Ongelukken bij hardloopevenementen

Ongelukkig bij hardloopevenementen.

Hardlopen staat bekend als een blessuregevoelige sport. Maar nu hardloopevenementen steeds groter en ludieker worden gebeuren er soms ook heuse ongelukken.

Zo overleed in 2016 een 25-jarige vrouw aan de gevolgen van een hitteberoerte tijdens de Dam tot Damloop in Amsterdam, en stierf in 2017 een deelneemster van een zogenoemde Obstacle Run.

In de krant las ik dat het Rode Kruis 'harde lessen trekt' uit de dood van de 25-jarige vrouw. Ze willen de hulpverlening bij grote evenementen moderniseren. Het Rode Kruis verzorgt de EHBO bij ruim 10.000 evenementen per jaar. En bij de Dam tot Dam in 2016 loop zijn er helaas dingen misgegaan. Dat erkent het Rode Kruis.

Rode Kruis wil hulpverlening moderniseren

Marieke van Schaik, de nieuwe directeur van het Rode Kruis, zegt in het artikel: 'Het is tijd voor een cultuuromslag. Hulpverlening wordt steeds ingewikkelder.' Ze noemt een aantal oorzaken:

  • Terreurdreiging
  • Extreem weer, zoals hoge temperaturen
  • Opkomst ieuwe drugs bij festivals
  • Steeds meer evenementen
  • Gebrek aan kennis en vaardigheden bij de vrijwilligers

Concreet betekent de modernisering van hun hulpverlening dat het Rode Kruis hun vrijwilligers beter gaat voorbereiden en informeren over de specifieke risico's van het evenement waar ze zijn. Bij de Dam tot Dam loop herkenden de vrijwilligers bijvoorbeeld de symptomen van een hitteberoerte niet. Bovendien willen ze bezoekers en deelnemers beter voorbereiden met behulp van informatie.

Hardloopevenementen en ongelukken: is er een verband?

Zelf heb ik geen ervaring met hardloopevenementen. Ik mijd ze omdat ik niet van drukte houd. Maar het zou niet verwonderlijk zijn als er meer ongelukken gebeuren bij hardloopevenementen simpelweg omdat er meer hardloopevenementen zijn. En meer deelnemers. Met andere woorden: een toename van ongelukken bij hardloopevenementen wil niet persé zeggen dat ze gevaarlijk zijn. Het kan ook simpelweg komen door een grotere frequentie en meer deelnemers.

Daarnaast lees ik regelmatig dat er meer relatief onervaren lopers meedoen aan loopevenementen. Niet voor niets is de gemiddelde snelheid waarin mensen de marathon lopen een stuk langzamer geworden. Ook dat zou een verklaring kunnen zijn voor een eventuele toename van ongelukken bij loopevenementen.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van lopers die meedoen aan loopevenementen.

Leestip: startnummer vastmaken

Hoe ervaren jullie de veiligheid bij loopevenementen? Is er voldoende hulp als er iets misgaat? Wat zou jij verbeteren?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.