Kinderen en hardlopen

hardlopen en kinderen
Beweegt jouw kind genoeg?

Volgens de Nederlandse Beweegnorm moet een kind dagelijks minstens 60 minuten matig intensief bewegen.

Maar steeds vaker worden kinderen door ouders met de auto naar school gereden, en na schooltijd met de auto naar clubjes. Gelukkig zitten daar ook sportclubjes bij! Dus daar beweegt je kind dan in ieder geval wel.

De verlokkingen van schermpjes

Afgezien van het feit dat ouders kinderen vaak en veel rondrijden, brengen kinderen ook steeds meer tijd achter een scherm door. Er zijn zoveel verleidelijke en, eerlijk is eerlijk, leuke computerspelletjes dat kinderen dat vaak liever doen dan buitenspelen.

Kinderen zijn minder gaan bewegen

Tussen 2006 en 2011 is het aantal kinderen dat per dag 1 uur beweegt met de helft gedaald! Dat is slecht nieuws, want bewegen is goed voor zowel de lichamelijke als geestelijke ontwikkeling. Ook schoolprestaties worden beter wanneer een kind voldoende beweging krijgt.

Hoe zorg je dat je kind toch voldoende beweegt?

Sinds onze verhuizing naar het platteland komen mijn kinderen vanzelf aan de beweegnorm. Ze moeten namelijk naar school fietsen. Voor de oudsten is dat ruim 16 km. Met hun beweegnorm zit het dus wel snor. Maar toen we nog in de stad woonden had ik een andere oplossing!

Ik combineerde de voordelen van hardlopen met de liefde van mijn oudste zoon voor het spel Runescape. We maakten de volgende deal: 'Hij ging 3 keer per week 30 minuten hardlopen, en dan betaalde ik een tientje per maand voor een abonnement op Runescape.' Ik was een stuk goedkoper uit dan bij een sportclub, en mijn zoon vond hardlopen de enige acceptabele sport. Iedereen was dus blij!

Toch zijn er wel een paar aandachtspunten als het gaat om kinderen en hardlopen.

Kinderen en hardlopen

Kinderen en hardlopen zijn een goede combinatie, míts met mate en met veel afwisseling. Hardlopen heeft nu eenmaal een wat hogere schokbelasting dan bijvoorbeeld fietsen of zwemmen. Bovendien is het belangrijk dat het speels blijft.

Een algemene vuistregel is: tot en met de groeispurt moet de focus liggen op een optimale lichamelijk ontwikkeling. In de praktijk betekent dat: focussen op bewegen, stabiliteit en coördinatie. Ná de groeispurt kun je je richten op conditie, kracht en snelheid.

Tim Noakes, de auteur van Lore of Running geeft een handig schema!

Kinderen jonger dan 6: spelen is het toverwoord

Moedig je kind aan om lichamelijk actief te zijn door te spelen. Dat is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Er is namelijk superleuk buitenspeelgoed op de markt! Denk bijvoorbeeld aan trampolines en luchtkussens. Zelfs als je kind een zogenaamde 'couch potato' is zal hij in beweging komen in een springkussen. Al is het maar omdat je vanzelf op en neer gaat op zo'n met lucht gevuld kussen.

Volwassenen vinden springkussens trouwens ook fijn. We gingen een keer naar zo'n binnenspeeltuin, en mijn zwager ging helemaal los... Tot er werd omgeroepen: 'Wil de meneer met het blauwe overhemd van het luchtkussen afkomen?!'

Ook een klassieker als schommels zijn goed voor je kind! Met een uurtje schommelen verbrand je kind 200 calorieën, en schommelen versterkt bovendien de spieren. Zelfs een bed kan je kind uitnodigen tot spelen.

6 - 10 jaar oud: kennismaken met sport

Nu kun je voorzichtig je kind met sport laten kennis maken. De nadruk moet liggen op plezier en basisvaardigheden. Als je kind zelf vraagt of hij met je mee mag hardlopen, dan kun je dat volgens Tim Noakes gerust doen. Want volgens Noakes zal je kind niet meer doen dan prettig voelt. In deze leeftijd zal je kind maximaal ongeveer 8 tot 10 kilometer kunnen hardlopen.

11-15 jaar oud: technieken leren

Op deze leeftijd kan je kind echt technieken beginnen te leren. Je kind mag maximaal 12 tot 20 minuten intensief trainen. Moedig diverse soorten sporten aan. Dus niet alleen hardlopen. Het doel is een lichamelijke basis op te bouwen waar je kind de rest van zijn of haar leven op kan voortbouwen.

16-18 jaar oud: serieus trainen

Nu kan je kind echt serieus gaan trainen. Maar het is nog wel een kind! Laat je kind daarom niet meer dan een half of tweederde doen dan wat een volwassene doet. Op deze leeftijd kan je kind gespecialiseerde trainingen doen.

Moeders die hardlopen met hun kind

In onze rubriek Rennende moeders, kun je verhalen lezen van moeders die hardlopen combineren met tijd voor hun kinderen. Sommige vrouwen lopen samen met hun kind wedstrijden. Anderen gaan hardlopen en hun kind fietst mee.

Ik breng mijn kinderen hardlopen naar school: zij op de fiets en ik er naast!

Hoe belangrijk vind jij beweging voor je kind?

Similar Posts

2 Comments

  1. Het is me helaas niet gelukt om mijn kinderen aan het rennen te krijgen. Twee ervan doen wel aan judo en een fietst dagelijks naar school (25 km) behalve als het slecht weer is en dat vindt hij het nogal gauw. Manlief en ik geven het goede voorbeeld want we sporten echt veel. Als het niet in de kinderen zit lukt het niet. Ik vind het wel heel jammer want ze zitten nu ze pubers zijn helemaal veel te veel achter de computer.

    Groetjes,

    Dorothé

    1. Helaas herkenbaar Dorothé. Die stomme computer heeft een enorme aantrekkingskracht. Toch denk ik dat het zaadje wel gezaaid is, en ooit zal ontkiemen. Ik ging ook pas hardlopen toen ik al 30 was. Daarvoor was ik een fanatiek sporthater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.