Start to run (NL) versus Evy Gruyaerts Start to Run

Bron: FocusWTV
Bron: FocusWTV

Ik moet zeggen dat ik het wel eens verwarrend vond: het 6-weekse Start to run programma van de Nederlandse Athletiekunie, en het 10-weekse Start to run programma van Evy Gruyaert. Het klinkt hetzelfde maar dat is het dus niet. Hardlopen met Evy is een ander programma.

Nederlandse Start to Run van de Athletiekunie

Het Nederlandse Start to run programma bestaat uit 6 zaterdagochtenden. Je bouwt op van 1 naar 20 minuten hardlopen. Je loopt in een groep, met een trainer. Deelname kost 45 euro. Voor 7,95 kun je Running Coach downloaden van Renate Wennemars. Dat zijn mp3-bestanden met instructies om je te helpen met hardlopen. Deze podcast lijkt erg op de Start to Run podcast van Evy Gruyaert.

Belgische Start to Run

Het Belgische Start to Run programma stamt uit 2006, bestaat uit podcasts, ingesproken door Evy Gruyaert. Het programma duurt 10 weken, en en aan het eind kun je 30 minuten hardlopen. Anders dan de Nederlandse Start to run loop je niet met een groep of een trainer. De podcast kost 12,95.

Ik zet de verschillen tussen de twee Start to Runs voor jullie op een rijtje in een tabel!

start to run nl versus start to run be

Nederlandse Athletiekunie: Evy mag ‘Start to run’ niet meer gebruiken

Lange tijd bestonden de twee verschillende Start to run programma’s vreedzaam naast elkaar. Maar op dinsdag 1 oktober stuurde de Nederlandse Athlietiekunie plotseling een brief. Zou het toeval zijn dat Evy Gruyaert op 2 oktober haar Start to run app voor smart phones zou lanceren?

In die brief verbieden ze Evy Gruyaert de slogan ‘Start to run’ te gebruiken. Het argument van de Nederlandse Athletiekunie? ‘Wij waren eerst!’ En ze hebben bewijs. In het Belgisch Nieuwsblad las ik:

‘Om hun eisen te verantwoorden haalden de Nederlanders er een oud document bij, waaruit moet blijken dat zij ‘Start to run’ al in 2001 als woordmerk registreerden.’

Boete van 1000 euro per dag

Evy Gruyaert moet de Nederlandse Atheliekunie 2.500 euro betalen. En per ‘dagdeel’ dat de term nog opduikt, moet Evy Gruyaert 1.000 euro boete . Het schijnt dat Evy niet onder de indruk is. In de Belgische Standaard wordt ze als volgt geciteerd:

Een spijtige zaak’, vindt Gruyaert. ‘We willen toch allebei gewoon mensen aanzetten om te gaan sporten?’

De slogan ‘Start to run’ zou bovendien al jaren bestaan, en ooit ook al door Nike zijn gebruikt. De Standaard merkt fijntjes op dat de Start to run variant van de Nederlandse Athletiekunie minder succesvol is. En: ‘De Athletiekunie heeft ook geen app.’

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.