Ik wil wel hardlopen, maar krijg steeds blessures!

blessure hardlopenIk zie ze regelmatig op facebook voorbij komen.

Droevige berichten van hardlopers die balen dat ze noodgedwongen een tijdje op de bank moeten zitten vanwege een blessure. Het zijn vaak hardlopers die zijn begonnen met hardlopen, en vervolgens klachten krijgen.

Na een tijdje zijn de klachten over, en trekken ze opgelucht hun hardloopschoenen weer aan.

Om na een paar keer te moeten ontdekken: 'Nee hè?! Wéér een blessure! Waarom ik?!'

Ik wil wel hardlopen, maar krijg steeds blessures

Zelf loop ik al ruim 15 jaar zonder dat ik ooit vanwege een blessure moest stoppen. (Even afkloppen!) Maar ik weet dat er veel hardlopers zijn die wel degelijk te maken krijgen met blessures.

Hoe komt het dat ze elke keer dat ze gaan hardlopen geblesseerd raken?

Hier onder een aantal mogelijke verklaringen voor blessures.

  1. Je draagt verkeerde hardloopschoenen. Veel beginners trekken een paar oude sportschoenen achter uit de kast en gaan hardlopen. Maar goede hardloopschoenen zijn essentieel om blessures te voorkomen. Ga daarom naar een speciaalzaak en laat je daar door een professional goede hardloopschoenen aanmeten die passen bij jouw voeten en loopstijl.
  2. Je loopt te hard van stapel. Veel hardlopers leggen de lat hoog voor zichzelf. Daardoor kan het gebeuren dat ze teveel en te snel lopen. Daardoor krijgt hun lichaam niet de kans om rustig te wennen aan al die nieuwe eisen die er aan gesteld worden. Geen wonder dat het gaat protesteren. Gebruik altijd een goed beginnersschema om het lopen rustig op te bouwen. Een goed beginnerschema leidt je in een periode van ongeveer 10 weken van 0 kilometer naar 5 kilometer hardlopen. Houd je aan het schema, en houd je dus ook aan de rustdagen! Bij hardlopen is meer, niet per sé beter!
  3. Je loopt eenzijdig. Daarmee bedoel ik: telkens hetzelfde rondje over dezelfde ondergrond. Op die manier belast je je lichaam steeds op dezelfde manier. Probeer je route af te wisselen. Hardlopen op een zandweg doet een beroep op andere spieren dan hardlopen op asfalt.
  4. Je neemt te weinig rust. Rust is net zo belangrijk als hardlopen. Tijdens rustperiodes herstelt je lichaam. Geef het die kans!
  5. Je houding tijdens het hardlopen is niet optimaal. Net zoals het niet goed is om urenlang met een kromme rug achter een bureau te zitten werken, zo is het ook niet gunstig om in een 'slechte houding' te lopen. Als je bijvoorbeeld tijdens het hardlopen steeds naar de grond kijkt, belast je je onderrug onnodig. Kijk vooruit, en houd je hoofd rechtop. Schouders en handen moeten ontspannen zijn. Geen idee hoe het met je houding tijdens het lopen gesteld is? Ga dan eens naar een loopgroep. Daar kunnen ze goede tips geven.

Conclusie

In deze post vind je redenen waarom je telkens weer blessures krijgt, terwijl andere hardlopers er nooit last van lijken te hebben. Je kunt het lijstje gebruiken om te kijken of ze op jou van toepassing zijn. Belangrijke oplossingen zijn:

 Leestips!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.