Hardloopblessures: hoe herken je ze?

Hoe herken je hardloopblessures?

Het is de schrik van iedere hardloper: een hardloopblessure! En dan niet gewoon zere benen na een duurloop, nee echt pijn.

Want het zal toch niet zo zijn dat je niet meer kunt/mag hardlopen?!

Maar hoe weet je of je inderdaad een hardloopblessure hebt? Hoe herken je een hardloopblessure?

Waarom hardloopblessures zo vervelend zijn

Het zal je maar gebeuren in de aanloop naar een marathon bijvoorbeeld. Je hebt wekenlang getraind en toegeleefd naar die mythische 42,195 kilometer, en dan gooit een blessure roet in het eten.

Maar ook als je niet aan hardloopwedstrijden meedoet, is een hardloopblessure spuugvervelend. Want voor de meeste hardlopers is lopen een uitlaatklep. Een moment om tot zichzelf te komen, of een moment van gezelligheid met andere lopers. Als dat wegvalt worden ze 'kriebelig' en soms zelfs ronduit vervelend van frustratie en verlangen.

Ik moet er zelf ook niet aan denken dat ik niet meer zou 'mogen' hardlopen. Het is zo'n vast onderdeel van mijn dag geworden, dat ik het niet graag zou missen. Als back-up plan houd ik altijd 'wandelen' in gedachten. Maar in zeventien jaar tijd heb ik het geluk gehad dat ik nog nooit een ernstige blessure heb opgelopen. (Even afkloppen!)

Hardloper met een blessure

In onderstaand filmpje van 18 seconden zie je een balende hardloper die een blessure heeft. Ik denk dat het erg herkenbaar is.

5 Veelvoorkomende hardloopblessures + symptomen om ze te herkennen!

Hieronder 5 veelvoorkomende hardloopblessures. Er zijn er nog wel meer, maar deze komen relatief vaak voor.

  1. Hielspoor: je herkent hielspoor aan een felle, scherpe pijn onder je voet (tegen je hiel aan) wanneer je erop staat of loopt. hardloopblessureEen vriendin van mijn heeft hielspoor. Ze heeft al van alles geprobeerd: ShockWave, fysiotherapie, osteopathie en zooltjes. Maar tot dusver blijft het behelpen helaas. Lees ook Hielspoor en hardlopen.
  2. Shin splints: je herkent ze aan een stekende pijn ter hoogte van het scheenbeen (ongeveer 8 centimeter boven de binnenkant van de enkel).
  3. Lopersknie: je herkent een lopersknie pijn aan de buitenkant van je knie tijdens of na het hardlopen.
  4. Springersknie: dit herken je aan pijn aan de voorkant van je knie.
  5. Achillespeesblessure: deze herken je aan pijn en verdikking van de achillespees boven je hiel. Op de site van thuisarts.nl* geven ze onder andere als tip om inlegzooltjes te proberen bij een achillespeesblessureachillespeesblessure

Hardloopblessures: wat kun je er aan doen?

Dat is de hamvraag natuurlijk: je hebt een hardloopblessure, maar je wilt eigenlijk ook hardlopen. Dus wat is dan wijsheid? Je kunt in eerste instantie proberen om het simpelweg wat rustiger aan te doen. Loop wat minder grote afstanden of minder snel, en kijk of dat helpt. Voor hielspoor, shin splints en achillespeesblessures worden onder andere zooltjes genoemd als methode om pijnklachten te verminderen.

Soms heeft het ook gewoon even tijd nodig.

zooltjes

Blijven de klachten ernstig, neem ze dan serieus en ga naar je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een expert op het gebied van blessures.

Lees ook mijn post: Hardloopblessure? Zo word je niet gillend gek.

Heb jij wel eens een hardloopblessure gehad? Welke? En hoe kwam je er vanaf?

*Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Als ik iets moet opzoeken over gezondheid dan kijk ik altijd op die site. Want er wemelt heel wat rare informatie rond op internet zoals je zelf vast ook wel weet.

Wat zijn jouw ervaringen met blessures? Welke heb je gehad? En hoe lang?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.