Hardlopen en schuren

hardlopen en schurenAls ik het over hardlopen en schuren heb, dan praat ik niet over hardlopen en onderweg schuilen in diverse schuren. Of tijdens het hardlopen en passant een plankje schuren. Ook bedoel ik niet de dubieuze dansbeweging 'schuren'.

Nee, ik heb het over het schuren van lichaamsdelen en kleding tijdens het hardlopen. Wat de eerste minuut dat je gaat hardlopen niet meer dan een kleine irritatie is, kan 30 minuten later een helse pijn zijn! Soms zijn je eigen lichaamsdelen je grootste vijand. Denk aan de binnenkant van je dijen die tegen elkaar schuren alsof ze vuur willen maken. Of een paar tenen die tegen elkaar aan wrijven. En soms is het ook een kledingstuk dat schuurt tegen de huid.

Waar schuurt het?

Als het om schuren tijdens het hardlopen gaat is geen enkel lichaamsdeel veilig. Nou ja, misschien je neus. Het lijkt me niet eenvoudig om daar vervelende schuurplekken op te krijgen tijdens het hardlopen. Bekende pijnlijke schuurplekken zijn:

  • De binnenkant van dijen
  • Tepels! Niet voor niets zie je mannen die een marathon met bebloede tepels finishen...
  • Tenen
  • Hielen
  • Losse huid. Als je bijvoorbeeld veel bent afgevallen, en je hebt wat huid over, dan kan dat ook gaan schuren
  • Oksels

Waarom doet schuren zo'n pijn?

Aanvankelijk doet schuren geen pijn. Maar naarmate huid langer tegen huid of kleding schuurt ontstaat door wrijving een pijnlijke plek. Doe daar dan nog wat zout zweet bij, en het brandt als de hel!

Hoe voorkom je schuren?

1. Goede hardloopkleding

De belangrijkste methode om schuren te voorkomen is goede hardloopkleding kopen. Kleding die nergens schuurt. Dus geen vervelende labeltjes of naden! Daarnaast kan goede hardloopkleding je huid beschermen tegen zichzelf. Een paar tights voorkomen bijvoorbeeld dat de huid van je dijbenen tegen elkaar aan schuurt. Dat is dan ook een belangrijke reden waarom veel vrouwen altijd tights dragen. Zelfs als het buiten 30 graden is. Ze hebben de tights nodig om schuren te voorkomen.

Hier komt ook weer het belang van speciale vochtafvoerende sportkleding aan de orde. Een katoenen shirt neemt al het vocht op, en wordt dan een bron van wrijving en schuren. Terwijl speciale hardloopkleding je huid juist droogt houdt!

2. Goed passende borstband

Gebruik jij een hartslagmonitor? Dan zul je waarschijnlijk ook een borstband moeten dragen. Een slecht zittende borstband, of een band van onprettig materiaal kan gaan schuren. Zorg dus dat je een goed passende borstband draagt. Zelf loop ik al zo'n 5 jaar zonder problemen met de borstband van de Polar FT4.

3. Vaseline of 'bodyglide'

Uiteraard zijn fabrikanten snel ingesprongen op het probleem van schuren bij het hardlopen. Zo is er speciale 'bodyglide' te koop die je van te voren op potentieel schurende lichaamsdelen smeert. Denk aan dijbenen en tepels. Maar sommige lopers kunnen het ook af met vaseline.

N.B. Sommige mannen plakken hun tepels af met pleisters om schuurproblemen te voorkomen.

Oh nee, ik heb pijnlijke schuurplekken! Wat nu?

Zoals gewoonlijk is voorkomen dus beter dan genezen. Het beste is om schuurplekken voor te zijn. Maar wat als je toch een pijnlijke schuurplek hebt opgelopen?

Het advies is om de pijnlijke plek goed schoon te maken met lauw water, zodat eventueel vuil en zout weet worden weggespoeld. En laat het gebied vervolgens zoveel mogelijk drogen aan de lucht. Trek er als het even kan geen kleding over aan, maar laat het 'luchten'.

Wat zijn jouw ervaringen met schuren en wrijving en hardlopen?

Similar Posts

One Comment

  1. Hoi Nicole,

    Omdat ik er gauw last van heb draag ik tijdens wedstrijden en langere lopen nooit shirts zonder mouwen. Ik smeer mijn bovenlijf altijd helemaal in met vaseline maar in produceer blijkbaar zoveel vocht lokaal en dat wordt door shirt wel opgenomen.

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.