Bewegen en ouder worden

Ik houd niet van sport. Toch loop ik al twaalf jaar lang hard. Maar als iemand me 'sportief' noemt, dan deins ik altijd een beetje terug. Want sportief zijn? Dat associeer ik niet met mezelf. Maar hardlopen hééft iets. En ik zal het niet gauw opgeven.

Onder andere omdat ik beslist het nut van beweging inzie. En ik let er op dat de kinderen, en ik aan de zogenaamde beweegnorm voldoen. Dat wil zeggen dat de kinderen dagelijks minstens 1 uur flink moeten bewegen, en ik minstens een half uur.

Bewegen kan zelfs je hele leven veranderen. Op het blog Stukje bij beetje schrijft Francine Linzell hoe ze door te gaan hardlopen maar liefst de helft van haar gewicht verloor! Ik bedoel maar.

Bewegen als je ouder wordt

Veel mensen gaan minder bewegen naarmate ze ouder worden. Dat is jammer, want bewegen is belangrijk. Het houdt je namelijk scherp en jong. Zeker voor oudere en mindervalide mensen is beweging superbelangrijk om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven. Dagelijks bewegen houdt de gewrichten lenig en soepel. Bovendien beschermt beweging tegen botontkalking. Dat laatste is één van de redenen dat ik graag hardloop! Als vrouw heb je nu eenmaal meer kans op botontkalking. En ik doe graag wat ik kan, om dat te verminderen.

Het positieve effect van spierkracht

Oudere mensen zijn er berucht om: ze struikelen vaker en vallen sneller. Dat beeld van struikelgevoelige ouderen is door onderzoek van onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam bevestigd. Dat makkelijke vallen komt omdat ouderen minder goed hun balans terug kunnen vinden als ze struikelen. Ook hier kan bewegen helpen! Hoe beter de lichamelijke conditie hoe minder kans op vallen. En mocht je dan toch vallen, dan is het herstel in ieder geval ook optimaal.

Beter laat, dan nooit!

Ook al was je je hele leven een zogenaamde 'couch potatoe' dan nog is beginnen met bewegen of sporten zinvol. Ook ouderen zien een verbetering in hun spierkracht en conditie als ze gaan sporten en bewegen. Mijn vader die zijn hele leven a-sportief was, gaat nu braaf wekelijks naar de fitness! Alle reden dus om in beweging te blijven. Maar hoe, en hoeveel precies?

30 minuten beweging, haalbaar voor iedereen

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) voor 55-plussers is tenminste 30 minuten matig intensieve lichamelijke activiteit op minimaal 5 dagen. Bij voorkeur zelfs zeven dagen. Voor niet-actieven, zonder of met beperkingen, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol. Het maakt niet uit hoe lang, intensief of hoe vaak je het doet. Alles is meegenomen. Voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit bij ouderen zijn wandelen met 3-4 km/uur en fietsen met 10 km/uur.

Naast wandelen en fietsen is yoga een ontspannende manier van bewegen. Er zijn zelfs speciale  yogalessen voor oudere mensen. Senioren, en mensen met een beperking, kunnen zo in eigen tempo werken aan lichaam en geest. Balans en coördinatie blijven op peil. En de kans op hart- en vaatziekten, dikke darm- en borstkanker, ouderdomsdiabetes, depressies en dementie wordt kleiner.

Door training en hulpmiddelen kunnen de bewegingsmogelijkheden van mindervalide en ouderen verder verbeterd worden. Bijvoorbeeld met een fiets! Voor hardlopers is fietsen een uitstekende vorm van crosstraining. Maar bijvoorbeeld een stadsfiets of omafiets trappen zwaar vinden sommigen.

Dan kan een electrische fiets uitkomst bieden. Er zijn diverse thuiszorgorganisaties waar je electrische fietsen kunt kopen. Zij kunnen bovendien goed advies geven over het type fiets dat bij de persoon past. Niet alleen senioren maar ook gehandicapten kunnen zo vrij bewegen in de frisse lucht.

Similar Posts

2 Comments

  1. Hi Nicole,

    Helaas moet ik binnenkort de hardloopschoenen een tijdje inruilen voor wandelschoenen en de fiets ivm een operatie, maar bewegen zal ik. Ik heb de hometrainer al naar beneden gehaald en de oefenbal klaargelegd. Ik ervaar beweging ook echt als nodig. In november rende ik ca. 14 uur, fietste ik 8 uur en fitneste ik 5,5 uur, dus die norm haal ik wel 😉

    groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.