Natuurlijk fartlekken

fartlekken

Om verveling tijdens het hardlopen te voorkomen kun je, als would-be verveelde loper, van verschillende technieken gebruik maken. De simpelste methode is van route te veranderen, maar daarnaast wordt ook wel het zgn. 'vaartspel', beter bekend als Fartlek aangeraden.

Fartlekken: zo doe je dat

Daarbij kiest de loper een willekeurig punt in de verte, bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal al naar gelang persoonlijke voorkeur, en zet het op een lopen om die zo snel mogelijk te bereiken. Daarna slaat hij amechtig dubbel en kiest, eenmaal weer op adem, een nieuw punt om naar toe te racen.

Mijn speciale fartlekroute

Maar soms hoef je niet eens een punt te kiezen om eens even flink te fartlekken. Honden kunnen de loper spontaan uitnodigen het tempo flink te verhogen. Zo heb ik een speciale Fartlekroute, gevuld met loslopende honden die niet alleen blaffen maar mogelijk ook bijten, waarmee ik al diverse persoonlijke pr's heb gebroken. (Zie ook Hardlooproute maken!)

En zo nu en dan voeg ik daar spontaan een stukje springtraining aan toe. Zo maakte ik recent nog een luchtsprong van tomeloze schrik toen ik bijkans struikelde over een kattenlijk.

Soms pak ik zo ook even een stukje crosstraining mee ; )

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.