Hardloopblessures, hardlopen en verzekeren

verzekeren hardlopenHardlopen staat bekend als een blessuregevoelige sport.

De blessures ontstaan doordat je steeds dezelfde beweging(en) maakt tijdens het hardlopen.

Ik las ooit een thriller waarin de psychopaat de heldin martelde door haar onder een druppende kraan te zetten. In eerste instantie maakte die vallende druppel niet uit. Maar na een paar uur voelde elke druppel die op haar voorhoofd viel alsof iemand haar brandmerkte.

hardlopen cijfers

Even wat cijfertjes over hardloopblessures!

In 2014 liepen ruim miljoen mensen hard. Daarvan liepen 710.000 hardlopers blessures op, waarvan er 220.000 medisch behandeld moesten worden. Ruim de helft van de hardloopblessures in 2014 ontstond plotseling (60%), de overige blessures geleidelijk (40%).

Meest voorkomende blessures:

In onderstaande tabel zie je waar de meeste blessures ontstaan:

hardlopen
Bron: veiligheid.nl

Hardlopen en zorgverzekering

Als je regelmatig hardloopt kun je je afvragen of je je misschien extra zou moeten verzekeren. Een bezoek aan de huisarts zit gewoon in het basispakket. Maar een medisch specialist gaat van je eigen risico af. En als het om fysiotherapie gaat, zul je die waarschijnlijk zelf moeten betalen. Tenzij je je een aanvullende verzekering hebt.

Mijn zorgverzekering

Zelf heb ik een zorgverzekering zonder aanvullende verzekeringen. Inmiddels loop ik al zo'n 14 jaar, en ik heb nog nooit ernstige blessures gehad. Ik ben in ieder geval nog nooit naar de dokter geweest voor een blessure. (Even afkloppen!) Ik ga er van uit dat mijn redelijk rustige looptempo en verantwoorde hardloopschoenen blessures voorkomen.

Om die reden houd ik dus eigenlijk geen rekening met hardlopen als het om mijn zorgverzekering gaat.

Maar ik hoor regelmatig van hardlopers die wel klachten hebben. En voor hen is een aanvullende verzekering eventueel wel een overweging denk ik.

Hardloopfamilie filmpje

In onderstaande video zie je een familie die traint voor een marathon. Het filmpje is gemaakt door Zilveren Kruis.

Houd jij bij de keuze voor je zorgverzekeraar rekening met het feit dat je hardloopt? En dus misschien extra zorg nodig hebt zoals fysiotherapie?
P.S. Lees ook mijn post over Hielspoor en hardlopen!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.