Wat kun je leren van de zolen van je hardloopschoenen?

Slijtagepatroon hardloopschoenen

Van de zolen van je hardloopschoenen kun je veel leren als hardloper. Het slijtagepatroon van je hardloopschoenen vertelt je namelijk over hoe je loopt, en hoe je krachten verdeelt zijn bij je landing en afzet. In Runner's World van november 2019 staat een artikel van Mark Buckingham over slijtagepatronen van hardloopschoenen. Mark is inmiddels 25 fysiotherapeut en heeft dus ervaring.

2 soorten slijtagepatronen van hardloopschoenen

Volgens Mark Buckingham zijn er grofweg 2 types slijtagepatronen:

  1. Uitgesproken laterale voorvoetlanding.
  2. Uitgesproken haklanding, en naar binnen afrollen over de grote teen.

1. Kenmerkend slijtagepatroon van de laterale voorvoetlanding

Een kenmerkend slijtagepatroon bij deze manier van lopen is dat je amper slijtage ziet bij de hakken/hiel. Er is juist wél slijtage aan de buitenkant van de voorvoet van de schoen, onder de kleine teen. Bij de voorvoet zie je 1 of 2 slijtageplekken: aan de binnenzijde bij de bal van de grote teen, of aan de voorkant van de schoen.

Ik heb mijn oude hardloopschoenen erbij gepakt, en als ik het goed heb gezien, dan heb ik dit slijtagepatroon. Blijkbaar land ik dus op mijn voorvoet!

2. Kenmerkend slijtagepatroon van de uitgesproken haklanding

Als je op deze manier loopt zou je het volgende slijtagepatroon op de zolen van je hardloopschoenen kunnen zien: slijtage aan buitenkant hiel, soms ook aan binnenkant. Stevige slijtage aan de binnenste rand ter hoogte van de bal van de voet. Lichte slijtage aan de punt van je schoen.

Waarom is het slijtagepatroon belangrijk?

De reden dat het slijtagepatroon van je hardloopschoenen belangrijk is, is omdat het gepaard kan gaan met bepaalde blessures. Mark Buckingham geeft daarom in het artikel 3 oefeningen per loopstijl om je kans op blessures te verminderen. Een van mijn risico's is een verzwikte enkel, en shin splints. Ook maak ik volgens Mark waarschijnlijk te grote passen.

Meer weten?

Er staan twee handige tekeningen van de zolen van hardloopschoenen in het artikel, met het slijtageprobleem. Helaas kon ik deze afbeeldingen niet online vinden, en vanwege copyright kan ik ze ook niet in deze post plaatsen. Als je het wilt zien kun je het novembernummer van Runner's World nabestellen, of bekijk het in de bibliotheek. Het losse nummer kost 5,99.

Je vindt de tekst van het artikel ook online in het Engels. Helaas staan ook daar niet de handige afbeeldingen van het slijtageprobleem bij.

Weet jij wat jouw loopstijl is?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.