De positiva's: mijn hardloopboek

Toen ik het boek De positiva's: mijn hardloopboek zag liggen sprak het me meteen aan. Op de cover zie je een getekend figuurtje rennen, en de hele vormgeving is gewoon erg leuk. Dit boek over hardlopen oogt origineel en anders dan het gemiddelde hardloopboek.

Maar hoe zit het met de inhoud?

Eerst even wat achtergrondinformatie.

Over De Positiva's

In Frankrijk draait het blog Les Paresseuses (de positiva's) alweer 10 jaar mee. Het boek De positiva's: mijn hardloopboek is het tweede boek dat is vertaald uit het Frans.

De Positiva's/Les Paresseuses richten zich op moeders. Dit zijn de kenmerken:

 • Ze is een carrièretijger
 • Ze is een verleidelijke partner,
 • Ze is een lieve moeder,
 • Ze is een trouwe hartsvriendin.
 • Met al die verschillende rollen blijft de positiva relaxed.
 • Positiva’s helpen elkaar graag.
 • Paresseuses zijn jong en willen het allemaal, maar liefst zonder er al teveel moeite voor te doen. Dus: minimale inspanning, maximaal resultaat.
 • Soms wordt het wat teveel en dan bieden boeken en blogs uitkomst.

Op de Franse website zie je het kenmerkende figuurtje steeds terugkomen. Zelfs op mokken die je kunt kopen. Het draait allemaal om moeders, elkaar helpen en een relaxte levensstijl.

Over het boek: De positiva's mijn hardloopboek

De positiva's mijn hardloop boek biedt een trainingsprogramma voor 28 dagen. En het is een behoorlijk ambitieus programma! Aan het eind van die 28 dagen beloven ze dat je 60 minuten achter elkaar kunt hardlopen. Dat is wel even wat anders dan Evy's Start to Run. Daarbij bouw je in een periode van 10 weken op naar 30 minuten hardlopen.

Opbouw van het boek

Het boek is opgebouwd in dagen. Elke dag is een hoofdstuk. Zo'n hoofdstuk bestaat uit 4 pagina's. Daarin vind je:

 • Het trainingsprogramma voor die dag. Het trainingsprogramma wordt verhalend gegeven. Dus niet in een overzichtelijk schema. Het is wel erg motiverend geschreven moet ik zeggen. Maar ik heb nog nooit een hardloper gezien die tijdens het hardlopen een boek las. Om het trainingsprogramma te kunnen gebruiken moet je dus wel even pen en papier pakken, en voor jezelf de tijden dat je moet rennen en wandelen opschrijven. Wat dat betreft zou ik als ik de uitgeverij was van dit boek er een podcast bij doen! Dan kun je het motiverende verhaaltje én de instructies beluisteren tíjdens het hardlopen.
 • Een gouden tip. Bijvoorbeeld: zet in je agenda dat je dan en dan gaat hardlopen.
 • Algemene informatie. Denk aan welke hardloopkleding je het beste kunt aanschaffen. Het belang van goede hardloopschoenen etc.
 • Een rek en strek oefening
 • Ruimte voor trainingsnotities

Mijn mening over De Positiva's mijn hardloopboek

Ik vind de vormgeving echt superleuk. Maar inhoudelijk ben ik wat minder enthousiast. Ik denk dat het programma erg ambitieus is. Voor mensen die jarenlang niet aan sport hebben gedaan is het denk ik te snel, te veel. Van niks, naar binnen 28 dagen 60 minuten kunnen hardlopen lijkt me weinig realistisch. Tenzij je al een prima conditie hebt. Maar daar zeggen ze in het boek niks over.

Ik miste ook informatie over wíe de schrijvers van dit boek zijn. Zijn ze zelf hardlopers? Heeft er een hardloopcoach meegewerkt aan dit boek? Omdat ik dit niet weet vraag ik me af: 'Hoe verantwoord is dit loopschema, en hoe goed zijn de adviezen en tips eigenlijk?'

Zo is één van de Gouden Tips: luister naar muziek tijdens het hardlopen. Nou doe ik dat zelf graag, maar niet iedereen houd er van. Bovendien maakt muziek je minder alert voor je omgeving. Om dit nou een Gouden tip te noemen vind ik daarom een beetje te ver gaan.

Hoewel de vormgeving origineel is, maakt die het tegelijkertijd lastig om informatie te vinden. De informatie is versnipperd over het hele boek, en wordt per dag aangeboden. Eigenlijk zou je dus voordat je begint met hardlopen het hele boek even moeten lezen om er voor te zorgen dat je alle algemene informatie hebt. Er zit helaas ook geen index in, waardoor je informatie niet even kunt opzoeken.

Mijn tips voor dit boek!

 • Maak een podcast van het motiverende praatje!
 • Plaats achterin een index zodat lezers informatie makkelijk kunnen opzoeken.
 • Zet alle belangrijke informatie (voor beginners) even bij elkaar in één hoofdstuk, en begin pas daarna met het trainingsprogramma

Maar mijn complimenten voor de vrolijke en originele vormgeving, en de positieve 'can-do' toon die uit het hele boek spreekt.

Conclusie

Als je al in een prima conditie bent, bied dit boek je een leuk en motiverend trainingsprogramma om over 28 dagen een uur te kunnen hardlopen. Maar heb je al een tijd niet gesport, kies dan liever voor Start to Run.

Praktische informatie over De Positiva's: mijn hardloopboek

De Positiva's: mijn hardloopboek is voor de vriendelijke prijs van 12,95 te koop bij bol.com. Er is ook een Nederlandse site van de Positiva's.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.