Hoe combineer je het moederschap met hardlopen?

In het tijdschrift Runner's World staan meestal artikelen over afgetrainde mannen, in van die nerveus gesneden kleine broekjes, die klagen dat ze wel twee uur deden over de marathon.

Artikel over hardlopen en moeders

Maar in het nummer van mei 2011 is er warempel ook ruimte voor 'gewone' lopers: moeders! De titel van het artikel is 'Ren, mama, ren!' wat irritant veel lijkt op de titel van dit blog, maar dit terzijde.

In het artikel staan drie portretten van moeders die hardlopen, en de invalshoek is hoe je hardlopen een plekje in je drukke leven kunt geven. En dat zijn de volgende:

De vereniging

Martine Ploos van Amstel loopt bij een vereniging die kinderopvang aanbiedt! Terwijl de moeders een uurtje rennen, wordt er in de kantine op hun kinderen gelet. Ik weet nog dat ik ooit bij de hardloopvereniging hier in Doetinchem informeerde of ze iets dergelijks aanboden, maar helaas. Ik denk dat hier voor loopverenigingen heel veel kansen liggen, om moeders te trekken! Veel sportscholen bieden al opvang, waarom loopverenigingen dan niet.

De loopgroep

Mariëtte Appel loopt bij loopgroep Running Mamas in Amsterdam. Deze loopgroep traint iedere dinsdagavond om acht uur, en mensen kunnen gewoon komen aanwaaien. Afmelden als je niet kunt is niet nodig.

De combinatietraining

Ingrid Oonincx is erg inventief: ze reist met de trein naar haar werk, en stapt op de terugweg gewoon een paar stations te vroeg uit. Ze loopt dan de rest van de weg naar huis!

En op zondag gaan ze met het hele gezin naar het bos, waar haar kinderen crossen, en zij en haar man hardlopen.

Ik combineer ook

Mijn methode om hardlopen in mijn leven te integreren, komt nog het meest in de buurt van de combinatietraining. Als ik op dinsdag-, donderdag-, en vrijdagochtend de kinderen naar school breng plak ik daar meteen hardlopen achteraan. En als we op bezoek gaan naar mijn ouders, ren ik daar altijd heen, en lift dan mee terug naar huis.

Welke van bovenstaande technieken om moederschap en hardlopen te combineren gebruik jij?

Similar Posts

3 Comments

 1. Mijn kinderen gingen mee in de babyjogger vanaf 1/2 jaar ongeveer (2-ling), daarna inderdaad veel in de combi trainig gedaan, op t werk, op weg en van werk naar huis. Nu loop ik soms van mn werk naar huis maar zijn de kinderen inmiddels zo groot dat ze meefietsen of skaten!

 2. ik combineer ook.
  Lopen met de 2 kinderen in de loopbuggy met al-dan-niet een tussenstop in de speeltuin.
  Of soms loopt de dochter van 3,5j een beetje mee, waarop ze mag rusten in de loopbuggy tot ze uitgerust is en weer wil meelopen.
  Wat we ook soms doen is wat ik in het artikel ook las ... ik loop zondag naar het etentje bij mijn ouders terwijl de man en de kinderen met de auto gaan, en nadien loopt de man terug en ga ik met de auto.
  Of lopen tijdens de middagpause op het werk.
  Als je wil lopen wil combineren met kinderen en de drukte van het alledaagse leven moet je inderdaad een beetje inventief zijn ... en als je echt wil lukt dat wel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.