Beter aan de start & sterker onderweg

beter en sterker aan de start

'Wie of wat zorgt er voor dat je doorzet als je aan het hardlopen bent?'

Dat is de vraag die Herman Nijholt in de ondertitel van zijn boek Beter aan de start & sterker onderweg stelt. Op de cover staat ook nog vermeld dat het boek voor de beginnende hardloper is. Maar na lezing, denk ik dat de informatie ook prima is voor doorgewinterde hardlopers.

Lees ook Hardloopschema beginners.

Beter aan de slag & sterker onderweg gaat over de mentale kant van hardlopen

Het boek Beter aan de start & sterker onderweg gaat over de mentale kant van hardlopen. Verwacht dus geen tips over het kiezen van de juiste hardloopschoenen, beginnersschema's en dergelijke. Herman Nijholt schrijft over het effect van je gedachten op jezelf en op hardlopen.

Je lichaam een geest werken samen als je gaat hardlopen, maar ze kunnen elkaar ook in de weg zitten. Een voorbeeld van een tegenwerkende geest dat we denk ik allemaal wel kunnen is de gedachte:

'Waarom doe ik dit in vredesnaam! Ik heb zin om te stoppen.'

Met zijn boek wil Herman Nijholt je handvatten aanreiken om dit soort gedachtes te herkennen en er mee te leren omgaan. Zodat ze je niet (langer) belemmeren tijdens het hardlopen. In het dagelijks leven coacht hij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en bij zelfsturing. Daarnaast is hij gesprekspartner en begeleider in persoonlijke kwesties. Dit zie je terug in zijn boek.

Opzet van het boek

Beter aan de slag & sterker onderweg bestaat uit drie delen.

  1. In het eerste deel van het boek legt Nijholt uit hoe je mentale kracht in elkaar steekt, hoe hij beïnvloedt wordt en hoe het allemaal werkt.
  2. In het tweede deel lees je 21 interviews die Nijholt deed met voornamelijk recreatieve marathonlopers en halve-marathonlopers.
  3. Bijlage met oefeningen. Geen lichamelijke oefeningen maar oefeningen om bijvoorbeeld jouw innerlijke drijfveer te vinden, en een oefening getiteld 'Van een sombere gedachte naar opgewerkt hardlopen'.

Mijn conclusie over Beter aan de slag & sterker onderweg

Ik houd van boeken over de psychologische aspecten van hardlopen. Dus de insteek van Herman Nijholt vind ik erg leuk. Maar ik kon hem helaas niet altijd even goed volgen. Ik ervaarde het boek als vrij onoverzichtelijk en raakte de draad steeds kwijt. Dus hoewel het qua inhoud interessant is, is diezelfde inhoud lastig te volgen. En dat vind ik jammer.

Een betere vormgeving en indeling van het boek zou denk ik helpen.

Maar voor iedereen die wil lezen over de mentale aspecten van hardlopen, en die regelmatig last heeft van belemmerende gedachten is het de moeite waard om dit boek eens te proberen!

Praktische informatie over Beter aan de slag & sterker onderweg

Het boek is niet te koop via bol.com maar via de speciale website beginnendehardloper.nl. Het boek kost 14,99.

beter en sterker aan de start

Lees ook meer Boeken over hardlopen

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.