Wanneer moet je een sportdrankje drinken bij het hardlopen?

sportdrankje

Onder scholieren is het populair om lekker energiedrankjes te drinken op school. Het is een heel ongezond scenario! Zitten, en vervolgens zo'n energiedrankje nemen. Een paar van mijn zonen vonden energy drinks ook erg lekker, maar ik heb flink mijn best gedaan om ze daarvan af te krijgen.

Want tenzij je langer dan anderhalf uur sport, heb je zo'n energiedrankje helemaal niet nodig.

Wat zijn energiedranken eigenlijk?

Volgens Het Voedingscentrum is een energiedrankje:

'Een frisdrank met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect, door onder andere de cafeïne die erin zit.'

Energiedrankjes, sportdrankjes en hardlopen

Als je sport ga je zweten. Daardoor verlies je mineralen en vocht. Het idee is dat je de voorraden weer aanvult met een sportdrankje. In de Gezondgids van april 2018 kwam ik een interessant artikel tegen over sportdrankjes!

Volgens de Gezondgids bestaan sportdrankjes uit:

  • Water
  • Koolhydraten (suikers)
  • Mineralen zoals kalium en natrium

De Consumentenbond noemt specifiekere ingrediënten:

  • cafeïne.( Een blikje energiedrank van 250 ml bevat zo’n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als een kop koffie.)
  • B-vitamines: B2 riboflavine, B3 niacine, B5 panthotheenzuur, B6 pyridoxine, B12 cobalamine, B8 biotine
  • (soms) taurine
  • L-carnitine
  • guarana-extract
  • glucuronolacton

Sommige sportdranken leveren energie in de vorm van koolhydraten, andere vullen vooral vocht en mineralen aan.

3 soorten sportdrankjes

Sportdrankjes kunnen worden ingedeeld in 3 categorieën op basis van de concentratie van opgeloste stoffen (denk aan suikers en zouten).

  1. Hypotoon: dit is gewoon water bijvoorbeeld. Geschikt voor trainingen die korter duren dan 1,5 uur.
  2. Isotoon: isotone sportdrankjes vullen zowel vocht en mineralen aan, en (een beperkte hoeveelheid) koolhydraten. Volgens de Gezondgids zijn isotone sportdrankjes geschikt voor duurlopen langer dan 1,5 uur.
  3. Hypertoon: hypertone sportdrankjes worden langzaam door je lichaam opgenomen. Ze zijn vooral bedoeld voor ná het sporten.

Nadelen van sportdrankjes

Omdat er zoveel suiker in sportdrankjes zit, waarschuwt Het Voedingscentrum voor het dikmakende effect. Vanwege de grote hoeveelheid suiker zijn sportdrankjes bovendien niet al te best voor je tanden. Volgens de Consumentenbond zit in 1 blikje van 250 gram 25 gram suiker, oftewel zo'n 7 suikerklontjes. Dat kun je volgens hen vergelijken met een groot glas Fanta of Cola.

Antwoord op de vraag: Wanneer moet je een sportdrankje drinken bij het hardlopen?

Volgens de Gezondgids zijn sportdrankjes overbodig zolang je korter loopt dan anderhalf uur. Water is dan ook prima. Een marathonloper kan een isotone sportdrank gebruiken om beter te presteren. Maar voor twee lessen in de sportschool heb je bijvoorbeeld echt geen isotone sportdrank nodig.

Ook Runner's Web zegt dat gewoon water voldoende is als je niet langer dan 1,5 uur loopt:

'Doodnormaal kraanwater is gewoonlijk de perfecte drank om de verliezen aan vocht te compenseren.'

Het Voedingscentrum raadt het zelfs simpelweg helemaal af:

'Het is niet aan te raden om energiedrankjes te drinken tijdens het sporten. Gebruik liever geen energiedrankjes voor het duursporten. Energiedrankjes zijn namelijk geen dorstlessers. Je kunt ervan uitdrogen en dat kan gevaarlijk zijn.'

Aangezien ik meestal zo'n 45 minuten loop hoef ik dus zeker geen sportdrankje te nemen. En eerlijk gezegd zou ik het ook zonde vinden van mijn inspanningen om zo'n boel suiker binnen te krijgen.

Wat vind jij van sportdrankjes?

Similar Posts

One Comment

  1. Sportdrank is iets anders dan energydrink.
    Energydrink gebruik je niet bij het sporten. Het is zelfs helemaal niet goed voor je.
    Sportdrank is zo gemaakt dat het makkelijk in je lichaam wordt opgenomen. Het vult je voorraden koolhydraten en vocht aan, zodat je het hardlopen beter en langer kan volhouden. Het is wordt aangeraden om dit te drinken wanneer je langer dan een uur hardloopt
    Taurine en dat soort dingen zit niet in sportdrank, wel in energydrink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.