|

Hardlopen als meditatie of voorbereiding op meditatie

aandachtig levenIk probeer het regelmatig: mediteren. Mediteren om tot rust te komen. Dan ga ik in een stoel zitten, en denk: ‘Nú gaan we het beleven! Nu ga ik mediteren, en níét meer denken. En vervolgens denk ik steeds dat ik niet meer wil denken. Het mag duidelijk zijn, dat ik mediteren niet gemakkelijk vind. Maar goed, dat hoeft ook niet.

Soms voel ik me echter zo onrustig dat ik écht niet rustig kan gaan zitten. Dan zet ik het veel liever op een lopen: dan moet ik eerst wat van die nerveuze energie lozen. En dan kan ik daarna wél rustig zitten. Het is altijd fijn om bevestigd te worden, en in Anselm Grüns boek aandachtig leven las ik het volgende:

‘De oude monniken weten dat het soms helemaal niet helpt als we gaan zitten mediteren. Wie door zijn hartstochten heen en weer geslingerd wordt, raden zij aan eerst een paar keer om zijn kluis te lopen.

Als we te onrustig zijn, is het beter eerste de onrust te verdrijven door een lange wandeling of een veldloop. Al lopend kan ik me vrijlopen kan ik me vrijlopen van de innerlijke onrust, van de problemen die me opjagen. De Deense godsdienstfilosoof Soren Kierkegaard heeft de ervaring opgedaan dat er geen enkele zorg is die hij niet weg kan lopen. Ook als ik rustig loop, kan ik me vrijlopen van wat me bezighoudt.

Overigens zal dat niet lukken als het joggen wordt gekenmerkt door een innerlijke prestatiedruk, als ik steeds alleen maar de kilometers tel die ik me tot taak heb gesteld. Ik moet mezelf helemaal aan de beweging overgeven. In de beweging neem ik het innerlijk bewogen zijn over en breng het tot rust.’

Voor mij helpt het dus ook om mijn onrust weg te lopen, zodat ik me daarna rustiger voel. En aangezien ik weet dat er wat snelheid betreft voor mij toch geen eer te behalen is, heb ik in die zin geen enkele last van prestatiedruk.

Wat dat betreft ben ik een ambitieloze loper.
Met uitzondering van één ambitie: tot rust komen, en tot mezelf komen.

N.B. Met behulp van Headspace lukt het mediteren nu wel.

Similar Posts

One Comment

  1. Hi Nicole,

    Waarschijnlijk hebben veel lopers niet genoeg zitvlees om te mediteren op de gebruikelijke manier. Als ik (lang) loop dan komen er heel veel gedachten in mij op maar die vliegen weg met de wind. Als ik terugkom weet ik vaak niet meer waarover ik dacht of waar ik mee bezig was tijdens het rennen. Het is een soort pre-mediteren denk ik.

    groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.