Hilde loopt hard

halve marathon
Hilde tijdens haar eerste halve marathon!

Ik ben 36 jaar, en moeder van Nannerl (5,5), Josette (bijna 4) en Maarten (ruim 1,5). Twee dagen in de week werk ik in een kinderkledingzaak hier in het dorp.

Beginnen met hardlopen

De afgelopen vijf jaar stond mijn lichaam in het teken van zwangerschap en borstvoeding. Dat was fijn en goed maar op een gegeven moment wilde ik mijn lijf weer terug voor mezelf. In het verleden liep ik een zomerperiode fanatiek hard, en dat wilde ik weer oppakken. Maar hoe en wanneer? Dat was de grote vraag. Toen vroeg mijn werkgever ons om met de bedrijvenloop van de 4 mijl (Groningen) mee te doen. Ik was meteen enthousiast! Dezelfde avond ben ik gaan lopen en nu ben ik verslaafd. Dat was eind April.

Hardlopen als uitlaatklep

Als ik aan het lopen ben kunnen mijn gedachten alle kanten op gaan…. Je denkt aan dingen waar je 'normaal' niet aan toe komt. Zo hebben wij tussen Josette en Maarten nog een zoontje gekregen die met 20 weken is overleden in mijn buik. Dat was een hele heftige periode. Ik merk dat dat ik daar tijdens het hardlopen nog veel mee bezig ben. Een soort verwerkingsproces? Maar ik denk ook aan fijne dingen, kinderprobleempjes, herinneringen van vroeger...… Hardlopen is mijn uitlaatklep geworden!!!

Mijn hardloopweek

Ik loop ongeveer om de dag. 's Avonds als de kinderen in bed liggen. Dan loop ik lekker mijn hoofd leeg! Meestal een km of 10-12. En in het weekend een duurloop. Het liefst voor iedereen uit bed is. Je voelt je de hele dag energiek en fris! Je krijgt er zo veel energie van!!!

Ik loop altijd alleen. Zonder Evy of muziek. Ik vind het heerlijk om de geluiden uit de natuur te horen. Vogels, kikkers, krekels, schapen, de wind, noem maar op! Ik loop het liefst door de natuur. Ik heb prachtige plekjes in mijn omgeving ontdekt, waarvan ik het bestaan niet kende! Ik loop niet vaak dezelfde route, al heb ik wel mijn favorieten. Ik zie op tegen de donkere avonden. Dan word ik gedwongen om in het dorp of de stad te blijven. Dat beperkt me in de mooie routes. Daar moet ik dan in het weekend maar extra van genieten.

Ander eetpatroon

Rond dezelfde tijd dat ik ging hardlopen begon ik met een ander eetpatroon. Minder koolhydraten in de vorm van brood, aardappels en pasta. En veel meer fruit, rauwe en gekookte groenten, noten, zaden en pitten. Het is wel even wennen, maar op den duur wil je niet anders. Het is heus niet zo dat ik altijd alles afsla, en dat ik in de vakantie niet gewoon mee barbeque en ijsjes eet. Maar de basis is veel gezonder. En dat merk je aan alles.

10 kilo afgevallen

Door de combinatie hardlopen, en een ander eetpatroon ben ik al zo'n 10 kilo afgevallen. Dat was niet helemaal de insteek, maar een hele prettige bijkomstigheid. Al merk je wel dat je lichaam ouder word. Zo strak als toen ik een twintiger was zal het niet meer worden.

Loopwedstrijden

De 4 mijl was al snel geen uitdaging meer. Daarom heb ik me opgegeven voor de halve marathon van Lauwersoog. Heel spannend en met kriebels in de buik stond ik daar. Helaas werd het evenement op het allerlaatste moment afgeblazen vanwege noodweer. Daar baal ik nog steeds van. Maar morgen mag ik het opnieuw gaan proberen. Een halve marathon in Groningen, de Bommen Berendloop staat op mijn 'menu'.

Hardlopen en moederschap

Mijn kinderen zijn nog te klein vind ik, om ook te hardlopen. Wel vind de oudste het leuk om mee te gaan op de fiets. Dat wil ik niet altijd want ik vind het juist zo lekker om er even uit te zijn. Even geen kinderen om me heen. Echt een moment voor mezelf. Ik merk dat ik meer geduld met de kinderen heb sinds ik hardloop. Ik raad het echt iedereen, maar vooral moeders met een druk gezin, aan om lekker te gaan rennen.

Hardloopkleding en schoeisel

Laatst heb ik ook nieuwe schoenen gekocht. Een leuk klusje als je naar Runnersworld gaat. Daar nemen ze de tijd voor je, ze maken een video van hoe je loopt en kijken aan de hand daarvan wat voor schoenen bij je passen. Ik vond het een prettige ervaring.

Hardlooprokjes

Van hardlooprokjes wist ik het bestaan niet af tot ik op de site van 'Ren, mama, ren' kwam. Toen MOEST ik er natuurlijk één hebben, en het ziet er niet alleen leuk uit maar wat loopt dat fijn!!! Van de week heb ik toevallig in mijn kniebroek gelopen, al die naden kriebelden en het zat niet fijn! Dat word nog weer wat als het kouder word. Dan zal ik er wel weer aan moeten geloven.

Lezen over hardlopen

Ik heb bij de bibliotheek een aantal boeken geleend over hardlopen voor vrouwen. Ik vind het leuk om er wat meer over te lezen. Vooral ervaringen. Maar ik blijf gewoon rennen zoals ik ren. Op mijn gevoel. Ik heb geen hartslagmeter, nog niet. Ik ben namelijk bang dat ik dan niet meer voor de lol maar voor prestaties ga lopen. Maar, ik heb me er al wel een beetje in verdiept, dus wie weet. Eigenlijk ben ik nog maar heel kort bezig, het kan nog alle kanten op gaan.

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Hilde,

  Inspirerend verhaal.... helaas heb ik in de vakantie teveel ijsjes gegeten en moet ik nodig weer eens wat meer aandacht besteden aan mijn voeding.

  Keep running,

  Dorothé

 2. Wat een mooi blog Hilde, vooral het stukje over (rouw)verwerking tijdens het lopen.
  Het klopt wat je zegt, sinds ik een gps-horloge heb die me de actuele snelheid verteld, ben ik ook veel meer met cijfers bezig.

  Ik ben benieuwd hoe je halve is gegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.