Hardlopen weer oppakken na een onderbreking

hardlopenSoms kan het gebeuren dat je een aantal maanden niet loopt. Misschien zelfs wel een half jaar niet.

Bijvoorbeeld door ziekte, blessures, gebrek aan tijd, of simpelweg doordat je één dag oversloeg en vervolgens het einde zoek was.

Ik hoor tenminste regelmatig verhalen van hardlopers die aankondigen:

‘Ik ga het hardlopen weer oppakken!’

De vraag is dan vaak: ‘Hoe doe je dat?’ Waar begin je? Hoe vaak moet je gaan lopen? Kun je gewoon verder gaan waar je gebleven was, of moet je een paar stappen terug doen?

Hardlopen weer oppakken na een onderbreking

Stap 1: bepaal de oorzaak van de onderbreking

Voordat je weer begint met hardlopen is het belangrijk te bepalen waarom je was gestopt. Wat veroorzaakte de onderbreking?

  1. Was dat een blessure? Verzeker jezelf er van dat die echt over is. Laat je blessure goed nakijken, en investeer eventueel in een paar andere hardloopschoenen.
  2. Was dat tijdgebrek doordat er van alles gebeurde in je leven? Ga dan eens rustig zitten met een agenda en kijk waar je ruimte kunt creëren. Mijn oplossing bij tijdgebrek is eigenlijk heel eenvoudig: ik sta gewoon 45 minuten eerder op, en ga meteen ‘s ochtends hardlopen. Werkt geweldig!
  3. Was het een motivatie crisis? Heel herkenbaar. Bij mij helpt een nieuwe playlist met leuke hardloopmuziek, een nieuwe hardlooproute en nieuwe hardloopkleding. Bij veel andere hardlopers helpt inschrijven voor een hardloopevenement.
  4. Was het slecht weer? Zoals de Noren zeggen: ‘Er bestaat geen slecht weer. Alleen slechte kleding.’ Zorg dat je een waterafstotend jack hebt en iets voor op je hoofd, en geen regenbui houdt jou meer tegen.
  5. Was het een loopmaatje dat afhaakte? Zoek een nieuwe, sluit je aan bij een loopgroep of ga in het vervolg gewoon alleen : )

De oorzaak van de onderbreking is heel belangrijk. Want het is de kunst om die in de toekomst te voorkomen.

Stap 2: Hardlopen weer opbouwen

Zeker als je een aantal maanden niet hebt gelopen, is het verstandig om het lopen weer rustig op te bouwen.

Je eerste doel moet zijn: weer regelmatig gaan hardlopen.

Bijvoorbeeld minstens drie keer per week 30 minuten. Houd telkens een rustdag na een dag waarop je hebt gelopen. Zorg dat je weer in een ritme komt en dat hardlopen weer een gewoonte wordt. Snelheid en afstand zijn van later zorg.

Heb je na een week of drie de gewoonte om te gaan hardlopen weer te pakken? Dan kun je je gaan richten op langer hardlopen of sneller.

Bedenk: er is niets mis mee om bijvoorbeeld les 1 van Evy’s Start To Run vijf keer te herhalen, als dit je helpt om weer in een goed loopritme te komen.

Zelfs al moet je les 1 tien keer doen, voordat je het weer goed volhoudt: dat geeft helemaal niets. Je bent tenminste weer aan het lopen.

En het fijne van lopen is dat je vanzelf weer beter en makkelijker gaat lopen.

Succes! Je kunt het!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.