Compressiekousen voor hardlopers: do of don't?

compressiekousen
Bron: sportcompressiekousen.nl

Compressiekousen voor hardlopers. Ik heb ze één keer geprobeerd. Halverwege mijn rondje had ik maar één gedachte: 'Ik wil ze uit. UIT! UIT! UIT!!!' Dus stroopte ik ze naar beneden zodat ze in ieder geval minder van mijn benen bedekten. Maar iedereen die compressiekousen kent, weet dat zoiets geen goed idee is. Omdat ze zo strak zijn, kun je ze niet naar beneden duwen. In ieder geval niet zonder dat je het gevoel krijgt dat je stuwing krijgt op allerlei verkeerde plekken. Van narigheid trok ik ze dus maar weer naar kniehoogte.

Compressiekousen en ik: geen goede combinatie

Maar wat was ik blij toen ik ze thuis uit kon trekken. Ik heb ze uitgedaan en nooit meer een blik waardig gekeurd. Nou moet ik wel zeggen dat ik iemand ben die in het algemeen een hekel heeft aan kleding die strak zit. Zo draag ik in mijn dagelijks leven altijd rekbare rokken met een elastische tailleband. En je zult mij ook nooit zien in figuurcorrigerend ondergoed. In die zin zegt mijn ervaring met deze kousen dus niet zoveel. En er zijn veel hardlopers die erbij zweren. Zij vinden comfortabele compressiekousen heel prettig. Dus laten we ze eens nader bekijken!

Compressiekousen: wat kunnen ze voor hardlopers betekenen?

Wat is de gedachte achter het gebruik van compressiekousen onder hardlopers? Welke voordelen verwachten ze van deze strakke kousen? In Alles wat je weten wilt over hardlopen schrijft Mariska van Sprundel dat is bewezen dat compressiekousen helpen om het bloed dat je benen instroomt weer terug naar boven de duwen.

Onder sporters zijn ze populair om de volgende redenen:

  • Ze zouden blessures als shinsplints, hielspoor, achillespees- en kuitklachten kunnen voorkomen. Zie ook Hielspoor en hardlopen!
  • Sneller herstel na het sporten.
  • Afvalstoffen worden beter afgevoerd.
  • Benen hebben minder last van trilling van de ondergrond.

Er is echter geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat compressiekousen inderdaad helpen. Er zijn wel wat studies waarbij gebruikers een positief effect rapporteerden. Dus uiteindelijk zijn deze kousen een gevalletje: als het voor jou werkt, dan hebben ze dus nut maar de werking is niet wetenschappelijk bewezen.

Praktische informatie over deze kousen

Prijzen van compressiekousen variëren van zo'n 15 euro tot ruim 60 euro. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes, dus voor elk wat wils.

Lees alles over compressiekleding in het algemeen!

Gebruik jij compressiekousen tijdens het hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.