Als hardlopen ineens heel zwaar en moeilijk gaat

als hardlopen zwaar gaat

Soms heb je van die dagen: je gaat hardlopen, maar je krijgt amper je ene voet voor de andere. Je benen voelen zwaar, je lichaam voelt zwaar, en je vraagt je af: 'Wat is er toch aan de hand?! Waarom gaat het lopen ineens zo zwaar?'

En soms blijft het niet bij die ene dag.

Maar gaat het lopen wekenlang moeizaam.

Hoe komt zoiets?

Hieronder een overzicht van mogelijke verklaringen.

Als hardlopen ineens heel zwaar een moeilijk gaat: 15 mogelijke oorzaken

  1. Met stip op nummer 1: je hebt te veel, te snel gedaan op hardloopgebied. Je lichaam is uitgeput en laat dit merken door niet vooruit te branden te zijn.
  2. Je bent gewoon moe. Misschien heb je een drukke periode achter de rug? Of een periode met lastige gebeurtenissen. Dit kan doorwerken in je conditie. (Let op: dit geldt niet altijd. Soms ben je bijvoorbeeld moe na een dag hard werken, en heb je helemaal geen puf in hardlopen, maar knap je er juist van op.)
  3. Heb je genoeg gegeten voor je ging hardlopen? En met genoeg bedoel ik 'niet te weinig' maar ook 'niet te veel'.
  4. Je hebt iets onder de leden. Bijvoorbeeld een vervelend griepje, de ziekte van Pfeiffer of de ziekte van Lyme om maar eens een paar boosdoeners te noemen.
  5. Een lichamelijke oorzaak, zoals ijzer- of magnesium tekort.
  6. Je lichaam reageert op de weersomstandigheden. Zelf word ik bijvoorbeeld niet beter van tropisch warme temperaturen. En al helemaal niet als het buiten ook nog eens klam voelt. Veel lopers hebben last van hoge luchtvochtigheid.
  7. Problemen met slapen kunnen ook een oorzaak zijn. Als je niet goed slaapt, en dus onvoldoende rust krijgt, kan zich dat vertalen in moeizaam hardlopen.
  8. Hooikoorts zou een rol kunnen spelen.
  9. Te weinig variatie. Als je elke dag hetzelfde rondje, op hetzelfde tempo loopt, kán de verveling toeslaan. In dit geval heeft het zware en moeizame lopen dus een mentale oorzaak. Hoe is het bijvoorbeeld met je motivatie om te gaan lopen? Is die nog wel goed?
  10. Je bent aangekomen. Weeg jezelf eens, en kijk of je misschien meerdere kilo's bent aangekomen. Dat extra gewicht kan een hardlooprondje letterlijk en figuurlijk zwaarder doen voelen.
  11. Je menstruatiecyclus kan ook een rol spelen. Je zou eens kunnen kijken of het moeizame hardlopen misschien op een bepaald moment in je cyclus is?
  12. Hierop voortbordurend: in de overgang gebeurt er van alles met je hormonen. Ook dat kan ervoor zorgen dat hardlopen ineens zwaar en moeilijk gaat.
  13. Je leeftijd. Misschien passen de afstand en het tempo dat je gewend bent, niet goed meer bij je lichaam en leeftijd en heb je wat meer rust nodig?
  14. Een heel praktische oorzaak: je hardloopschoenen! Zijn die nog goed op orde?
  15. Een heel actuele mogelijke oorzaak is de corona crisis. Zou het kunnen dat je het virus onder de leden hebt? Of zo niet, misschien heb je er veel stress van en beïnvloedt dat het lopen.

Wat te doen?

Je kunt naar de huisarts gaan met je klachten en bloed laten prikken om zo te controleren of er lichamelijk iets aan de hand is. Je kunt er ook eerst voor kiezen om 14 dagen rust te nemen, en te kijken hoe het dan is.

Samenvattend

Deze post ging over het verschijnsel dat hardlopen ineens heel moeizaam en zwaar gaat. Het is goed om naar je lichaam te luisteren, en na te gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn. Hoewel het ook een mentale kwestie kan zijn! In dat geval kan het simpelweg al helpen om eens een compleet andere route te lopen, een nieuwe playlist te maken of een nieuw loopschema te downloaden.

Op de Nederlandse site van huisartsen thuisarts.nl vind je tips voor algemene vermoeidheid die ook best van toepassing zijn op hardlopen.

Gebruikte bronnen voor deze post: Active.com, Running For Real, Reddit, Best Play Gear, Strength Running, Greatist.com, Facebook

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.