Hardlopen met de Headspace app

Headspace en hardlopen

Headspace is een app om je te helpen met mediteren. Je krijgt er oefeningen met meditaties.

Maar tot mijn verrassing heeft Headspace nu ook afleveringen voor hardlopers. Hardlopen en mediteren combineren dus.

Hardlopen met de Headspace app: wat kun je verwachten?

Op het moment dat ik deze post schrijf zijn er 3 lessen voor hardlopen op Headspace te vinden. Ze worden gegeven door Headspace's Andy Puddicombe die ook alle meditatielessen geeft en Chris Bennet: Nike Running Global Head Coach.

Ook als je geen internet hebt, kun je de Headspace lessen gebruiken trouwens. Ik heb prepaid, en daardoor verder nooit internet. Maar als je de les gewoon thuis even download, dan kun je de les daarna gewoon volgen zonder internet.

Dit zijn de 3 lessen:

  1. First Run (10 minuten)
  2. Second Run (15 minuten)
  3. Keep Running (20 minuten)

Wat me opviel aan de Headspace hardlooplessen

Een mogelijk nadeel aan de Headspace hardlooplessen is dat je eigenlijk meteen al 10 minuten moet kunnen hardlopen. Dat is de les First Run. Voor veel mensen is 1 minuut hardlopen in het begin al heel zwaar. Daar staat tegenover dat Chris en Andy benadrukken dat je comfortabel moet lopen. Anders ga je te hard.

De Headspace hardlooplessen zijn voor zogenoemde recovery runs.

Verder bestaat de les vooral uit een conversatie tussen Chris en Andy. Ze praten met elkaar over hardlopen, en geven daarbij ook wel adviezen en aandachtspunten. Maar het voelt niet echt alsof je gecoacht word vind ik. Dat neemt niet weg, dat de sessies die ik deed zeker wel motiverend werkten. Chris en Andy zeggen voortdurend hoe goed je wel niet bezig bent, en dat ze trots op je zijn en dat je een 'rock star' bent.  En ze bedanken je ook graag dat je hun de kans geeft om je te coachen : )

Maar een groot verschil met bijvoorbeeld de Start to Run podcasts van Evy vind ik dus de conversatietoon waarop de les wordt gegeven. Daardoor voelt het niet zo erg als een echte lés. Alleen aan het eind tellen ze 5 secondes af waarna je klaar bent.

11 Hoogtepunten uit les 1 van Headspace over hardlopen

  1. Het moeilijkste heb je al gedaan. Je hebt op start gedrukt!
  2. Wees geduldig! Je lichaam moet de overgang maken van zitten naar hardlopen. Geef je lichaam de kans om te beseffen wat er aan de hand is. Als je net gaat hardlopen weet je lichaam bijvoorbeeld niet of je rent om de bus te halen, of omdat je laat bent voor een vergadering of dat je gewoon een stuk wilt gaan hardlopen. Dit was voor mij een eye opener, en maakte meteen veel verschil!
  3. In het begin moet je het gevoel hebben dat het eigenlijk te gemakkelijk gaat. Dat je eigenlijk harder zou kunnen.
  4. Hardlopen hoort niet vervelend te voelen! De meeste hardlooprondjes horen niet moeilijk te gaan!
  5. Gas terug nemen tijdens het hardlopen is níét falen.
  6. 'Slower running means smarter running.'
  7. Het doel van je eerste loop is dat je daarna het gevoel hebt dat je nog verder had gekund.
  8. Als je deze eerste loop eindigt met een goed gevoel, vergroot dit de kans dat je nog een keer wilt gaan hardlopen.
  9. Vergelijk jezelf niet met je verleden. Laat je verleden je motiveren. Laat de toekomst je niet intimideren, maar inspireren.
  10. Kun je een verhaal of een mop vertellen? Dat zou nog moeten kunnen, anders loop je te hard.
  11. Soms moet je langzamer lopen, om harder te lopen!

Mijn conclusie over de Headspace app en hardlopen

Ik vind het normaliter lastig om mijn aandacht bij podcasts te houden, maar bij de Headspace app over hardlopen ging het goed. De lessen zijn beslist inspirerend, en ik heb er ook echt wel van geleerd.

Mijn belangrijkste les is dat ik normaal blijkbaar veel te snel begin. Doordat ik nu instructies kreeg om langzaamaan te doen kon ik het veel beter volhouden, tot mijn eigen verbazing.

Soms vond ik de podcast wel erg Amerikaans, in de zin van de complimenten die ze jou als loper en elkaar geven. Bijvoorbeeld:

Andy: 'I'ld like to ask you some questions.'

Coach Chris: 'I hope I have some answers.'

Andy: 'Oh, I know you will!'

Maar sympathiek is het allemaal wel.

De Headspace app voor hardlopen is denk ik bij uitstek geschikt voor hardlopers die net een marathon hebben gelopen en rustig aan moeten doen. Hij is dus ook geschikt voor hardlopers met een blessure, die gas terug moeten nemen. Voor beginners heb ik mijn twijfels omdat ik 10 minuten dan best veel vind voor een eerste keer. Daar staat tegenover dat ze steeds zeggen dat het geen moeite moet kosten.

Heb je zin in iets anders, of moet je rustiger aan doen? Dan is de Headspace app met hardlopen zeker iets voor jou. Ben je vooral bezig met techniek en je snelheid verbeteren? Dan denk ik dat je de Headspace app op dit moment minder interessant zult vinden.

De 3 hardlooplessen van de Headspace app smaakte naar meer, en ik heb nu zelfs de Nike+ Run Club app gedownload zodat ik meer van dit soort 'guided runs' kan gaan doen.

Hardloopblessure?

Er is zelfs een speciale aflevering op de Headspace app voor geblesseerde sporters!

headspace en hardlopers
Bron: Headspace

Lees ook mijn post: hardloop app en mijn review van de Hardloop app voor beginners C25K en de Beginnen met hardlopen apps.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.