Hardlopen met hooikoorts: hoe doe je dat?

hardlopen met hooikoorts

Een loopneus, jeukende ogen, onbedaarlijk niezen... Het zijn allemaal symptomen van hooikoorts. En hardlopen met hooikoorts is dan ook geen pretje. Als ik last heb van hooikoorts voel ik me bijvoorbeeld grieperig, ik kan niet goed ademen en het water loopt uit mijn ogen. Bovendien voel ik me duf en kan ik me niet concentreren. Al die symptomen maken hardlopen met hooikoorts lastig.

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om hardlopen met hooikoorts mogelijk te maken.

Hardlopen met hooikoorts: tips en tricks

  1. Kies als het even kan een gebied om te lopen waar weinig gras en begroeiing is. Dat betekent dat je bijvoorbeeld beter niet kunt gaan lopen in een park. Als je het geluk hebt dat je in de buurt van de zee loopt, dan is dat een goede plek voor hardlopen met hooikoorts. Op het platteland is de stuifmeelconcentratie in de ochtend het grootst, in de stad meestal tegen de avond. Sommige experts zeggen dat hardlopen met hooikoorts erger is op het platteland omdat daar meer begroeiing is. Maar anderen zeggen juist weer dat het in de stad erger is vanwege de luchtvervuiling. Dus tsja, het is uitproberen wat voor jou het beste werkt als je gaat hardlopen met hooikoorts.
  2. Was je dekbed en dekbedovertrek regelmatig op 60 graden. Je dekbed en dekbedhoes zijn namelijk een verzamelplaats voor pollen. Droog je bedlinnen daarna binnen! Als je de dekbedhoes buiten hangt, kunnen er pollen in komen en ben je alsnog verder van huis.
  3. Ga 's ochtends vroeg hardlopen met hooikoorts. Dan zijn er namelijk minder pollen in de lucht. Meteen gaan hardlopen na een regenbui is ook een goed idee: ook dan zijn er minder 'triggers' voor je hooikoorts.
  4. Wat je ook kunt proberen is een beetje vaseline rond je neus en meteen aan het begin van de binnenkant van je neus smeren. De pollen blijven dan aan de vaseline kleven, en kunnen je neus minder gaan irriteren.
  5. Een zonnebril wordt om dezelfde reden vaak aangeraden, vooral een zogenoemd 'wrap around' model. Net als vaseline houdt een zonnebril de pollen enigszins tegen.
  6. Koop een speciaal dekbedovertrek dat hypoallergeen is. Zulke dekbedovertrekken hebben als eigenschap dat ze heel dicht geweven zijn. Daardoor kunnen pollen en andere ellende zich er niet goed aan hechten.
  7. Het is niet ideaal maar als hardlopen met hooikoorts buiten echt niet te doen is, kun je eventueel binnen gaan hardlopen op een loopband. Of een crosstraining doen met behulp van een crosstrainer of youtube filmpje. Een andere optie is naar de sportschool.
  8. Doe je hardloopkleding bij thuiskomst meteen uit, en was ze na elke keer hardlopen. In je hardloopkleding zullen zich namelijk pollen hebben verzameld.
  9. Als je hebt geïnvesteerd in een hypoallergeen dekbed en dekbedovertrek, is het slim om dit ook voor je hoofdkussen te doen! Op Smulderstextiel.nl vind je bijvoorbeeld een zogenoemd Medical hoofdkussen van anti-allergische gesiliconiseerde 3D holle polyester vezel.
  10. 'Houd deuren en ramen dicht zodat de pollen niet binnen komen,' is een ander veel gegeven advies. Ik houd enorm van luchten, dus ik baal hier altijd van. Gelukkig is er speciaal pollen horgaas! Zo kun je toch je ramen open zetten, zonder dat de pollen naar binnen komen.
  11. Weet voor welke pollen je allergisch bent. De ene pol is de andere niet. Op pollennieuws.nl kun je zien waar, welke pollen voorkomen. Geel staat voor pollen van bomen, oranje is voor pollen van grassen.Hieronder een kaartje van 13 juli 2020: hardlopen met hooikoorts
  12. Draag een speciaal sportmasker. In deze tijden van corona zijn gezichtsmaskers in het openbaar vervoer verplicht, maar de meeste mensen vinden ze vervelend om te dragen. Brillen beslaan, en je krijgt het warm en benauwd. Dus hardlopen met een gezichtsmasker klinkt niet erg aantrekkelijk. Toch zou het in theorie een manier kunnen zijn om te gaan hardlopen met hooikoorts. Maar dan moet je eigenlijk wel een speciaal sportmasker dragen. En warempel, die bestaan! De vrouw in de afbeelding bovenaan deze post draagt er eentje.

Wat adviseren hardlopers elkaar?

Er zijn diverse Facebookgroepen van hardlopers, en daar komt het onderwerp hardlopen met hooikoorts ook regelmatig voorbij. De tip van vaseline bij de neus en de zonnebril noemen zij ook. Maar ik kwam in de groep ook een aantal andere tips tegen. Hieronder een overzicht:

  • Je neus spoelen met een zoutoplossing spoelt pollen weg. Dit doe je bijvoorbeeld met een zogenoemde rhinohorn.
  • Medical taping. Heel simpel gezegd is de gedachte achter taping dat dit de allergische reactie voorkomt of vermindert.
  • Voetreflex therapie
  • Acupunctuur
  • Honing uit eigen omgeving eten
  • Medicatie tegen hooikoorts gebruiken. Genoemd worden o.a. Prevalin neusspray, levocetirizine en salbutamol, cetrizine, bellozal, areus, fluticasom-propionaat, bellozal, Nasonex.
  • Wisselen van medicatie wordt ook geadviseerd. Soms werkt een middel op een gegeven moment niet meer.
  • Gewone oogdruppels

Wanneer en waarom je last hebt van hooikoorts

In onderstaand filmpje wordt binnen 3 minuten uitgelegd wanneer en waarom je last kunt hebben van hooikoorts.

Hardlopen met hooikoorts: samenvattend

Hardlopen met hooikoorts is niet prettig, en kan behoorlijk roet gooien in je hardlooproutine. Toch kun je wel een aantal dingen doen om de symptomen van hooikoorts te vermijden of in ieder geval te verminderen. Weet voor welke pollen je allergisch bent, was je dekbedovertrek en hardloopkleding regelmatig en probeer uit op welke momenten van de dag je het minst last hebt. Ga meteen na het hardlopen douchen zodat eventuele pollen wegspoelen.

Tip!

Op allergiezorg.nl vind je nog veel meer handige tips.

  • Geraadpleegde bronnen: Duvet Advisor, Sleepy People, Windsor Half Marathon, Smulderstextiel.nl, Runner's World, A Vogel, Brighton Half Marathon, Active, Runtastic, NHS, Allergiezorg, Breathing Matters, Respromasks.

Leestip: Hardlopen na het laten trekken van je verstandskiezen

Heb jij last van hooikoorts? Wat zijn jouw tips? Vertel het in de comments.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.