Hoe ga je om met de zomertijd als hardloper?

zomertijd en hardlopen

Aanstaande zaterdag, 25 maart is het weer zover: dan wordt de klok weer verzet en gaat de zomertijd in.

Dat betekent dat de klok een uur vóóruit wordt gezet. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen voor hardlopers.

Ik zet ze voor je op een rijtje!

Hardlopers en zomertijd

  1. Een voordeel van de zomertijd is dat de dagen langer zijn, en het dus langer licht blijft. Dat maakt het makkelijker om ‘s avonds nog te gaan hardlopen. Hardlopen in het donker vraagt meestal meer wilskracht dan lopen als het licht is. Lopen in de zomertijd vinden de meeste hardlopers fijner. Tot zover het goede nieuws ; )
  2. Als je een hele vroege loper bent, moet je ineens weer in het (schemer)donker lopen! Dat is best even slikken als je net weer kon genieten van hardlopen in het ochtendgloren.
  3. Ga op zaterdagavond een half uurtje vroeger naar bed, om zo fit mogelijk op te staan.
  4. Als je altijd ‘s ochtends gaat hardlopen, moet je dat gevoelsmatig ineens een uurtje vroeger doen. Grote kans dat je lichaam even tijd nodig heeft om hier aan te wennen. Het kan dus zijn dat je ochtendloopjes de eerste paar dagen moeizamer gaan dan normaal. Dat geeft niets! Loop eventueel een wat korter rondje dan normaal. Gun je lichaam de tijd om zich op de nieuwe tijd in te stellen. En denk niet: ‘Ik bak er niets van!’ Het gaat er om dat je bent gaan hardlopen.
  5. Houd je normale ritme verder vast. Ik ga altijd hardlopen om 7.15. Dat ritme houd ik vast, ook al is het gevoelsmatig pas 6.15. De makkelijkste manier om mijn lichaam te laten wennen aan de zomertijd, is door het een duidelijke boodschap te geven: voortaan is dit het ritme. Of in ieder geval het komende half jaar…
  6. Spreek af met een loopmaatje, als je moeite hebt om op je vaste tijd te gaan hardlopen.
  7. Zet de wekker een eind van je bed vandaan! Zorg dat je niet makkelijk de wekker kunt uitzetten als hij af gaat. Zet hem op een plek die je dwingt om uit bed te komen als hij af gaat.
  8. Leg je hardloopkleding klaar, zodat je er eenvoudig in kunt schieten. Zo verlaag je de drempel om te gaan hardlopen. Slaap desnoods in je hardloopkleding : )

Gebruik je activity tracker om het effect van de zomertijd te meten

Draag je een activity tracker? Dan kan het leuk zijn om te kijken wat de zomertijd doet met je slaappatroon en met je lichaam. Dit biedt een positieve kijk op hoe je je voelt. Als je hardlooprondje bijvoorbeeld heel moeizaam voelt door de zomertijd, beschouw je dat gewoon als interessante informatie over je functioneren!

Wat doet de zomertijd met jou als hardloper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.