Loopschema: de beste schema’s op een rijtje!

loopschemaZeker als iemand net start met hardlopen, is een loopschema een uitkomst. Sterker nog, ik geloof dat een loopschema de sleutel is tot succes. En bovendien dé methode om de kans dat je het niet volhoudt zo klein mogelijk te maken.

Want een loopschema geeft houvast.

Een schema vertelt je namelijk hoe lang je moet hardlopen. En nog belangrijker: wanneer je weer mag stoppen. Een loopschema voorkomt daarnaast dat je te hard van stapel loopt. Dat je verzandt in ‘geen zin’ of een gevoel van hopeloosheid.

Maar wat is nou een goed loopschema voor beginners? En waar kun je ze vinden?

Hardloopschema’s: aantal weken

De meeste hardloopschema’s voor beginners richten zich op een periode van:

  • 8 weken
  • 9 weken
  • 10 weken
  • 12 weken

Zoals je ziet is er variatie in het aantal weken. Maar alle hardloopschema beginners hebben hetzelfde doel:

30 minuten aan één stuk kunnen hardlopen.

Hardloopschema beginners: tijd of kilometers

Hardloopschema’s hebben twee meetpunten: het aantal gelopen kilometers, of het aantal minuten dat je hebt gelopen. Tenzij je zin hebt om steeds je afstand te meten of te checken is een trainingsschema dat op minuten werkt makkelijker. Zeker als beginnend hardloper is het bovendien beter om je te concentreren op de tijd dat je loopt, en je niet druk te maken over hoe vér je komt.

Loopschema’s: een overzicht

Onderstaande hardloopschema’s kun je uit printen en gebruiken als handvat bij het hardlopen. Ze zijn alle vier gratis.

  1. loopschema van Runner’s World. Dit schema duurt 12 weken.
  2. loopschema van Runinfo: 12 weken schema.
  3. loop schema beginners van Sportrusten. Begint meteen met 12 minuten hardlopen in een rustig tempo. Je moet je emailadres opgeven, en dan krijg je het schema via de mail.
  4. loopschema Hartstichting: 12 weken.

Hardoopschema: apps en podcasts

Het nadeel van een hardloopschema op papier, is dat je het papier moet meenemen tijdens het lopen. Zo ben ik destijds begonnen! Met in mijn ene hand het uitgeprinte beginnersschema en in mijn andere de eierwekker.

Vind je dat niet handig?

Dan kun je tegenwoordig ook gewoon een handige app downloaden met een trainingsschema. Of een podcast zoals van Start to Run.

Loopschema’s op apps en als podcasts

Hieronder een overzicht van trainingschema’s op apps:

Gebruik jij nog een schema bij het hardlopen?

3 Responses to Loopschema: de beste schema’s op een rijtje!

  1. Ik loop altijd stuk op schema’s. Heb er al diverse geprobeerd de afgelopen jaren en zodra de intervallen langer worden dan 15 minuten red ik het niet meer. Loop ik dan toch door, krijg ik blessures. Ben er dus mee gestopt en heb me neergelegd bij het feit dat ik het niet red om langer dan 15 minuten zonder pauze te rennen en dat ik langzaam ben. Ik loop nu veel prettiger mijn rondjes, zonder blessures en met meer plezier; alleen niet zo snel als al die “echte” hardlopers.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.