Urineverlies bij hardlopen

Urineverlies bij hardlopen

Elke ochtend ga ik hardlopen. Om die reden drink ik hoogstens een paar slokken thee. Zou ik veel drinken dan heb ik namelijk kans op urineverlies tijdens het hardlopen. Urineverlies bij hardlopen is een heel bekend verschijnsel. Ongeveer de helft van alle vrouwen heeft wel eens last van urineverlies bij het sporten. Als je vocht verliest tijdens het hardlopen dan is er sprake van stress incontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd.

N.B. Hardlopen veroorzaakt geen zwakke bekkenbodem, maar kan die zichtbaar maken.

Met andere woorden: je kunt een zwakke bekkenbodem hebben zonder dat je dit weet. Maar als je gaat hardlopen, worden de gevolgen zichtbaar. En je bent dus echt niet de enige.

Waarom verlies je urine bij het hardlopen?

Je bekkenbodemspieren kun je vergelijken met een hangmat. In die hangmat rusten onder andere je baarmoeder en je blaas. Zie hieronder:

Urineverlies bij hardlopen

Ga je hardlopen of sporten, dan komt er extra druk in buikholte, en dus ook op je blaas. En door die extra druk kun je urine verliezen. Zeker als je vaginaal bent bevallen, hebben je bekkenbodemspieren destijds toch al een flinke opdoffer gekregen. Dat maakt de kans op stressincontinentie bij het hardlopen nog wat groter helaas. Stressincontinentie heb je in allerlei soorten en maten. Sommige vrouwen verliezen al urine als ze lachen, anderen alleen als ze op een trampoline gaan springen. Maar de oorzaak is dus altijd hetzelfde: inspanning en druk in je onderbuik.

Zie ook Sporten na keizersnee.

Niet zo fun fact

Na de overgang worden je bekkenbodemspieren onder invloed van hormonen minder sterk! Lekker dan. Eerst kregen ze er al van langs door zwangerschap en bevalling, en nu worden ze ook nog eens zwakker door hormonen. Maar je begrijpt dat dit de kans op urineverlies bij hardlopen vanaf de overgang nog wat groter maakt. Het is één van de bekendste overgangsklachten.

Stressincontinentie versus aandrangincontinentie

Als vrouwen urine verliezen bij het hardlopen dan heet dat stressincontinentie. Dat is iets anders dan aandrangincontinentie. Bij aandrangincontinentie moet je ineens heel erg plassen, en kun je soms net de wc niet meer op tijd halen. Bij aandrangincontinentie is er dus geen sprake van sportieve inspanning.

Wat kun je er tegen doen?

Het is niet fijn om te voelen dat je urine verliest tijdens het lopen. Nat ondergoed is onprettig, en duidelijk zichtbare natte plekken in het kruis wil je ook liever niet hebben natuurlijk. Dus wat kun je doen tegen urineverlies bij hardlopen?

  1. Drink van tevoren niet teveel. Hoewel het belangrijk is om voldoende vocht binnen te krijgen tijdens het lopen, drink ik zelf bewust weinig als ik ga hardlopen.
  2. Neem de tijd om rustig te plassen voordat je gaat hardlopen. Zorg dat je helemaal uit plast.
  3. Probeer zo soepel en licht mogelijk te lopen.
  4. Loop in een rustig tempo: hoe sneller je loopt hoe groter de kans op urineverlies bij hardlopen.
  5. Kies als het even kan voor vlak terrein: urineverlies bij hardlopen komt vaker voor bij hellingen.
  6. Doe oefeningen om je bekkenbodemspieren sterker te maken. Alle experts benadrukken hierbij het belang van dagelijks oefenen! Zo nu en dan schiet niet op. Je moet de oefeningen echt elke dag doen wil het goed effect hebben.
  7. Als de klachten komen door een verzakking van de baarmoeder, dan een speciaal hiervoor ontworpen, pessarium of een tampon helpen. Die drukt dan de blaashals weer omhoog.
  8. Soms is een operatie nodig.

Ervaringsverhaal van stressincontinentie van Marjo

Na een zware bevalling had Marjo last van stressincontinentie. Ze bezocht een fysiotherapeut en kreeg elektrostimulatie, maar dat hielp niet genoeg. Na overleg met een gynaecoloog kreeg Marjo een siliconen ring. Die kon ze zelf in doen, maar ook dat hielp niet. Uiteindelijk bracht een operatie uitkomst voor Marjo.

Hoe vaak plassen is eigenlijk normaal?

Als je ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag drinkt, dan is het normaal om 5 tot 8 keer per dag te plassen. Als je maar 2 tot 3 keer per dag hoeft te plassen, is dit volgens Libelle een teken van uitdroging. Libelle noemt om de 2 uur moeten plassen normaal.

Wat, als urineverlies onvermijdelijk blijkt?

Stel dat je alle genoemde maatregelen hierboven hebt toegepast, maar je hebt toch nog urineverlies bij hardlopen. Dan kun je de volgende dingen doen:

  • Pas je kleding aan. Kies voor zwarte tights of shorts waarin je eventuele vochtige plekken niet zo snel ziet.
  • Draag speciaal incontinentieondergoed onder je hardloopkleding.
  • Maak gebruik van een inlegkruisje of speciaal incontinentiemateriaal dat je in je ondergoed legt.
  • Doe je aan wedstrijden mee? Zorg dan dat je een extra setje loopkleding bij je hebt.

Waar kun je terecht voor advies en hulp bij urineverlies bij hardlopen?

De eerste stap is meestal naar de huisarts gaan met je klachten. Op de site thuisarts.nl kun je lezen wat je van de huisarts kunt verwachten.

Die kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut of gynaecoloog. Meestal zul je eerst oefeningen krijgen om je bekkenbodemspieren te versterken. Als dat niet voldoende helpt kunnen andere maatregelen genomen worden, waarbij de meest ingrijpende een operatie is.

Hoe zit met de kosten en je zorgverzekering?

Incontinentiematerialen worden 'tegen bepaalde voorwaarden' vergoed vanuit de basisverzekering. Op de site van Independer zijn ze zo vriendelijk om die voorwaarden te noemen. Incontinentiemateriaal wordt volgens hen vergoed vanuit de basisverzekering als:

  • Je eerder bent behandeld voor incontinentieklachten, zoals pipo-poli, bekkenfysiotherapie en stepped care, en de klachten door deze behandeling niet zijn verminderd of verholpen.
  • Je door je incontinentieklachten noodzakelijk langdurig incontinentiemateriaal moet gebruiken.
  • Het urineverlies langer dan twee maanden duurt.

Lees dus altijd goed de kleine lettertjes, en vraag het eventueel na bij je eigen zorgverzekering.

Praktisch overzicht van dingen die je zelf kunt proberen

Bij bol.com vind je diverse boeken met bekkenbodemspieren als ook hulpmiddelen om ze te oefenen. Ik zou zeker bij de middelen die je moet inbrengen wel eerst even bij de huisarts vragen wat die ervan vindt.

Samenvatting: urineverlies bij hardlopen

Urineverlies bij hardlopen is geen uitzondering. Veel vrouwen hebben er last van, maar omdat ze het vaak een genante kwaal vinden, praten ze er liever niet over. Dat kan je het gevoel geven dat jij de enige bent. Maar dat is dus zeker niet zo. Als je last hebt van urineverlies bij hardlopen dan kun je eerste zelf een aantal dingen uitproberen, zoals je bekkenbodemspieren sterker maken. Helpt dat niet, dan is het zeker de moeite waard om advies te vragen bij je huisarts.

Lees ook: Hardlopen tijdens zwangerschap

Heb jij wel eens last van urineverlies? Doe mee aan de poll!

Lees ook: Wanneer hardlopen na bevalling? en Sporten als je zwanger bent.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.