Hardlopen en het belang van de juiste vloerbedekking

ondergrond

vloerbedekking
Zand is een vriendelijke en zachte ondergrond

Als hardloper ben ik me altijd erg bewust van de ondergrond waarop ik loop.

Ren ik over een trottoir dan denk ik al snel bezorgd: 'Uh-oh! Dat beton kan nooit goed zijn voor mijn benen.' Beton is immers keihard, en geeft voor geen meter mee. En dat betekent dat je lichaam elke keer dat je voet landt, een flinke opdoffer krijgt. Liever loop ik dus op asfalt. Of nog beter: een zandweg.

Vloerbedekking van Moeder Natuur

Net zoals je in je huis wellicht zowel vloerbedekking, kleding en zeil hebt liggen, afhankelijk van de ruimte, zo wisselt moeder natuur haar vloerbedekking ook af.

Een keer op beton lopen geeft niet. Zo lang je ook maar regelmatig op een zachtere, meegaande ondergrond loopt. Sterker nog: het wordt zelfs geadviseerd om de ondergrond waarop je loopt regelmatig af te wisselen. En de reden is:

Lopen op een andere ondergrond/vloerbedekking zorgt er voor dat je verschillende spieren traint!

Hoe zachter de vloerbedekking, hoe minder de impact

Hoe zachter de vloerbedekking hoe kleiner de impact op je lichaam. Misschien heb je thuis wel hoogpolige vloerbedekking liggen. En in een andere kamer  pvc vloeren.

Doe dan eens het volgende experiment.

Gooi eerst een bal op in de kamer met de lekkere dikke en zachte vloerbedekking. Pak daarna de bal en gooi die op éen van de vloeren van pvc. Zie en hoor je het verschil? Een bal die op de vloerbedekking valt hoor je nauwelijks en blijft liggen. Een bal die je op een pvc vloer gooit hoor je veel harder vallen. En grote kans dat hij zelfs een beetje stuitert.

In deze vergelijking is je lichaam de bal. En de vloerbedekking en het laminaat zijn respectievelijk gras/zand of beton.

harde ondergrond
Harde ondergrond

N.B. Wist je dat de lichtgevende armbandjes van de Action ook van pvc gemaakt zijn?!

Hardlopen op een zachte ondergrond voorkomt blessures en pijnklachten. Als je dag na dag over een harde ondergrond draaft zul je klachten gaan krijgen. En dat wil geen enkele hardloper.

Overkomt het je toch? Dan kun je altijd nog tijdelijk gaan aquajoggen! Want water is zelfs nog zachter voor je lichaam dan de zachtste vloerbedekking!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.