Het juiste looptempo: loop op muziek

Posted December 5, 2013 by Nicole in Nieuws / 0 Comments

run on beatEr zijn verschillende manieren om het voor jouw optimale looptempo te bepalen. Een algemene vuistregels voor beginnende lopers is: ‘Als je niet meer kunt praten, dan ga je te hard.’

Juiste looptempo hangt af van je doel

Maar je optimale looptempo is afhankelijk van je doelen. Wanneer je hardlopen gebruikt om af te vallen, moet je in een ander tempo lopen dan wanneer je je persoonlijke snelheidsrecord wilt verbeteren.

Zelf loop ik vooral voor mijn gezondheid, en voor de vetverbranding. Volgens mijn Polar hartmonitor betekent dit dat mijn looptempo tussen de 115 en 150 hartslagen per minuut moet liggen. Je BPM (Beats Per Minute) kun je dus gebruiken om je looptempo te bepalen.

Bepaal jouw BPM met deze handige tabel

Op Run2Rythm vind je een tabel waarbij je ongeveer je BPM kunt bepalen aan de hand van je tempo. Zo hebben lopers die 10 minuten doen over 1 kilometer een BPM van 150. Dat ben ik dus ongeveer!

Lopen op je BPM

Als ik te snel of te langzaam ren, dan geeft mijn Polar hartmonitor een piep. Dan versnel ik, of neem gas terug. Maar een andere manier om te zorgen dat je op je juiste BPM loopt is muziek. Je kiest muziek met de BPM die je wilt, en loopt vervolgens gewoon op het ritme van de liedjes!

Nieuwe hardloopapp: RunOnBeat

Er komt binnenkort een leuke nieuwe hardloopapp op de markt die dit makkelijk maakt. Hij heet de RunOnBeat app. Ze hebben zelfs country! Toen was ik meteen verkocht. Het werkt heel simpel. Je klikt op ‘Music’ en vult je muziekstijl en gewenste BPM in. En dan krijg je de juiste liedjes aangeboden. Ik had 150 BPM ingevuld, en één van mijn lievelingsliedjes  ‘Queen of the Silver Dollar’ blijkt een BPM van 150 te hebben!

De app is nog niet op de markt en gaat ± 2,49 kosten. Ik ben er erg benieuwd naar!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.