Hardlopers stress: 'Oh nee, ik ben ziek!'

Voor mensen die totaal niet begrijpen waarom mensen gaan hardlopen is het een raadsel:

De stress die een hardloper kan voelen als hij of zij ziek wordt.

Want is dat niet een perfecte reden om lekker thuis op de bank te blijven liggen? Nee dus. Niet voor iemand die echt graag hardloopt. Voor hardlopers betekent een griep, blessure of fikse verkoudheid een heleboel vraagtekens en stress!

Ik werd ziek

Vorige week werd ik zelf geveld door een lichte versie van de griep die de ronde doet door Nederland. Ik had de versie met enorm veel hoesten. Mijn hele middenrif is geblesseerd en ik kan amper een bh verdragen! Maar dit terzijde.

Toen ik daar in bed lag te kuchen en te woelen was me één ding heel duidelijk: 'Ik kan echt niet gaan hardlopen!' Maar wat als ik een hardloopwedstrijd op mijn agenda had staan waarvoor ik moest trainen? Dan zou deze tijdelijke, verplichte pauze roet in mijn loopschema gooien. Dit is dan ook één van de belangrijkste oorzaken van stress bij hardlopers als ze ziek worden.

Laten we alle oorzaken van stress bij ziekte van hardlopers eens op een rijtje zetten.

Waarom hardlopers stress voelen als ze niet kunnen lopen

  1. Veel hardlopers trainen voor een hardloopevenement of hardloopwedstrijd. Daarvoor volgen ze een schema. Zo'n schema helpt hen de afstand te lopen, en soms streven ze ook nog naar een bepaalde tijd. Als je door ziekte het loopschema niet kunt volgen, dan kan dat dus voor stress zorgen. Want ga je de afstand dan nog wel halen? En haal je de tijd nog wel?
  2. Een andere bron van stress bij ziekte is de zorg dat alle zorgvuldig opgebouwde trainingseffecten zullen afbrokkelen. Hardlopen is immers iets wat je in principe wel moet bijhouden.
  3. Sommige hardlopers vertrouwen zichzelf niet helemaal. Ik ben er zo eentje. Dit type hardloper vraagt zich af: 'Ben ik wel echt zo ziek dat ik niet kan gaan hardlopen, of is dit een smoesje?!'

Nu duidelijk is waarom ziekte een bron van stress kan zijn voor hardlopers, gaan we kijken hoe je daar het beste mee kunt omgaan!

Eerste hulp bij stress door ziekte bij hardlopers

  1. Neem de schade op! Hoe ziek ben je precies, en kun je inderdaad beter niet gaan hardlopen? Er is een handige vuistregel om je te helpen: Als je ziek bent onder je nek, dan kun je beter thuisblijven. Maar heb je alleen last van een fikse verkoudheid, en zit die echt op neushoogte, dan kun je best gaan lopen.
  2. Wees niet bang dat je lichaam zo snel aftakelt dat je niet meer goed kunt hardlopen. Pas na 14 dagen niks doen ga je de effecten merken op het lopen. Je hebt dus minstens twee weken voordat je conditie structureel achteruit gaat. Volgens Rob Veer neemt je conditie bij 3 maanden met pakweg 15% af. Een paar rustige weken maakt echt niet uit. Pas als je langer dan drie weken significant veel minder traint zakt je conditie significant, aldus Rob Veer in Hardlopen in zonder poespas.
  3. Gun je lichaam de tijd om te herstellen! Door goed uit te zieken bewijs je jezelf een grote dienst. Want op die manier is je lichaam daarna ook echt weer klaar voor hardlopen. Trek dus niet te snel de hardloopschoenen weer aan, maar gun je lichaam rust. Maak desnoods een rustig wandelingetje als je het echt niet uithoudt.

Conclusie over hardlopen en ziekte

Als je echt van hardlopen houdt, is het niet fijn als je een geldig excuus hebt om niet te gaan! Sterker nog, voor veel hardlopers kan het een bron van stress zijn als ze niet kunnen gaan hardlopen.

In deze post noemde ik een aantal oorzaken van die stress, en 3 dingen die je kunt bedenken en doen om de stress te verminderen.

Leestip: Hardlopen na trekken verstandskiezen

Hoe ervaar jij ziek worden als hardloper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.