Hardlopen: trucs om vol te houden als je wilt stoppen

hardlopen mind gamesIk denk dat er weinig hardlopers zijn die nooit tijdens het hardlopen denken:

'Ik heb geen zin meer.'

Zelf heb ik er tenminste regelmatig last van.

Maar ik heb een arsenaal aan mind games die ervoor zorgen dat ik toch doorloop.

En die deel ik graag : )

Mind games voor hardlopers

1. Neem iemand die je bewondert in gedachten.

Dat kan iemand zijn uit je eigen omgeving, een filmster, een politicus, een sporter, maakt niet uit! Heb je iemand in gedachten? Stel je vervolgens voor dat die persoon een eindje verderop naar jou staat te kijken. Bijvoorbeeld George Clooney staat een eindje verderop!
Recht je niet automatisch je rug? Ga je niet vanzelf wat mooier lopen? Ik tenminste wel. Stoppen wil ik in ieder geval niet meer als ik me voorstel dat er een bewonderenswaardig iemand kijkt hoe ik daar aan kom lopen.

2. Blijf in het moment

Ik word altijd een beetje moe van 'in het moment zijn' maar als je tijdens het hardlopen wilt stoppen helpt het om je af te vragen:

'Kan ik op dit ene unieke moment, nú, nog doorgaan?'

Meestal zal het antwoord 'Ja' zijn. Want geen zin meer hebben heeft meer met je hoofd te maken, dan dat je lichaam echt niet meer kan. Maar als je crepeert van de pijn, stop dan vooral wel!

3. Stel korte termijn doelen

Als je het helemaal niet meer ziet zitten, stel dan kleine doelen. Bijvoorbeeld:

'Tot de volgende lantaarnpaal loop ik, en dan mag ik stoppen.'

En als je dan bij die lantaarnpaal bent, kijk je hoe je je op dat moment voelt. (Zie punt 2). En als het even kan loop je door, en stel je een volgend doel.

4. Visualiseer een succesvolle hardloper

Een tijdje terug zat ik te zappen voor de tv, en toen kwam er een uitzending van een marathon voorbij. Ze lieten vooral de voorhoede zien, die in een flink tempo liep. De volgende dag ging ik hardlopen, en in mijn hoofd zag ik steeds die hardlopers in de marathon voor me. En ik merkte dat ik de neiging had om net zo snel als zij te gaan lopen.

Met andere woorden:

Als je geen puf meer hebt, stel je dan een succesvolle hardloper voor, en vraag jezelf: 'Wat zou die hardloper doen?'

Het antwoord mag duidelijk zijn: doorlopen!

5. Gebruik mantra's en motto's

Een heel bekend motto is natuurlijke Nike's: 'Just do it!' Dit is een prima motto om jezelf voor te houden als je geen puf meer hebt. Een mooie Nederlandse variant is:

'Ik kan dit!'

Hoe zorg jij dat je blijft doorlopen? Deel je trucs in de comments

Similar Posts

6 Comments

 1. Hoi! Inmiddels kan ik al gemakkelijk 25 minuten aan een stuk lopen en 32 minuten wanneer er een kleine wandelpauze in zit. Voor mij werkt de derde methode het best. En het feit dat ik weet dat ik 25 minuten lopen kan!! Dus na vijf minuten heb ik nog wel eens het opgeefgevoel. Dan zeg ik tegen mezelf dat het onzin is omdat ik nog genoeg energie heb voor nog 20 minuten. En dat ik gewoon moet doorgaan en niet stoppen.

 2. Als je al 14 jaar met regelmaat hardloopt en nog steeds vaak geen zin hebt....
  Als je je verlekkert aan een cultfiguur als j.c. (Enge man met grooooote kin en anorexie partner)

  Sorry hoor, maar ik kan dit niet begrijpen.
  Hardlopen is helemaal niet goed voor het menselijk lichaam.
  Bewegen, daar draait het om.
  Maar het hoeft niet extreem.

 3. Door mijn doelen wat te verstellen....
  Ik wilde een uur kunnen lopen tegen september, maar dat kan ik ondertussen.

  Nu wil ik mijn 5K binnen een half uur kunnen en ik wil afvallen, dus is het beter om interval te doen... Mijn trainingen zijn dus aangepast.

  Leuke tips.

 4. Ik ren niet. Met mijn fibromyalgie een onmogelijke opgave.
  Wel wandel ik 3 uur met de hond op een dag en fiets ik, verdeeld over de week, 125 km.
  Dus aan lichaamsbeweging kom ik niks tekort lijkt me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.