Lopen als sport vs. lopen als activiteit

loop snobSteeds meer mensen ontdekken hardlopen. En steeds meer mensen lopen een marathon.

Het is éen van de dingen die hardlopen zo bijzonder maakt: beginners kunnen aan dezelfde marathon meedoen als bijvoorbeeld de Kenianen. Kom daar maar eens om bij een andere sport! Als je 4 maanden hebt geoefend met schaatsen, zul je heus niet dezelfde wedstrijden rijden als Sven Kramer.

Gemiddelde tijd marathon verslechterd

In Amerika is John (The Penguin) Bingham het gezicht van deze nieuwe groep langzame lopers. Hij schreef zelfs een boek met de veelzeggende titel: 'No need for speed.' Maar hij wordt ook wel 'The man who ruined running' genoemd!

Kritiek op de nieuwe, langzame lopers

Uiteraard zijn er lopers die balen van al die nieuwe, relatief toch wat langzamere lopers! Zij vinden dat deze nieuwe lopers de loperssport verpesten. Vergelijkbaar met de mensen die vinden dat looprokjes te frivool zijn en dus slecht zijn voor het image van de loopsport.

De Amerikaanse sportpresentator Philip Hersh vindt de 'touchy-feely approach toward marathon participation, which reduces the emphasis on running in favor of just covering the distance' maar niets. Hij schreef:

'At the risk of offending many, especially those who have used the marathon as a self-help exercise, I will categorically state that . . . covering 26.2 miles in more than five hours does not constitute running a marathon.'

Het één doet niets af aan het andere

Maar volgens John Bingham is het heel simpel: je hebt hardlopen als sport en hardlopen als activiteit. Ze hebben heel verschillende uitgangspunten en motivaties. Maar het één doet niets af aan het andere.

'Want,' zegt Bingham: 'hoe kan een uitvoering van de plaatselijke fanfare iets af doen aan een uitvoering van het Concertgebouw orkest?!'

Het is het verschil tussen lopen als sport, of lopen als activiteit.

Similar Posts

3 Comments

  1. Iedereen moet lopen zoals hij of zij wil.

    Wat wel een groot probleem is bij wedstrijden dat langzame lopers zich niet aan de regels houden. Ze lopen niet rechts, ze kijken niet uit bij drankposten en ze kijken niet uit bij het veranderen van richting/inhalen. De organisatie kan nog zo goed de boel regelen als de langzamere lopers geen ruimte maken voor de snellere lopers dan is er op een gegeven moment geen doorkomen aan en dit geeft ook vaak botsingen en valpartijen.

    Ik loop wedstrijden omdat ik het leuk vindt om een meten hoe hard ik kan die dag en jaag altijd op een PR. Als je wedstrijden alleen loopt voor de deelname als prestatie of voor de fun is dat prima maar hinder dan geen mensen die wedstrijden lopen zoals wedstrijden bedoeld zijn... nl om zo snel mogelijk aan te komen.

    Er zijn organisaties die al goed op de trend inspelen en in etappes starten zoals bij de Dam tot Dam loop of met een startsluis of op indeling van verwachte eindtijd. Soms levert een apart startvak nog problemen op zoals laatst bij Miranda Boonstra die klem liep in het eerste startvak tussen alle mannen.

    Verder staat voor deelname aan een marathon meestal een x aantal uren. Dat is niet voor niks. Als je dat niet ongeveer kunt halen dan ben je gewoon niet toe aan die afstand.in georganiseerd verband af te leggen. Je belast jezelf en de organisatie onnodig.

    Zelf probeer ik tegenwoordig kleinere wedstrijdjes uit omdat ik bij de grotere evenementen letterlijk niet uit de voeten kan.

    groetjes,

    Dorothé

    1. Ik vind het lomp van langzamere lopers als ze zich niet aan de regels houden. Dan kan ik me de irritatie van mensen die wél snel willen lopen levendig voorstellen!

      Goed dat hier maatregelen voor worden getroffen.

      Ik ben wel benieuwd Dorothé: hoeveel tijd mág je eigenlijk doen over een marathon? Is dat maximaal 6 uur?

  2. Hi Nicole,

    Rotterdam hanteert 5,5 uur = 7,7 km uur zie marathonrotterdam.nl/lopers/wedstrijdreglement/ Lastig dat je bij jou geen links mag plaatsen. Maar over de eerste 5 km mag je bijv. 50 minuten doen. Het kan nl dat je even naar de EHBO moet met iets en dat je dan later toch goed kunt uitlopen. De organisatie krijgt maar een bepaalde tijd vergunning voor het parcours. Ze moeten het dan weer vrijgeven.

    groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.