Hardloopblessure: top 5 meest voorkomende

hardloopblessureHardlopen is berucht als een sport die vaak tot blessures leidt.

Zo'n hardloopblessure is vervelend. Want in het ergste geval zorgt een hardloopblessure er voor dat je niet meer kunt hardlopen!

Hoe krijg je zo'n hardloopblessure?

Ik las ooit een psychologische thriller waar de vrouwelijke hoofdpersoon in handen viel van een gemene psychopaat. Die had een speciaal soort marteling voor haar in gedachten. Hij zetten haar in een stoel onder een druppelend plafond. Er viel telkens maar één druppel omlaag, dus in eerste instantie dacht ik: 'Dat valt wel mee!'

Maar hoe langer de druppel op het hoofd van de vrouwelijke hoofdpersoon druppelde, hoe pijnlijker het werd! En uiteindelijk werd die ene druppel een ware foltering.

Een hardloopblessure komt vaak op dezelfde manier tot stand! Als je één keer niet optimaal op je voet landt is dat niet zo'n punt. Maar als dat keer op keer gebeurt, dan wordt het pijnlijk. Dan kan iets kleins leiden tot een heuse hardloopblessure.

Stel nou dat je net gaat hardlopen. Voor welke hardloopblessures moet je dan oppassen?

De meeste bekende hardloopblessures

1. Pijn in de knie

Dit is meteen een hardloopblessure die ik zelf heb gehad. En dat was totaal mijn eigen schuld. Ik kreeg last van mijn knieën toen ik net begonnen was met hardlopen. De oorzaak was heel simpel: verkeerde schoenen. Ik was namelijk te beroerd geweest om te investeren in een paar goede hardloopschoenen. Ik vertrouwde mezelf niet op hardloopgebied en had iets van: 'Eerst zien, dan geloven en dan pas goede schoenen kopen.'

Vandaar dat ik liep op een paar oude sportschoenen van de Schoenenreus. Ze stamden nog uit mijn middelbare schooltijd.

Gelukkig was ik er snel bij. De aanschaf van een paar verantwoorde hardloopschoenen maakten een eind aan mijn hardloopblessure en ik kon gewoon weer verder lopen.

2. Plantar Fasciitis

Plantar Fasciitis is geen uitheemse kamerplant, maar een heuse hardloopblessure. Het is een scherpe pijn onder je hiel. In de volksmond wordt deze hardloopblessure ook wel hielspoor genoemd.

hardloopblessure

Er is zelfs een heuse website over hielspoor, waar je meer informatie vindt. Zie ook mijn post met tips van collega hardlopers over hielspoor en hardlopen.

3. Shin splints

Een shin splint betekent een scherpe pijn in je scheenbeen. Wat je kunt doen om er weer vanaf te komen lees je bijvoorbeeld op gezondheidsnet.nl.

4. Achillespees blessure

De achillespees blessure is het vervelende broertje van de Plantar Fasciitis. Je krijgt pijn aan de achterkant van je onderbeen, net bóven de hiel. Lees hier wat je er aan kunt doen.

5. ITSB oftewel iliotibiale bandsyndroom

De iliotibiale band verbindt je knie met je heup. Als je gaat hardlopen voel je pijn aan de zijkant van je knie. Op Runner's Web lees je wat je moet doen als je hier last van hebt.

Hardloper blessure: voorkomen is beter dan genezen!

Het beste is natuurlijk als je een hardloop blessure gewoon voorkomt. Dat doe je door niet te te hard van stapel te lopen, en rustig op de bouwen. En zorg voor goede hardloopschoenen. Krijg je toch klachten, neem ze dan serieus. Zelf ga ik dan als eerste naar de hardloopwinkel om mijn schoenen te laten controleren. Is dat niet het probleem dan kan de volgende stap de huisarts en fysiotherapeut zijn.

Tip: Blessure Adviseur

Op de website www.hardlopen.nl/blessure-adviseur kun je kijken met wat voor soort blessure jij te maken hebt!

Met welke hardloop blessures heb jij ervaring?

Similar Posts

5 Comments

      1. Nee Helaas niet Nicole .... ik vrees dat het iets familiars is. Mijn zus heeft hetzelfde...
        Meer dan rustig tempo, koelen en masseren zit er voorlopig niet in. Als ik goed naar mn lijf luister is het goed in de smiezen te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.