BAMBEA: motivatie van lantaarnpalen

bambeaJe kent vast wel die borden als je in de auto zit, die ineens oplichten met berichten als:

'U rijdt te hard!'

Iets soortgelijks introduceert de gemeente Amsterdam om mensen te motiveren om meer te bewegen! Maar dan natuurlijk niet met boodschappen als 'U rijdt te hard,' maar teksten als:

'Je bent halverwege, ga zo door.'

Bewegen in Amsterdam met Beacons: BAMBEA

Dit experiment is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, Inholland en de gemeente. Ze willen uitzoeken of sensoren en apps stadsbewoners meer kunnen laten bewegen. Het onderzoeksproject heet: Bewegen in Amsterdam met Beacons (BAMBEA).

'We willen onderzoeken of we juist mensen die niet zo vaak sporten kunnen stimuleren en ondersteunen om de beweegnorm van 30 minuten per dag te halen. Ons doel is niet dat mensen ineens fanatiek gaan sporten; het gaat juist om duurzame verandering in hun beweegpatroon. Denk aan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in de lunchpauze bewegen in het park.' (Lector Marije Baart de la Faille-Deutekom van de HvA)

Hoe werkt het?

Je installeert de BAMBEA app op je smartphone. Die reageert vervolgens op zogenoemde 'beacons'. Dat zijn kleine zendertjes die met mobiele apparaten communiceren via een bluetooth-verbinding. Ze hangen in lantaarnpalen, in bijvoorbeeld het Oosterpark en het Marinneterrein.

De zendertjes meten via bluetooth je:

  • afstand
  • duur
  • snelheid

De beacons communiceren in dit project alleen met telefoons waarop de app is gedownload. Extra voordeel is dat de app je locatie herkent. Als je bijvoorbeeld langs een bankje loopt kun je daar een bericht krijgen als:

'Dit is een mooi moment voor een warming-up!'

En de app geeft je dan een video met instructies. Dat is wel heel praktisch en handig vind ik.

BAMBEA app

De app die je nodig hebt om de feedback te krijgen heet BAMBEA. Deze app is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën over motivatie en gedragsverandering. De app analyseert in welke fase van bewegingsgedrag je zit, en geeft je bijpassende feedback.

Hoewel de app officieel gelanceerd is, en in vele kranten is genoemd, is hij nog niet beschikbaar! De komende 2,5 maand wordt eerst met 50 mensen getest of het werkt.

Conclusie over de BAMBEA app

Ik vind het een leuk iniatief van de gemeente Amsterdam! Als ik zo lees wat de app doet, dan doet het me aan de podcasts van Evy Gruyaert denken. Daarin krijg je als gebruikers ook steeds feedback en zegt ze bemoedigende woorden.

Het grote verschil is alleen dat Evy niet kan inspringen op je locatie, actuele snelheid etc.

Dus dat is echt iets extra's van de BAMBEA app.

Wat vind jij van dit idee?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.