Hardloop tips: maar liefst 27 do's en don'ts!

 

Hardloop tips

Op zoek naar goede hardloop tips? Dan ben je op de goede plek!

Hardloop tips

 1. Hardlopen moet je rustig opbouwen. Geloof in dit geval gerust het spreekwoord: 'Hardlopers zijn doodlopers'. Niet dat je er letterlijk dood bij neervalt als je te snel gaat, maar de kans op blessures wordt er een stuk groter van. Met als gevolg dat je hardloop hobby op een dood spoor komt omdat je thuis zit te balen met een lopersknie of andere vervelende aandoening. Maak dus gebruik van een loopschema waarbij je in 12 weken opbouwt naar 30 minuten hardlopen, en
 2. Begin je net met hardlopen? Zorg dan dat je nog kunt praten tijdens het lopen. Anders ga je te snel!
 3. Koop goede hardloopschoenen. En daarmee bedoel ik schoenen die je koopt op basis van een analyse van je manieren van lopen door iemand die er verstand van heeft. Slechte hardloopschoenen zijn de kortste route naar de bank met een hardloopblessure.
 4. Neem hardloopblessures serieus! Ze kunnen een signaal zijn van je lichaam dat je het rustiger aan moet doen.
 5. Investeer in hardloopkleding die er voor gemaakt is om er mee te gaan hardlopen. Dat wil zeggen kleding die vocht bij je huid weg transporteert.
 6. Draag een goede sportbh!
 7. Zorg dat je 'jouw haakje' vindt. Dat wil zeggen denk er over na wat maakt dat je wilt gaan hardlopen. Dat haakje is belangrijk, want er zullen momenten komen dat je geen zin hebt. Op die momenten helpt dat haakje je over je weerstand en uitstelgedrag heen. Vergelijk het 'haak' met een jashaakje. Wel eens een jas proberen op te hangen zonder haakje aan de muur? Precies, die jas valt op de grond. Dat gebeurt ook met je hardloopmotivatie als je geen haakje hebt.
 8. Zorg dat je trucendoos hebt bij motivatieproblemen. Echt helemaaaaal geen zin? Kijk dan in je trucendoos. Goede trucs zijn: neem je voor om 15 minuten van huis te lopen. Om thuis te komen, zit je dan al op 30 minuten hardlopen. Nieuwe kleding en een nieuwe playlist helpen vaak ook.
 9. Vergelijk jezelf vooral niet met andere hardlopers! Dat is meestal enorm ontmoedigend namelijk. Vergelijk jezelf met jezelf! En eventueel met gezinsleden die helemaal niets aan sport doen : )
 10. Voel je niet verplicht om te lopen voor een goed doel of een wedstrijd. Als je dat leuk vindt, is het prima. Maar het is niet verplicht. Je mag lopen op jouw manier.
 11. Hardloopkleding hoeft absoluut niet duur te zijn. Lees mijn post met locaties waar je terecht kunt voor goede en goedkope hardloopkleding!
 12. Hardlopen wordt zelden makkelijker of leuker. Ga daar dus niet op zitten wachten. Er zullen wel degelijk zo nu en dan dagen zijn dat je denkt: 'Wat ging dat makkelijk vandaag.' Maar de kans is groot dat het er maar een paar zijn. En dat is oké. Het gaat er om dat je loopt.
 13. Zet hardlopen in je agenda, en houd je aan je hardloopafspraken.
 14. Loop veilig. Als hardloper ben je kwetsbaar, houd daar rekening mee. Zorg dat je goed zichtbaar bent als je loopt als het schemerig, donker of mistig is.
 15. Draag in het algemeen kleding die goed zichtbaar is. Dus liever geen camouflage kleuren. Je wilt dat het andere verkeer je goed kan zien.
 16. Vroeger moest je volgens de wet het verkeer tegemoet lopen. Maar die wet geldt niet meer. Het wordt nu aan je eigen oordeel overgelaten welke weghelft het veiligst is.
 17. Pas op voor elektrische fietsen! Omdat je ze niet hoort aankomen, moet je hier extra alert op zijn. Want ineens zijn ze bij je.
 18. Lopen met muziek is prima, maar zorg dat je nog wel je omgeving kunt horen.
 19. Zorg ervoor dat je idenficiatie bij je hebt. Mocht er iets gebeuren, dan wil je niet dat ze niet weten wie je bent. Ik heb zelf een handig dingetje gekocht dat je aan je hardloopschoenen kunt vastmaken.
 20. Er is geen standaard periode dat hardloopschoenen meegaan. Dat hangt namelijk af van hoe vaak en hoe intensief je loopt. Gemiddeld zijn hardloopschoenen na een jaar aan vervanging toe. Neem dit serieus, want oude hardloopschoenen kunnen voor klachten noemen.
 21. Lees lijstjes met hardloop tips : )
 22. Loop zoals jij prettig vindt. Het is momenteel een trend om mee te doen aan loopevenementen. Als jij dat leuk vindt is dat prima, maar als je er niet van houdt is dat ook goed. Dan loop je gewoon lekker op jezelf.
 23. Heb je kleine kinderen en wil je toch graag hardlopen? Met een babyjogger kun je je baby meenemen. Heb je meerdere kinderen? Dan kun je proberen om een collega moeder te vinden en om de beurt op elkaars kinderen passen.
 24. Wist je dat een paardestaart je een makkelijke prooi maakt voor kwaadwillende mensen? Je geeft ze namelijk iets om je stevig aan vast te pakken. Loop je in een onguur gebied, kies dan liever voor een knotje.
 25. Controleer zo nu en dan je loophouding. Zijn je kaken ontspannen? Je armen? De ruiten van stilstaande auto's zijn hier handig voor, evenals etalageruiten.
 26. Is het buiten tropisch warm? Ga dan extra vroeg of hardlopen of kies eventueel voor een alternatieve vorm van bewegen. Zoals zwemmen.
 27. Smeer jezelf in de zomer goed in met een zonnebrandmiddel om zo je huid te beschermen.
 28. Last van verveling? Kies dan eens voor een andere looproute. Of ga zelf een hardlooproute maken! Lees ook hardlooproute vinden.
 29. Crossstraining is een goede aanvulling op hardlopen.

Hardlooptips samenvatting

In deze post las je maar liefst 29 hardloop tips. Deze tips kun je gebruiken om veiliger en prettiger te lopen.

Heb jij nog goede aanvullingen? Vertel het in de comments!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.