De kracht van een loopschema

loopschema

Ik werd ooit aangenaam verrast door het gebruik van schema's om mijn hardloopprestaties naar een hoger plan te tillen. Want hoewel ik door het loopschema meer wandelde dan ooit, liep ik paradoxaal genoeg, ook sneller dan ooit. Zie ook mijn post Hardloopschema beginners.

Ik liep harder dan ooit dankzij een loopschema

Mijn grootste prioriteit was altijd om het minstens een half uur 'vol te houden.' Blijkbaar ging dat ten koste van mijn snelheid. Maar in de veilige wetenschap dat soelaas slechts luttele minuten verwijderd is, gooide ik me er helemaal in en dartelde blijmoedig over de paden.

Het was een leerzame ervaring voor me:

Hoewel het goed is je krachten te sparen voor de lange termijn, kan het er blijkbaar ook toe leiden dat je niet alles geeft.

Loopschema's houden me in toom

Een ander pluspunt is dat loopschema's me in toom houden. Ik ben van het type dat als een 'beetje' goed is, 'veel' vast beter is. Dus als drie keer per week hardlopen wordt aangeraden dan ren ik zeven keer, tot mijn scheenbenen voelen alsof er plankjes in zitten en ik loop als een moderne pinokkio.

Maar als nu dat listige stemmetje van mijn Innerlijke Criticus fluistert: 'Joh, moet je vandaag niet ook gaan rennen?' dan houd ik hem triomfantelijk mijn loopschema voor. Daar heeft hij niet van terug.

Dankzij mijn loopschema ren ik niet alleen sneller maar ook gezonder.

Voordelen van loopschema's op een rijtje

  1. Ze voorkomen blessures als je ze goed gebruikt
  2. Ze motiveren. Als je geen zin hebt, helpt een loopschema om toch te gaan.
  3. Ze zorgen voor de broodnodige rust als hardloper. In schema's zitten vaak dagen ingebouwd waarop je moet rusten. Veel lopers vinden  het moeilijk om anders een dag 'niets' te doen.
  4. Ze helpen je een doel te bereiken.
  5. Ze maken het makkelijker om ervaringen uit te wisselen met andere hardlopers.
  6. Ze geven je automatisch iets gemeenschappelijk met andere hardlopers.
  7. Loopschema's zijn verkrijgbaar op papier en als loop apps. Ze zijn dus verkrijgbaar in de vorm die jou het beste ligt.
  8. Ze zijn vaak gratis!
  9. Ze geven structuur aan je looprondje.
  10. Je hebt schema's in alle soorten en maten. Er zijn loopschema's om sneller te worden, om een marathon uit te lopen, of om een 5K in 20 minuten te lopen. Noem het maar op, of er is een schema voor. Ook voor beginners.

Hoe denk jij over loopschema's?

Similar Posts

One Comment

  1. Ik heb verschillende hardloopschema's door elkaar. Ik wil 5 km kunnen hardlopen. Het eerste schema voor de 'absolute beginner' (van een hardloopwinkel) was te moeilijk voor mij. Ik kon nog geen minuut volhouden ....
    Dus overgestapt op een eigen schema, 12x 30 seconden, met 2 minuten wandelen en dat steeds met 10 seconden uitgebouwd. Ja echt, zo traag, een slak ging me voorbij.
    Toen ik die minuut volhield weer terug naar het schema, maar die maakte op een gegeven moment ineens wel een hele grote sprong en dat kon ik niet. Dus toen weer opgestapt op een ander schema van een andere winkel.
    Daar ben ik 4 weken blijven 'hangen' in week 7. En ineens, alsof ik een drempeltje over moest, kon ik door naar week 8.
    Ik vind een schema leuk om te doen. Je probeert het toch elke keer weer een beetje beter te doen, en als dat dan ook lukt heb ik zo'n goed gevoel! En ik hoef tijdens het lopen zelf niet na te denken 🙂 Ik doe gewoon wat het schema zegt. En ik ben heel gehoorzaam.
    Nog een paar weken, en dan hoop ik die 5 km te kunnen lopen.
    En dat 'tempo' ... Tja, daar ga ik dan een ander keertje wel eens een schema voor volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.