Product Review

Mindful Running Podcast: Product Review

Hiskia attendeerde mij er als eerste op in de comments: de Mindful Running Podcast. En toen ik hem ook nog tegenkwam in het tijdschrift Runner’s World besloot ik het te proberen.

Wat is de Mindful Running Podcast?

Deze podcast is een iniatief van hardloopcoach Esther Koning, en bestaat uit een zogenaamde pyramideloop. Hij duurt 18 minuten. Kenmerkend is de ‘mindfullness’ aanpak, waarbij je voortdurend je aandacht terug brengt naar het nu.

Opzet van de podcast

1 minuut hardlopen
1 minuut wandelen

2 minuten hardlopen
2 minuten wandelen

3 minuten hardlopen
3 minuten wandelen

2 minuten hardlopen
2 minuten wandelen

1 minuut hardlopen
1 minuut wandelen

Nou ben ik altijd op zoek naar Rust, in mijn leven en in mijn hoofd, dus ik vond dat ik het aan mezelf verplicht was deze podcast eens te proberen. Maar wanneer?!

Mindful Running Podcast getest

De keuze viel op een vrijdag, want op donderdag loop ik ook altijd, en ben dan op vrijdag vaak wat moe. Ik zette de podcast aan, en begon. Hoewel je bij dit soort dingen je hoofd dient ‘leeg’ te maken, begint dat van mij altijd onmiddellijk te snateren. Ook nu waren de opmerkingen niet van de lucht.

‘Wat een flauwekul is dit zeg,’ en ‘Dit is toch zonde! Ik kan veel harder, en langer lopen dan dit.’

Nadat ik mijn innerlijke criticus had gekneveld, stelde ik me open voor het programma. En ik moet toegeven: het is best aardig. Esther helpt je ‘in het moment’ te blijven door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Kijk eens om je heen,’ of ‘Ben je bewust van je ademhaling.’

Ook vraagt ze je aandacht voor je lichaam: ‘Ga met je aandacht naar je voeten,’ of ‘Je schouders zijn ontspannen.’ Stuk voor stuk zaken die aandacht waard zijn.

Een paar dingen vond ik wel irritant!

Bijvoorbeeld Esthers opmerking: ‘Zoek de Flow!’ Welke ‘flow’ dacht ik geïrriteerd. En kon vervolgens alleen nog maar denken aan het tijdschrift ‘Flow’.

Daarnaast het gebruik van ‘ben’ in plaats van ‘wees’: ‘Ben je bewust van je…’ Moet dat niet ‘wees’ zijn?!

En last but not least de opmerking: ‘Doe eens een oortje uit!’

Eindconclusie: een aanrader

Esthers podcast heeft een vaste plek op mijn iPod gekregen. En dat is heel bijzonder, want normaliter halen alleen Country and Western liedjes mijn iPod!

Maar na tien jaar hardlopen vind ik de podcast onvoldoende voor een ‘loop’. Daarom gebruik ik hem als ik de Man met de Hamer weer eens tegenkom. In plaats van treurig naar huis te wandelen, zet ik nu Mindful Running op en doe een pyramideloopje.

Ik denk dat deze podcast ook heel geschikt is voor beginners, en voor gevorderde lopers als een warming-up of cooling-down.

Meer weten?

Bezoek dan Esthers website Runningstar.
Hier kun je ook de podcast downloaden!

Similar Posts

One Comment

  1. Nah. Hier heb ik dus al die tijd op zitten wachten, denk ik. Ik probeer al ruim een jaar te starten met hardlopen. Met Evy. Maar de moed ontbreekt mij nog immer. Stom he. Gewoon beginnen, is het toch? Ik heb in het verleden heus wel gerend hoor. Ik deed twee keer mee aan een achtste triathlon. Daar zit vijf km hardlopen in. En omdat ik weet hoe lekker het voelt om fit te zijn, wilde ik dus weer beginnen. Waarom is dat nu nog stééds niet gebeurd? Nou. Omdat ik eigenlijk een donders lui wief ben. Misschien gaat het nu dan gebeuren, haha! Ik heb hem gedownload, dus niets, NIETS staat mij meer in de weg! Tnx voor de tip, en ik hoef me nu ook niet meer te irriteren.

    Ik wees je dankbaar. 🙂

Leave a Reply