Hardlopen en de Red Queen Hypothese

Onderstaand fragment is afkomstig uit Lewis Carroll's 'Through the Looking-Glas' en wordt wel de Red Queen Hypothese genoemd.

'Well, in our country,' said Alice, still panting a little, 'you'd generally get to somewhere else — if you run very fast for a long time, as we've been doing.'
'A slow sort of country!' said the Queen. 'Now, here, you see, it takes all the running you can do, to keep in the same place. If you want to get somewhere else, you must run at least twice as fast as that!'

Wat betekent de Red Queen Hypothese?

De wereld om ons heen is constant in beweging. Er zijn voortdurende veranderingen in de maatschappij, organisaties en technologie. Wil je als mens niet hopeloos achterop komen, dan moet je dus óók bewegen en je aanpassen aan de snelle ontwikkelingen. Je moet lopen om 'op dezelfde plek te blijven'.

Wat is het verband tussen de Red Queen Hypothese en hardlopen?

Zo is het ook als hardloper: je moet blíjven hardlopen om je opgebouwde conditie vast te houden, en op dezelfde plek te blijven. Wil je je afstand of snelheid vergroten, dan moet je 'twee keer zo hard' gaan lopen.

Als een soort stopt zich te ontwikkelen is de kans groot dat hij uitsterft. Als je als hardloper stopt je te ontwikkelen, is de kans groot dat je motivatie verdwijnt en je uiteindelijk stopt. Je Innerlijke Hardloper sterft uit. Veel hardlopers doen daarom mee aan wedstrijden om te zorgen dat ze 'in beweging blijven'. Zo'n wedstrijd is als het ware een ontwikkelingsdoel waar je naar toe werkt.

De Red Queen Hypothese en moederschap

Als moeder is hetzelfde van toepassing: aangezien je kinderen zich voortdurend ontwikkelen, moet je je als moeder wel aanpassen. De zorg en opvoeding van een peuter vragen andere dingen van je dan de zorg en opvoeding voor een puber. Als je puber verdriet heeft, hoef je echt niet met een kusje op de pijnlijke plek aan te komen!

Als hardloper blijf ik op dezelfde plek, als moeder ga ik verder

Als hardloper ben ik er tevreden mee 'op de plaats' te blijven. Ik loop niet twee keer zo hard, om mijn snelheid en afstand te verbeteren. Ik loop vijf keer per week, omdat ik tijdens het hardlopen beloond wordt met rust en stilte, en om mijn opgebouwde spierkracht en conditie vast te houden.

Als moeder heb ik die optie niet vind ik: ik moet vérder en meer. Door de snelle technologische ontwikkelingen moet ik mij bijvoorbeeld verdiepen in de sociale media waarmee mijn kinderen te maken krijgen. En nu ze ouder zijn moet ik weten hoe ik wil omgaan met vriendjes krijgen, uitgaan, studeren etc.

Als hardloper loop ik dus om mijn huidige positie te handhaven, als moeder loop ik twee keer zo hard om voorwaarts te komen.

Hoe zit dat bij jou?

Similar Posts

3 Comments

  1. Volgens mij beperkt groei als hardloper zich niet tot het verbeteren van je prestaties. Wat is eigenlijk ook een Persoonlijk Record? Je groeit ook innerlijk, in discipline, volharding, in zorg voor je lichaam, omgaan met blessures, wat eet ik en waarom, waar komt het vandaan, acceptatie van grenzen, ouderdom, achteruitgang.....

    Bij moederschap ben je je denk ik eerder bewust dat je groeit, doordat er meer ijkpunten zijn omdat je nu eenmaal anders omgaat met een peuter of puber.

    groetjes,

    Dorothé
    http://djaktief.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.