Hardlopen: Els

 

In haar studententijd in Rotterdam was Els (40) lid van roeivereniging Skadi. Vast onderdeel van het trainingschema was hardlopen. Het was beslist niet Els' favoriete onderdeel. Maar wel genoot ze van het gevoel van vrijheid dat hardlopen haar gaf.

Het was dat gevoel van vrijheid dat ervoor zorgde dat ze op 37-jarige leeftijd het hardlopen weer oppakte!

Els is moeder van de twaalfjarige Roy, en de zevenjarige Indira. Vijf jaar geleden is ze gescheiden van haar man. Els werkt vier dagen per week als consulent startende ondernemers bij de gemeente Rotterdam.

Dit is haar verhaal.

Hoe het begon

Een moeder van school haalde mij over om lid te worden van de lokale atletiekvereniging Avantri. Er was een beginnersgroep waar ik volgens haar heel goed in zou passen. Het was half januari en het vroor, maar ik vond het heerlijk.

Mijn maatjes daagden me onbewust uit om het lopen langer vol te houden. Ik wou zeker niet gaan wandelen als zij het nog volhielden. En jawel, na 3 maanden liep ik mijn eerste 10 kilometer wedstrijd. Ik was de eerste loper van een estafetteteam bij de marathon van Rotterdam. En ja, als je daar eenmaal hebt gestaan, wil je meer! Ik ben nog steeds lid van de vereniging en heb inmiddels mijn eerste halve marathon erop zitten.

Mijn loopweek

Ik loop twee keer per week en probeer daarnaast nog één keer in de week te zwemmen. Het liefst loop ik in de natuur en mijn woonplaats leent zich daar prima voor. Je hebt hier aan alle kanten water, dijken en rivieren.

Op woensdag loop ik in een groep. In het weekend óf alleen óf met een maatje uit de woensdaggroep.

Loopgroep versus alleen lopen

In een groep lopen is leuker en ook beter vol te houden. Het daagt je uit. Waar ik normaal misschien gas terug zou nemen, hou ik het in de groep net iets langer vol. Je bent echter wel afhankelijk van plaats en tijd. Mijn hardloopmaatjes zijn in de loop van tijd echt goede vrienden geworden. Het was niet de reden om te gaan hardlopen, maar wel een heel prettig bij-effect. Ik dacht dat hardlopen heel erg eenzaam zou zijn, maar ik voel me meer een team met mijn maatjes, dan ik ooit in een teamsport heb ervaren. Hardlopers zijn ook echt sociale mensen. We gunnen elkaar veel en of je nou snel bent of langzaam.

In je eentje lopen is uiteraard makkelijker in te plannen in de agenda. Ook bepaal je zelf wat voor training en hoe lang en ver je loopt. Maar ja, stukken minder gezellig.

Loopmotivatie

Conditie vind ik belangrijk, gezondheid en fitter oud worden. Daarnaast is ook de gezelligheid een belangrijke factor geworden. Hoewel we natuurlijk geen voetbal- of hockeyclub zijn, kennen we elkaar bijna allemaal. En dat wil je niet missen.

Daarnaast merk ik dat mijn hoofd lekker leeg wordt door het trainen. Na een training zit ik echt heerlijk in mijn vel en voel ik me echt goed. Zorgen kun je even vergeten tijdens het hardlopen. Of je vindt een goede oplossing.

Zowel de psychologische als de lichamelijke voordelen van hardlopen spelen bij mij een rol. Al heb ik nu minder psychologische redenen om te lopen dan toen ik begon. Kortom, het dagelijkse leven is iets makkelijker dan 3 jaar geleden.

Maar hardlopen is nog een steeds een belangrijk element in mijn agenda. Ik mis niet graag een training. Het is echt een onderdeel van wie ik ben, en van wie ik wil zijn.

Hardlopen en moederschap

Zowel hardlopen als het moederschap kunnen zwaar zijn. Maar voor beide krijg je veel terug. De eerste 10 kilometer wedstrijd en de eerste stapjes van mijn kind waren allebei mijlpalen. Al komen mijn kinderen nog altijd ruim voor hardlopen!

Ik kan hardlopen goed gebruiken als moeder. Ik ben daarna echt rustiger. Ik heb meer geduld, en kan zorgen en problemen omtrent bijvoorbeeld school makkelijker naast me neerleggen. Ontspanning (psychisch) door inspanning (lichamelijk)!

Als mijn kinderen het me zouden vragen, zou ik ze hardlopen zeker aanraden. Maar het is eigenlijk nog nooit ter sprake gekomen. Mama loopt hard, Roy doet karate en Indira ballet. Dat sporten belangrijk en lekker is, leer ik ze wel! Maar ze mogen zelf kiezen welke sport ze willen doen. Collega’s en vriendinnen raad ik het wel aan!

Hardloop apps en gadgets

Ik draag alleen een Garmin horloge dat de tijd en afstand bijhoudt. Ik loop bewust ook zonder muziek. Ik wil genieten van de natuur. En op de training moet ik gewoon de trainer kunnen horen. En vergeet het kletsen met de maatjes niet 😉

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe meestal mee aan 10 kilometer wedstrijden. Vanwege de gezelligheid, en ook om af en toe te kijken of ik mezelf verbeterd heb. Daarnaast om mezelf uit te dagen en verder te lopen dan comfortabel is. Maar wedstrijden zijn zonder uitzondering een bijzondere ervaring.

Wedstrijden betekenen voor mij een meting van mijn krachten en gezelligheid. Ik zou zonder kunnen. Heb er ook niet altijd even veel zin in. Maar juist nieuwe ervaringen, zoals nu We own the night, en vorig jaar de Harbour Run, voegen veel lol toe aan mijn leven!

Een prijs verwacht ik niet. Ik loop de 10 kilometer net binnen het uur en prijzen zijn dan niet aan de orde. Ik loop echt voor de beleving. Dat is mijn hoofdprijs. Maar alle medailles die ik heb gekregen, hangen wel mooi bij elkaar in mijn slaapkamer.

Hardloopkleding en schoeisel

Hardlooprokjes vind ik meer iets voor hockey of tennis. Ik ben blij met mijn broeken. Hardloopschoenen kopen vind ik meestal wel leuk. Ik baal er wel van als de minder leuke schoenen beter zitten dan de leuke. Ik koop namelijk de schoenen die het lekkerst lopen. Gelukkig had ik de laatste keer hele toffe! Op dit moment loop ik op Brooks Adrenaline GTS 14. Die zitten echt het lekkerst.

Hardloopliteratuur en lectuur

Als alleenstaande moeder, bijna fulltime baan, huishouden, helpen op school, sporten heb ik niet zoveel tijd. Ik heb dan ook geen favoriete hardloopboeken. De Runner's World koop ik nooit zelf. Soms krijg ik er eentje, maar zelfs dan lees ik het blad niet altijd vanwege tijdgebrek.

Bovendien krijgen we nuttige informatie op de vereniging ook te horen van trainers en andere hardlopers. Heb dus niet het gevoel dat ik cruciale informatie mis.

 Mijn toekomst als hardloopster

Ik zal voorlopig nog blijven hardlopen. Ik heb geen last van blessures of pijntjes en zolang dat zo blijft, zie ik geen reden om ermee op te houden. Ik zal nog regelmatig deelnemen aan leuke evenementen en wedstrijden, maar puur voor de lol. Een echte snelle tijd zal ik niet neerzetten, maar daar gaat het me ook niet om. Mezelf uitdagen en verbeteren vind ik echter fijn.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Vooral doen! En niet te snel te ver willen, maar rustig het hardlopen opbouwen, zodat je blessurevrij blijft. En zoek een maatje of vereniging om het leuker te maken. Vooral in het begin wél zo prettig. En in de winter, als het donker is, wel zo veilig met elkaar. Bovendien een goede stok achter de deur!

N.B. Lopen in de regen is niet zo erg als het lijkt. Oké, als ik op de fiets stap op weg naar de vereniging baal ik wel eens. Maar eenmaal aan het lopen is een beetje regen eigenlijk heel lekker!!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.