Hardloopblessure? Zo word je niet gillend gek

hardloopblessure

In Facebookgroepen voor hardlopers zie ik regelmatig wanhoopsberichten voorbij komen van hardlopers die een blessure hebben opgelopen, en noodgedwongen moeten rust houden. Dat kan enorm stressvol zijn. Zeker als je gewend bent om regelmatig te gaan lopen. En nog veel meer als je een hardloopwedstrijd op de planning had staan waarvoor je aan het trainen was.

Veel hardlopers hebben bij wijze van spreken nog meer last van de stress dat ze niet mogen lopen, dan van de blessure zelf.

Daarom deze post over omgaan met een hardloopblessure. En dan heb ik het niet over fysiotherapie en rust houden, maar hoe je het mentaal volhoudt!

Hardloopblessure? Zo word je niet gillend gek.

1. Heb vertrouwen in je lichaam

De belangrijkste reden van stress bij een hardloopblessure is de zorg dat je alles wat je zo zorgvuldig hebt opgebouwd kwijtraakt. Zeker als je een loopschema volgt, bouw je je conditie en loopvaardigheden zorgvuldig op volgens een bepaald plan. Als je dat plan noodgedwongen moet onderbreken is dat knap vervelend.

Daarom is het belangrijk om vertrouwen te hebben in je lichaam. Pas na 14 dagen gaat je lichaam inderdaad aan conditie en kracht verliezen. En zelfs dan nog, is het zo dat je dit ook weer kunt opbouwen. Ons lichaam is wat dat betreft heel flexibel. Wat je één keer hebt opgebouwd, kun je ook een tweede keer het hardlopen opbouwen. Er gaat uiteindelijk dus niets verloren! Houd dit vooral in gedachten.

2. Kijk naar het grote plaatje

Stel de dokter heeft gezegd dat je 2 maanden niet mag hardlopen! Dat klinkt best heel lang. Maar als je kijkt naar het grote plaatje, dan is 2 maanden op een heel mensenleven eigenlijk helemaal niet zoveel.

3. Sport op een andere manier

Als je lichaam gewend is aan regelmatig bewegen, dan kun je heel kriebelig worden van verplichte rust. Je lichaam wil als het ware worden 'uitgelaten'. Het heeft de prikkel van de inspanning van hardlopen nodig. Maar gelukkig kun je ook op andere manieren je lichaam trainen en oefenen. Zit de blessure in je benen? Dan kun je nog steeds oefeningen doen met je bovenlichaam. Gebruik je blessuretijd om andere delen van je lichaam sterker te maken. Zwemmen, en aquajoggen zijn ook populaire alternatieven voor als je even niet kunt hardlopen.

4. Doe andere dingen

Ja, het is balen dat je niet kunt hardlopen. Maar je kunt de tijd die hierdoor vrij komt nuttig gebruiken. Zijn er bijvoorbeeld dingen die je altijd nog moest doen? Gebruik daar deze tijd voor. Zo heeft een vriendin van mij een knieblessure. Nadat ze eerst heel veel Netflix heeft gekeken, gebruikt ze haar tijd nu om een goed LinkedIn profiel aan te maken, en op zoek te gaan naar een nieuwe baan! Of probeer een andere vorm van bewegen, zoals zwemmen met een zeemeerminnnenstaart!

Conclusie over omgaan met een hardloopblessure

Een hardloopblessure is vervelend. Dat ga ik zeker niet ontkennen. Als hardlopen een onderdeel van je leven is, en een belangrijke uitlaatklep dan is het niet fijn als je die tijdelijk kwijtraakt. Maar niet kunnen hardlopen wil gelukkig niet zeggen dat je helemaal niet meer kunt sporten. En daarnaast kun je deze blessuretijd gebruiken om andere dingen te doen.

Maar het allerbelangrijkst is toch wel om verplichte rust in een groter perspectief te zien. Zelfs 8 weken niet mogen lopen, is uiteindelijk weinig op een heel mensenleven.

Lees ook Hielspoor en hardlopen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.