Morgen ga ik echt!

Morgen begin ik echt'Morgen ga ik echt.'

Klinkt dat je bekend in de oren?

Het is iets dat we vaak tegen onszelf zeggen, als we iets niet doen, waarvan we weten dat we het eigen wel zouden moeten doen ; )

Maar het is ook de titel van een nieuw boek over hardlopen!

Morgen ga ik echt: nieuw hardloopboek

Morgen ga ik echt is geschreven door Corien Oranje en geïllustreerd door Marijke ten Cate. En dat laatste maakt dit hardloopboek over hardlopen meteen anders dan anders. Want de illustraties die feitelijk een soort cartoons zijn spelen een grote rol in dit boek over hardlopen.

Je zou bij wijze van spreken alleen de cartoons kunnen bekijken, en dan is het ook al de moeite waard. Hieronder een voorbeeld van zo'n cartoon in Morgen ga ik echt, om je een idee te geven:

Morgen ga ik echt
Bron: inkijkexemplaar bol.com. Herkenbaar toch?

Alweer een boek over hardlopen?

'Alweer een boek over hardlopen?' Het is een zinnige vraag. Want er zijn al zoveel boeken over hardlopen. Wat voegt nog een boek daaraan toe? Daarom vind ik het erg slim van Corien dat ze de vraag meteen aan het begin zelf stelt. En bovendien met een heel goed en overtuigend antwoord komt:

'Dit boek was er nog niet.'

Dit boek is volgens Corien anders dan al die andere boeken over hardlopen. Dit boek is speciaal geschreven voor al die vrouwen die bij gym nooit gekozen werden omdat ze zo slecht waren in sport. Voor al die vrouwen die zichzelf niet sportief vinden. Die denken dat hardlopen niets voor hen is. Morgen ga ik echt richt zich nadrukkelijk niet op de succesvolle, slanke en succesvolle fitgirl. Morgen begin ik echt richt zich op 'de normale vrouw'.

Morgen ga ik echt: opbouw van het boek

 1. Alweer een boek over hardlopen. Hierin vertelt Corien waarom ze denkt dat dit boek nodig is.
 2. Corien vertelt over haar leven in een notendop en hoe ze hardlopen ontdekte.
 3. Lopen waarom zou je? Over de voordelen van hardlopen voor je lichaam en geest.
 4. Wat heb je nodig. Over kleding en hardloopschoenen. Opvallend vond ik dat ze zeggen dat een oude joggingbroek volstaat.
 5. Hardlooptechnieken en hardloopclubs. Een voorvoetlanding wordt heel positief beschreven vond ik.
 6. Blessures voorkomen.
 7. Smoesjes. Hoofdstuk over motivatie.
 8. Vrouwenzaken. De invloed van menstruatie op hardlopen, hormonen en de overgang.
 9. De genezende kracht van hardlopen: portretten van vrouwen met o.a. borstkanker en depressie die vertellen hoe hardlopen hen helpt.
 10. Klaar voor de start: over meedoen aan wedstrijden. Hoe werkt dat, waar moet je op letten etc.
 11. Verstandig het hardlopen opbouwen: 3 loopschema's. Eentje om van bankhanger naar 30 minuten achter elkaar lopen te gaan. Een opbouwschema voor 10 kilometer en een lekker makkelijk beginnersschema van Maresa Jacobse. Marese bedacht dit schema omdat ze een schema miste dat je makkelijk kunt onthouden. Haar schema is inderdaad eenvoudig. Bijvoorbeeld: week 1, 30 seconden rennen, 90 seconden wandelen. Doe dit 8 keer. Klaar!

De algemene informatie over hardlopen wordt afgewisseld met cartoons, interviews met experts, ervaringen van hardlopende Facebook vrienden en columns.

Morgen ga ik echt: wat heeft dit boek je te bieden?

Na de eerste twee hoofdstukken wordt Morgen ga ik echt toch gewoon een boek over hardlopen. Alle standaard onderwerpen en informatie komen voorbij. Daarin brengt dit boek niets nieuws. Maar wat het boek toch de moeite waard maakt, en anders dan alle andere hardlopenboek zijn deze factoren:

 • Invalshoek: laagdrempelig, en voor de gewone, onsportieve vrouw.
 • De cartoons.
 • De toevoeging van ervaringsverhalen, interviews en columns.

Kijk in het boek Morgen ga ik echt!

In onderstaand filmpje krijg je een uitgebreide blik in het boek!

Mijn conclusie over Morgen ga ik echt

Morgen ga ik echt is een leuk boek over hardlopen! Het is enorm herkenbaar, en je krijgt goede informatie. Toegegeven, diezelfde informatie vind je ook in andere boeken over hardlopen maar dan is het vaak verpakt in een glad, snel 'jasje'.

In Morgen ga ik echt helpen ze je om van de bank te komen en te gaan hardlopen. Ook al denk je dat je dat niet kunt.

De kracht van het boek is dat Corien en Marijke dat ook van zichzelf dachten. Ze zijn als een stel trouwe vriendinnen die je aan de hand meenemen. Ze zijn aardig en ze begrijpen jou.

Gevorderde hardlopers zullen geen nieuwe informatie vinden in Morgen ga ik echt. Maar dan kunnen de tekeningen nog steeds leuk zijn om te bekijken, en misschien ook nog een gevoel van herkenning oproepen.

Ik denk dat Morgen ga ik echt vooral een grote aanwinst is voor beginnende hardlopers. Meer dan dit boek en een paar goede hardloopschoenen heb je feitelijk niet nodig om te beginnen met hardlopen.

Morgen ga ik echt versus Live, love run van Annemerel

Morgen ga ik echt en Live, love run zijn allebei boeken over hardlopen. Toch zijn ze heel verschillend. Als ik moest kiezen zou ik denk het boek Live, love run net iets meer aanraden omdat het uitgebreider informatie geeft over hardlopen en net iets overzichtelijker is. Zelfs al is Annemerel een zogenoemde fitgirl*, toch is ook haar toon sympathiek en laagdrempelig.

Morgen ga ik echt heeft een wat hoger gezelligheidsgehalte. En Live, love run vind ik makkelijker om informatie in op te zoeken.

Praktische informatie over Morgen ga ik echt

Morgen ga ik echt is voor 17,50 te koop bij bol.com. En persoonlijk vind het boek het geld zeker waard.

*Even voor de zekerheid: ik heb helemaal niets tegen fitgirls! 

Wat denk jij van het boek Morgen ga ik echt?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.