Het geheim van hardlopen

het geheim van hardlopen'Oh leuk! Een nieuw boek over hardlopen!' dacht ik, toen ik Het Geheim van hardlopen in de bibliotheek zag liggen. Want ik kan erg genieten van boeken over hardlopen. En zeker in tijden van tegenzin, kan een hardloopboek me enorm motiveren.

Eenmaal thuis sloeg ik het boek verwachtingsvol open, om meteen terug te deinzen. Wat een kleine lettertjes. En wat een boel tekst op één bladzijde. Een beetje ontmoedigd bladerde ik verder en kwam de twee auteurs tegen die zich voorstelden.

Hopeloos achter op pagina 1

Heb je wel eens een huis gezien, waar alle lampen één voor één uit gingen?

Zo verging het met mij met dit boek.

Halverwege het voorstelrondje waren de schrijvers Hans van Dijk en Ron van Megen me al kwijtgeraakt. Heel treffend eigenlijk, want als ik met hen zou gaan hardlopen zou ik ook meteen hopeloos achter raken. Hans van Dijk en Ron van Megen zijn namelijk van die 'echte' hardlopers in nerveus gesneden hardloopbroekjes. Zo liep Ron de marathon in 3 uur en 24 minuten.

Technisch doorwrocht boek

Het geheim van hardlopen is een technisch goed doorwrocht boek. Hans en Ron schrikken bijvoorbeeld niet terug voor wiskundige formules en grafieken. Zelfs de láátste schemerlamp ging uit bij een formule van ene Peter Riegel over de relatie tussen snelheid en afstand. En dan te bedenken dat de formule nog simpel is ook! Volgens Hans en Ron dan.

Wat is nou het Geheim van hardlopen?

Van een boek met zo'n veelbelovende titel verwacht je veel. Ik had dus verwacht het geheim van hardlopen te lezen. Nou zou het best kunnen dat ze het geheim hebben vertelt, maar dat ik het niet heb gesnapt.

Ik kan je het geheim in ieder geval niet vertellen.

Conclusie over Het Geheim van Hardlopen

Ik denk dat het Geheim van Hardlopen voor bepaalde hardlopers heel interessante kost is. Hardlopers met veel interesse in de technische kanten van hardlopen, en die niet terugschrikken voor formules en grafieken kunnen aan dit boek hun hart ophalen. Er staat veel informatie in.

Zelf vond ik het veel te technisch. En de overvolle bladspiegels hielpen ook niet.

Het Geheim van Hardlopen is dus een heel specifiek boek. Het is ook niet geschikt voor beginnende hardlopers denk ik. Het is echt een boek voor fanatieke hardlopers die zich voortdurend willen verbeteren.

Praktische informatie

Het Geheim van hardlopen is te koop bij bol.com voor 19,95.

Similar Posts

2 Comments

 1. Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Ik krijg een beetje de indruk dat je met een bepaalde aversie dit boek gelezen hebt: je deinst terug voor de kleine lettertjes, je ziet een aantal grafieken en je denkt dat dit boek niet voor de beginnende hardloper is. Dat laatste zou kunnen maar niet alle boeken hoeven geschreven te worden voor de beginnende hardloper, toch?
  De grafieken zijn een hulpmiddel waaruit je heel makkelijk kan lezen wat voor prestaties je zou kunnen leveren die bij je leeftijd horen. De hoofdstukken zijn zo ingedeeld dat je die onderwerpen kan lezen waar jij baat bij hebt. Ik heb ook niet alle grafieken bestudeerd en sommige hoofdstukken gewoon overgeslagen. Maar ik heb er toch een aantal zaken uitgehaald die voor mij op dit moment spelen (pasfrequentie, heuveltraining en het berekenen van de snelheid op een bepaalde afstand). Tot zover ben ik het dus niet met je eens.
  Ik ben het wel met je eens dat het lettertype te klein is. Verder ontbreekt er een woordenregister. Lees je over VO2 max, en weet je niet meer precies wat dit betekent, dan moet je maar kijken waar je dit ook alweer gelezen hebt. En dan het hoofdstuk over voeding, gewoon ouderwets met de schijf van vijf en een hoog Sonja Bakker gehalte. Jammer, een gemiste kans zou ik bijna zeggen.

  Ik heb net als jij het boek uit de bieb gehaald en zal het zeker niet aanschaffen maar wie weet toch nog eens lenen wanneer ik iets specifieks wil weten.

  1. Bedankt voor je informatieve comment Cesa! Dit voegt zeker iets toe aan de review.

   Ik ben het zeker met je eens dat niet ieder boek over hardlopen voor beginners hoeft te zijn. Maar ik heb dit specifiek genoemd, omdat ik dit goede informatie vindt voor beginnende hardlopers: zij zullen dit boek waarschijnlijk minder interessant vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.