Hardlopen: wat is snel, en wat is langzaam?

Posted June 16, 2015 by Nicole in Hardloop perikelen / 4 Comments

hardlopen snelBij de meeste beginnende hardlopers ligt het tempo in het niet zo hoog.

Als je net begint is het namelijk prioriteit om rustig op te bouwen. Het gaat niet zo zeer om snelheid, als om steeds  langere periodes rennen. Langzaam maar zeker bouw je op naar 30 minuten hardlopen zonder te stoppen. Hoeveel kilometer je in die tijd aflegt, is eigenlijk nog niet zo relevant. Dat komt daarna wel, als je eerst maar eens een half uur achter kunt rennen.

Toch zijn er ook hardlopers die al jáááren lopen en nog steeds langzaam zijn. Ik ben er zo eentje. Niet omdat ik niet genoeg heb geoefend, maar gewoon omdat ik niet zo snel ben. Het gaat mij er vooral om dat ik het volhoud. ‘Going the distance’ heet dat in het Engels. En om het vol te houden moet ik niet te hard gaan.

Maar wanneer ben je nu eigenlijk een langzame hardloper? En wanneer ben je snel?

Langzaam looptempo is:

Langzame hardlopers doen in het algemeen 10 minuten over 1 mijl. Soms misschien wel 11 minuten. En voor zich nu afvraagt hoeveel kilometer 1 mijl is: dat is ongeveer 1,5 kilometer.

Gemiddeld looptempo is:

Hardlopers die in een gemiddeld tempo lopen kunnen in de regel 5 kilometer rennen in 30 minuten. Zij doen dus zo’n 6 minuten over 1 kilometer.

Snel looptempo is:

Snelle hardlopers rennen gerust 10 kilometer in 40 minuten! Zelf doe ik ongeveer 60 minuten over 8 kilometer dus ik ben altijd erg van onder de indruk van die snelheidsduivels.

Langzame hardlopers: jullie zijn ook hartstikke goed!

Omdat het in de loopwereld toch wel vaak over snelheid en persoonlijke records gaat, is het makkelijk om je als langzame hardloper een beetje sneu te voelen. Jij kunt immers niet meedoen met verhalen over je enorme snelheid. Dat wil zeggen, je kúnt wel opscheppen over dat je 8 kilometer liep in 60 minuten, maar het zal waarschijnlijk weinig indruk maken.

Maar bedenk: je lóópt! Je doet het toch maar!

Wat doet het er toe dat je niet snel gaat. Je zet wel degelijk de ene voet na de andere in een voor jou vlot tempo. En dus ben je gezond bezig. Sterker nog: omdat je langzamer bent, sta je langer bloot aan het grillige Nederlandse klimaat, en heb je meer kracht nodig om jezelf te overwinnen.

Heb je toch het gevoel dat je als hardloper eigenlijk niet mee telt omdat je geen hoog tempo hebt? Lees dan deze tips:

 1. Zoek hardlopers op die net als jij vooral gericht zijn op het lópen, en niet zozeer op snelheid.
 2. Wil je om de één of andere reden toch sneller lopen? Zoek dan juist een groepje hardlopers dat harder gaat dan jij. Dan kun je je aan hen optrekken.

4 responses to “Hardlopen: wat is snel, en wat is langzaam?

 1. figen

  Hi Nicole,

  Ik ben ook een langzame loper (8 km per uur). Maar sinds ik volgens de Verheul/Lok methode train, ben ik sneller aan het worden (10 km per uur). Ben er erg blij mee en deze manier van trainen bevalt ook erg goed.

  Groetjes,

  Figen

  • Ik ga die methode eens opzoeken Figen. Bedankt voor de tip. Hoewel het me op zich niet zoveel uitmaakt of ik snel ben of niet. Het belangrijkst vind ik dat ik de tijd en afstand loop.

 2. elinator

  Het vervelendste aan dat ik langzaam loop vind ik nog wel wanneer je meedoet aan een hardloopwedstrijdje en je om je heen vooral oudere en dikkere mensen ziet (niet verkeerd bedoeld). Ik ga voor de 5KM binnen 30 minuten! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.