Wondverzorging voor hardlopers

wonderverzorging hardlopers

Hardlopen staat bekend als een blessuregevoelige sport. Vooral 'de knie' is een beruchte oorzaak om te stoppen met hardlopen. Maar er is nog iets anders waarmee je als hardloper te maken kunt krijgen. En daar hoor je eigenlijk veel minder over. En dat zijn wonden!

4 Wonden die je als hardloper kunt krijgen

Welke wonden kun je als hardloper krijgen? Je kunt er vast zo wel een paar noemen! Ik zet er een aantal op een rijtje:

  1. Blaren! Wie kent ze niet: blaren. Stomvervelend en pijnlijk. Op zich zijn ze niet zo heel ernstig, maar ze kunnen je behoorlijk hinderen tijdens het lopen. Als ik een blaar heb moet ik altijd aan het sprookje van de Kleine Zeemeermin denken. Zij verruilde haar staart voor een paar benen, voor de liefde. Maar de prijs die ze hiervoor betaalde was dat elke stap pijn deed. Precies zoals blaren.
  2. Wonden aan de binnenkant van je dijbenen. Soms is je eigen lichaam je grootste vijand! Doordat lichaamsdelen tegen elkaar aan wrijven tijdens het lopen kunnen hele pijnlijke schuurplekken ontstaan.
  3. Wonden aan de tepels. Deze wond zie je vaak bij mannen. Doordat hun tepels tegen hun shirt schuren tijdens het lopen ontstaan twee bloedende wonden. Hieronder een voorbeeld:

    Wonden bij het hardlopen
    Bron: Andy Carvin op Flickr
  4. Wonden door een val. Het beste paard struikelt wel eens, dus ook hardlopers. Zeker als je shorts draagt en dus blote benen hebt, kan een flinke valpartij tot pijnlijke, bloederige wonden op de knieën leiden.

Al bovengenoemde wonden ontstaan feitelijk door schuren: lichaamsdelen die schuren tegen elkaar, tegen kleding of over de grond.

Wonden tijdens het lopen voorkomen

Wat kun je nou doen aan wonden tijdens het hardlopen? Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. We weten dat veel van de wonden bij hardlopen veroorzaakt worden door wrijving. De kunst is dus om die wrijving te voorkomen.

Zorg voor naadloze sokken en goed passende loopschoenen. Wrijven je dijen tegen elkaar tijdens het lopen? Draag dan een wat langer, strak broekje om dit te voorkomen. Producten als bodyglide kunnen ook helpen. Je lichaamsdelen wrijven dan nog wel tegen elkaar maar door de bodyglide voorkom je een wond. Wat betreft de bloedende tepels: er zijn speciale tepelbeschermers te koop om ze te voorkomen.

Een val kun je niet altijd voorkomen. Maar zorg bijvoorbeeld dat je veters goed gestrikt zijn, en loop tijdens het hardlopen niet te whatsappen, en let op de weg ; )

Wond verzorgen voor hardlopers

Maar goed. Stel nou dat je alles hebt gedaan om wonden te voorkomen, en je hebt er toch wat opgelopen. Hoe kun je zo'n wond verzorgen? Want als het even kan wil je waarschijnlijk gewoon door blijven lopen. En in principe hoeft een wond ook geen reden te zijn om te stoppen met lopen. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat sportief bewegen wonden sneller helpt te genezen!

Blaren verzorgen

Voor blaren heb je tegenwoordig speciale blarenpleisters. Met een beetje geluk nemen die de pijn weg. Het is wel heel belangrijk om ze goed vast te plakken. Bij mij laten blarenpleisters helaas vaak los. Bij blaren is de vraag:

Moet je een blaar doorprikken of niet?

Volgens de redactie van Runner's World kun je een blaar beter niet doorprikken. De reden is heel simpel: er kan dan troep bij komen en dus een infectie ontstaan. Zij adviseren blaarpleisters.

Bloedende tepels verzorgen

Bloedende tepels maak je eerst voorzichtig schoon met lauw water. Droog ze daarna voorzichtig. Om verdere irritatie te voorkomen wordt een steriel gaasje aangeraden. Dit kan helpen voorkomen dat je een infectie krijgt.

via GIPHY

Tot slot over wond verzorgen bij hardlopen

Wonden tijden het lopen zijn vervelend. Maar anders dan hardloop blessures hoeven ze meestal geen belemmering te zijn om gewoon te blijven lopen. Het belangrijkst is een hygiëne zodat er geen infecties ontstaan en een goede wondverzorging.

Handige spullen om in huis te hebben voor wondverzorging zijn: pleisters, verbandgaas, blaarpleisters, crème voor schaafwonden en een desinfecterend middel.

Met welke wonden heb jij wel eens te maken gehad bij het hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.