Hardlopen in de vakantie: wel of niet?

hardlopen in de vakantie

Als je vakantie hebt dan verandert in de regel je dagindeling en ritme. Doordat de bestaande structuren wegvallen, kan dit gevolgen hebben voor je hardloopgewoontes.

Stel, je bent bijvoorbeeld gewend om voordat je naar je werk gaat 45 minuten te lopen. Daarna douche je, en ga je naar je werk. Of je hebt de gewoonte om je kinderen hardlopend naar school te brengen. Als werk en school wegvallen, waar blijft het hardlopen dan?

Met andere woorden:

Hardlopen in de vakantie kan lastig zijn, omdat het niet langer is ingebed in het ritme van je week. Dat ritme verandert namelijk.

Dat hoeft niet erg te zijn, maar het kan daardoor wel wat lastiger zijn om zowel de motivatie als de tijd te vinden om te gaan hardlopen. Veel mensen slapen graag uit in de vakantie. Als je op een tijdstip uit bed rolt, waarop je normaliter thuiskwam van het hardlopen, dan kan het best lastig zijn om alsnog de hardloopschoenen en kleding aan te trekken.

Laten we de voor- en nadelen van hardlopen in de vakantie eens op een rijtje zetten.

Voordelen van hardlopen in de vakantie

  1. Je hebt meer tijd! Hoewel ik hierboven schreef dat het lastig kan zijn om de tijd te vinden om te gaan lopen in de vakantie, heb je vaak letterlijk wel degelijk meer tijd om te gaan hardlopen. Je zult alleen bewuster moeten beslissing om die tijd ook te nemen om te gaan hardlopen.
  2. Als je last hebt van obstipatie op vakantie, dan is bewegen en dus hardlopen goed om te doen. Het kan je darmen stimuleren om eens wat te doen!
  3. Nieuwe routes om te lopen! Er is niets leukers dan op een vakantiebestemming de hardloopschoenen aantrekken, en de omgeving gaan verkennen. Het is een goede manier om 'te landen' op je vakantieplek en de nieuwe wegen geven het hardlopen een spannende en nieuwe glans. Zeker als hardlopen thuis een beetje een sleur was, kan hardlopen op een andere plek enorm helpen en motiveren. Zie ook hardlooproutes maken!
  4. Je kunt op een speciale hardloopvakantie gaan. Wil je zeker weten dat je blijft hardlopen in de vakantie? Boek dan een hardloopvakantie. Die zijn er op gericht om te gaan lopen : )

Nadelen van hardlopen in de vakantie

  1. Je zult het meer van je wilskracht dan van de macht van de gewoonte moeten hebben. Dat is voor de één makkelijker dan voor de ander! Bij mij speelt de macht der gewoonte een belangrijke rol om te gaan hardlopen, dus ik vind dit best lastig! Het vraagt meer van mezelf om toch te gaan hardlopen als het vaste tijdstip wegvalt.
  2. Het is belangrijk je lichaam voldoende rust te geven. Een mogelijk nadeel van hardlopen in de vakantie is dat je je lichaam die rust onvoldoende geeft. Wees niet bang om een paar weken te rusten. Je zult echt niet in twee weken tijd alles wat je hebt opgebouwd verliezen.
  3. Als moeder vinden je kinderen het misschien 'niet gezellig' als je gaat hardlopen. Als ze thuis zijn, en jij gaat hardlopen, zullen ze mogelijk meer zeuren dat je niet moet weggaan.

Hoe beïnvloedt de vakantie jou als hardloper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.