Zweetproblemen en zweettips bij het hardlopen

Zweetproblemen en zweettips

Ik ben een zweterig type helaas. Als ik ongeveer 10 minuten aan het lopen ben, dan breekt het zweet me meestal uit. Als ik bijvoorbeeld niet weet hoe lang ik loop, en ik begin te zweten en kijk op mijn horloge, dan blijkt bijna altijd dat ik ongeveer 10 minuten aan het lopen ben : )

Hardlopen en zweten zijn als Yin en Yang

Ik houd er niet van om het warm te hebben tijdens het lopen, maar hardlopen en en zweten horen bij elkaar. Als je gaat lopen en je inspant stijgt je lichaamstemperatuur. Om oververhitting te voorkomen gaat je lichaam zweten. Eigenlijk alleen maar goed dus. En als leuke bonus zorgt zweten er ook nog eens voor dat er allerlei afvalstoffen worden afgevoerd.

Zweetproblemen

Hoewel zweten dus een hele positieve functie heeft bij het hardlopen, kan het soms wel voor problemen zorgen. Zoals:

  • Oncharmante zweetplekken onder de oksels, en met een beetje pech ook in je kruis.
  • Zweet in je ogen. Dat brandt enorm!
  • Door zweet kan wrijving ontstaan tussen je huid en/of kleding. En omdat er in zweet zout zit, kan dat ook nog eens flink gaan branden!
  • Een onprettige zweetgeur. Hoewel zweet een gezond verschijnsel is, kan het een onprettige zweetgeur met zich meebrengen.

Zweettips

Wat betreft zweetvlekken en onprettige geuren: een goede deodorant kan wonderen verrichten. Het is soms even zoeken welke deodorant voor jou goed werkt. Zelf ben ik bijvoorbeeld erg tevreden met mijn Dove Original Anti Transpirant zonder alcohol er in. Maar je kunt ook kiezen voor een natuurlijke deodorant. In natuurlijke deodorants zitten geen parabenen, SLS en aluminiumchloride.

Zweettip tegen schurende kleding

Daarnaast is het belangrijk om de juiste hardloopkleding te dragen. En daarmee bedoel ik kleding die ademt, en bovendien het zweet van je lichaams weg transporteert. Op die manier kun je een heleboel voorkomen wat betreft wrijving en schuurwonden. Niet voor niets wordt katoen als je gaat hardlopen van harte áfgeraden. Katoen houdt het vocht namelijk vast. En dat gaat dan lekker schuren....

Zweettip tegen zweet in de ogen

Om zweet in je ogen te voorkomen tijdens het hardlopen kun je kiezen voor een bandana of speciale haarband. Houd je niet van haarbanden en dingen op je hoofd? Dan kun je ook wat ouderwetse vaseline over je wenkbrauwen smeren. Vergeet niet ook tussen je wenkbrauwen te smeren alsof je een 'unibrow' hebt. Door de vaseline zal het zweet naar de zijkanten druipen en dus niet in je ogen.

Zweterig op en naar je werk?

Er zijn mensen die hardlopend naar hun werk gaan. Of ze hebben niet zoveel tijd, en gebruiken hun lunchpauze om te gaan hardlopen. Hoewel dat een prachtige manier is om hardlopen in je dag te verweven is er één groot nadeel: je zit daarna zweterig op je werk.

Het handigst zou zijn als er op je werk de mogelijkheid is om te douchen. Is dat niet het geval? Dan helpt droogshampoo voor zweterig haar. Dep je oksels en kruis met vochtige doekjes, en gebruik daarna een goede deodorant.

Zweetproblemen en zweettips samengevat

Zweten en hardlopen horen bij elkaar. Zweten is het resultaat van gezonde inspanning. Maar zweten kan soms wel tot wat zweetproblemen leiden. In deze post las je zweettips om die problemen op te lossen.

Zweet jij veel tijdens het lopen? Hoe ga je daarmee om?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.