Hardloop perikelen

Hardlopen en de overgang

hardlopen en de overgang
Ren door de overgang en de opvliegers!

Vrouwen worden steeds ouder. Vroeger haalden vrouwen de overgang soms niet eens. Of de periode na de overgang was kort. Anno 2014 leven vrouwen steeds langer. En dat betekent dat de periode na de overgang dus ook steeds langer wordt.

Doordat vrouwen nu nog een heel leven hebben ná de overgang, hebben ze langer te maken met de gevolgen van de overgang. Zoals brozere botten, vet rondom de organen, verlies spiermassa etc. Kortom met overgangsklachten.

Gelukkig is er een positief verband tussen hardlopen en de overgang.

Hoe hardlopen kan helpen bij de overgang!

 1. Doordat je hormoonbalans in de overgang verandert, worden veel vrouwen zwaarder. Vooral het middel blijkt een vetmagneet. Hardlopen helpt om je gewicht te stabiliseren.
 2. Hardlopen heeft een regulerende werking op je hormoonhuishouding.
 3. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen na het hardlopen een tijdje minder snel opvliegers krijgen.
 4. Door de hormoonveranderingen worden je botten brozer. Hardloper zorgt ervoor dat je botten toch zo stevig mogelijk blijven.
 5. Veel vrouwen krijgen last van slapeloosheid in de overgang. Hardlopen kan een goede nachtrust bevorderen.
 6. Stemmingswisselingen horen ook bij de ‘vreugde’ van de overgang. Ook daarin kan hardlopen wat rust brengen.
 7. Je hebt geen controle over de menopauze, maar wel over hardlopen. Hardlopen kan vrouwen een gevoel van ’empowerment’ brengen in tumulteuze tijden.

Doe ook krachttraining!

Naarmate je ouder wordt, verlies je spiermassa. Naast hardlopen is het daarom verstandig om ook krachttraining te doen in en na de overgang. Minder spieren betekent minder calorieverbranding. Naarmate je spiermassa groter wordt, verbrand je lichaam efficiënter calorieën.

Van die krachttraining baal ik nogal. Want ik vond het al goed van mezelf dat ik zes dagen per week loop. Maar goed. Zodra de eerste opvlieger zich aandient, ga ik dan toch maar eens naar de sportschool denk ik.

Voor mij persoonlijk lijkt hardlopen tijdens en na de overgang me een fijne manier om mezelf te blijven. Wat mijn lichaam ook voor kunstjes uithaalt, ik kan altijd gaan hardlopen!

Wie heeft er ervaring met hardlopen en de overgang? En hoe zijn die ervaringen?

Similar Posts

9 Comments

 1. Een paar jaar geleden ben ik plotseling in de overgang gekomen door een operatie. Ruim voor mijn 40e was dat vrij vroeg. Ik merk sindsdien écht wel een achteruitgang in conditie. Ik merkte vooral dat mijn lichaam meer tijd nodig had om te herstellen. Kon ik voorheen een paar dagen achter elkaar sporten, nu moet er écht meer rust tussen zitten. En overgewicht :-(. Ik ben vaker moe door slechte nachten (transpireren) en merk dat ik daardoor ook beenkrampen krijg (magnesiumtekort?). Zeker als ik veel gesport heb moet ik aan mijn vochthuishouding werken. De overgang heeft dus écht een negatieve invloed op mijn loopplezier en prestaties. Ik hou maar voor ogen dat het heel goed is voor mijn botten. En ik word niet meer gehinderd door (zware) menstruaties bij het lopen. Dat is weer een groot voordeel.

  1. Bedankt voor je verhaal Natasja. Wat balen dat de overgang je conditie zo beïnvloed! Ik hoopte eigenlijk dat het andersom zou zijn: dat hardlopen de symptomen van de overgang zou verminderen.

 2. Hi Nicole,

  Soms denk ik dat ik nog niet in de overgang ben doordat ik veel ren maar ik weet niet of dat kan (52 jaar ben ik nu). Ik heb zo af en toe wel eens een nachtelijke opvlieger maar verder nog niet. Ik ga altijd rennen ongeacht mijn cyclus. Ik heb gemerkt dat ik juist beter loop, maar zoek wel restaurantjes/sportzalen/scholen onderweg voor evt. sanitaire stops.

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Ik hoop ook minder last te krijgen van de overgang door hardlopen! Maar het zal wel per persoon verschillend zijn. Zoals zoveel dingen.

 3. Ik ben 48, loop sinds 2,5 jaar hard en ik merk dat ik in de overgang ben vooral aan kramp in mijn kuiten, erg vervelend! Verder heb ik het idee dat alles minder soepel wordt… Van een avondje badmintonnen ben ik de volgende dag vreselijk stijf, dat had ik nooit. Ik las overal dat hardlopers ook krachttraining zouden moeten doen, maar ik vond de sportschool altijd zo saai. Een paar weken geleden ben ik toch maar begonnen en ik moet zeggen, het valt me reuze mee. Eigenlijk is het best leuk om je spieren te trainen en ik hoop dat de extra kracht zich ook gaat uitbetalen bij het hardlopen!

 4. Ik doe aan triathlon en ben al 6 jaar bezig met de overgang. Dus ik sport gemiddeld 8-10 uur in de week maar daardoor minder klachten? Kan het minder, zou ik bijna denken? Heb regelmatig in dubio gestaan om aan de hormonen te gaan, maar tot nu toe niet gedaan ivm met de bekende bijwerkingen. Maar de overgangsklachten hebben me, vaker dan me lief was, mijn trainingen behoorlijk in de weg gestaan.

 5. De overgang heeft vaak het hardlopen in de weg gestaan niet alleen door opvliegers maar vooral door hevig bloedverlies en langdurig vloeien.

Leave a Reply