Hardlopen na bevalling? Wanneer mag het?

Hardlopen na bevalling

Een bevalling wordt nog wel eens vergeleken met een marathon lopen. En na een marathon moet je je lichaam rust geven. Maar wanneer mag je weer hardlopen na een bevalling? Hoe zit dat?

Mijn verhaal

Toen ik begon met hardlopen na de bevalling van mijn vierde kind, had ik dat nog nooit eerder gedaan. Terugkijkend ben ik dankbaar voor het schema dat me voorschreef om eerst minstens 20 minuten te gaan wandelen. Daardoor heb ik het tenminste rustig opgebouwd. De reden dat ik er als fanatiek sporthater aan begon, was mijn kraamhulp. Die vertelde me namelijk dat ze altijd zo heerlijk tot zichzelf kwam van hardlopen. Het was dát element wat me aansprak, terwijl ik daar lag te bloeien in het kraambed ; )

Wanneer hardlopen na bevalling?

In het algemeen wordt gezegd dat je in ieder geval moet wachten met hardlopen na de bevalling tot 6 weken erna. Meestal heb je dan ook je controle bij de verloskundige of gynaecoloog gehad. Als de verloskundige zegt dat je lichaam goed hersteld is, en dat je mag hardlopen, dan is de weg vrij. Maar vergeet niet dat hardlopen een sport is met high impact. Barbara Kerkhof van het boek Hardlopen voor vrouwen suggereert om die reden om 'een paar maanden' te wachten met hardlopen na een bevalling.

Voor sommige vrouwen is 6 weken wachten te lang

Maar voor sommige vrouwen is 6 weken eigenlijk al te lang. Dat zijn vaak de dames die voor de bevalling ook graag liepen. Zij missen het gevoel dat hardlopen ze gaf. Bovendien kan hardlopen de perfecte manier om even tot jezelf te komen in het tumult van een nieuwe baby. Ik snap deze vrouwen dus heel goed.

Maar soms ben je mentaal sneller klaar om te gaan hardlopen na de bevalling dan lichamelijk.

En in dat geval is het belangrijk om toch geduld uit te oefenen. Je lichaam moet immers nog langer mee dan dan vandaag. Geef het de tijd om voldoende te herstellen voordat je gaat hardlopen.

Ben jij iemand voor wie 6 weken te lang is, dan kun je proberen dit te compenseren met wandelingen. Wandelen is immers low-impact, en je bent in ieder geval lekker buiten en aan het bewegen. Een andere optie is aqua jogging. Dat lijkt op hardlopen, maar dan zonder de impact.

6 tips voor hardlopen na bevalling

In onderstaand filmpje geeft coach Christine 6 tips voor hardlopen na een bevalling. Ze heeft zelf twee kinderen, dus ze weet waar ze het over heeft. Haar eerste tip vind ik meteen geweldig: 'Wees vriendelijk voor jezelf!'

Hieronder de 6 tips van coach Christine handig op een rijtje:

  1. Wees vriendelijk voor jezelf. Je kunt niet verwachten dat je per direct op je oude niveau zit.
  2. De eerste 3 tot 4 weken dat je weer begint met consistent hardlopen zijn vaak het lastigst. In deze periode voelt hardlopen vaak zwaar en niet zo prettig. Maar dit gaat voorbij.
  3. Draag geen horloge als je er gestrest van wordt. De eerste 4 maanden moet je je niet druk maken over je tempo.
  4. Zorg voor 'accountability'. Dat bijvoorbeeld je partner, vriendin vraagt of je hebt gelopen.
  5. Vergelijk jezelf niet met anderen!
  6. Voel je niet schuldig dat je je baby alleen laat om te gaan hardlopen. Tijd voor jezelf, helpt vaak om daarna weer een betere moeder te zijn.

Hardlopen na keizersnee

Er is overigens ook nog verschil in herstel na een vaginale bevalling of na een keizersnee. Hoewel bij een keizersnee je vagina en bekkenbodemspieren een minder grote opdoffer hebben gekregen. heb je wel een flinke buikoperatie gehad. Om die reden geldt voor hardlopen na keizersnee dat je altijd eerst de goedkeuring van je behandelend arts moet vragen om te gaan hardlopen.

Maar in het algemeen wordt vaak 8 weken genoemd.

Sporten na een keizersnee is dus 2 weken langer wachten met hardlopen dan na een vaginale bevalling.

Waar moet je op letten als je gaat hardlopen na de bevalling?

  • Over één ding zijn alle experts het eens: het is belangrijk dat je je bekkenbodemspieren traint als je weer wilt gaan hardlopen. Het goede nieuws is dat dit niet moeilijk is. Je spant simpelweg regelmatig je bekkenbodemspieren aan.
  • Daarnaast is het belangrijk dat je de spieren van je romp, billen en heupen versterkt.
  • Bouw het hardlopen weer rustig op, en streef niet naar persoonlijke records en dergelijke. Het is genoeg dat je weer loopt. Krijg je na het lopen last van pijn in je rug, bekken of schaambeen? Neem dit dan serieus en doe een stapje terug!

Leestips voor sporten na de bevalling

Er zijn diverse handige boeken met oefeningen om je lichaam te versterken na de bevalling:

Hardlopen na bevalling: samenvattend

Sommige vrouwen moeten er niet aan denken: weer gaan hardlopen na de bevalling. Maar anderen missen het juist, en kunnen niet wachten om de hardloopschoenen weer aan te trekken. Voor hen is hardlopen een belangrijke uitlaatklep. En zeker als je net een baby hebt gekregen, kun je daar juist extra behoefte aan hebben.

In het algemeen geldt de regel: je mag gaan hardlopen als de bevalling 6 weken geleden is en de verloskundige het groene licht heeft gegeven.

Maar dan geldt nog steeds: rustig het hardlopen opbouwen.

Leestips

Hoe ervaarde jij hardlopen na de bevalling?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.