Hardloper Anneke oftewel Mrs. Curly

hardloper

Anneke, ook bekend als Mrs. Curly vormt samen met haar man een levendig samengesteld gezin.

Anneke: 'Husband (42) leverde stiefdochterlief van 12 en stiefzoonlief van 10 aan. Ik leverder op mijn beurt zoonlief van 9. Zij zijn de voornaamste redenen waarom ik huisvrouw ben geworden, waar ik voor leef, adem en ga zo maar door ; )'

Dit is Anneke's hardloopverhaal!

Hardlopen: hoe ik begon

Een kleine twee jaar geleden begon ik met hardlopen. Ik deed al squats en roeide op mijn roeitoestel terwijl ik naar dr. Phil staarde. Omdat ik dacht dat hardlopen nog beter zou helpen om mijn conditie te verbeteren ging ik dat doen. Op een kindloze zaterdag trokken Husband en ik onze sportschoenen aan gingen lopen in het dichtstbijzijnde park. We liepen 5 kilometer. Dat vond ik best goed van mezelf.

Mijn conditie was blijkbaar al redelijk goed door het gesquat en geroei : )

Hardloopgewoontes

Ik loop altijd in de natuur. We wonen in een groot dorp dichtbij de stad, maar nog redelijk landelijk. Zo woon ik op 5 minuten lopen van een fietsroute aan een kanaal, en dichtbij wandelpaden. Zalig, vind ik dat! Amper verkeer of andere mensen. De enige levende wezens die ik soms zie zijn de eenden en ganzen in de buurt, en een occasionele eekhoorn. Pure ontspanning!

Minimaal 2 keer per week lopen

Ik probeer 2 à 3 keer per week te lopen. Maar dat hangt af van hoe vol onze agenda is, hoe het weer is en hoe ik me voel.

Sowieso loop ik 2 keer per week. Die 3de keer is een extraatje.

Meestal loop ik rondjes van tussen de 10 en 18 km. Bijvoorbeeld op dinsdag loop ik tussen de 16 en 18 km, op donderdag 10 km en op zaterdag of zondag nog eens 12 km.
Maar dat kan ook allemaal variëren. Ik zie meestal na de eerste 2 kilometertjes hoe ver ik die dag ga lopen. En afhankelijk van het eerste loopje van de week pas ik mijn loopschema voor de rest van de week aan.

Ik loop het liefst alleen

In een groep loop ik niet graag. Soms lopen Husband en ik samen, maar ik loop nog altijd het liefste alleen. Je bepaalt je eigen tempo, hoe ver je loopt, focust je op je eigen ademhaling, voetstappen, .... Want zelfs als het alleen Husband is die met me meeloopt word ik nog afgeleid door het geluid van zijn ademhaling of voetstappen. En dat haalt me uit mijn ritme.

Hardloopmotivatie

Oorspronkelijk begon ik met hardlopen om mijn conditie te verbeteren, en als startschot voor mijn gevecht tegen de zwaartekracht. Haha! Want, nu ben ik best tevreden over mijn lichaam, maar binnen x-aantal jaar zal dat misschien niet meer zo zijn. Daarom wilde ik sporten alvast een gewoonte maken. En ik hoopte het ouder worden op die manier een beetje uit te stellen.

Drijfveer is veranderd

Ondertussen is mijn drijfveer veranderd. Nu loop ik vooral omdat ik het nodig heb. Om dingen van me af te lopen. Tijd voor mezelf. Om mijn hoofd leeg te maken. Het feit dat mijn lichaam er baat bij heeft is gewoon een leuk extraatje geworden.

Ook het gevoel achteraf motiveert me. Want het starten vind ik altijd een hel. Mijn record was een uur uitstellen. Een uur rondlopen met mijn loopkleren en schoenen zonder de deur uit te gaan? Dat kan ik.
Maar het gevoel dat je achteraf hebt, dat je bergen kan verzetten, dat je het toch maar weer hebt gedaan, dat JOUW lichaam en benen jou zo ver kunnen dragen, ... dat is het.

Dat, en die extra koekjes die ik na het hardlopen kan vreten.

Psychologische en lichamelijke redenen om te lopen

Fysiek merk ik sowieso verschillen. Mijn benen zijn beter gevormd nu. Strakker en steviger. Ook sterker. Die kont is er ook op vooruit gegaan. En mijn conditie is een stuk beter. Daarnaast heb ik minder last van mijn pds. Als ik bijvoorbeeld een week niet heb gelopen, wordt het duidelijk erger.
Psychologisch is het eenvoudig: je voelt je gewoon sterker. Ik verbaas mij iedere keer over wat mijn lichaam aankan, en dat het menselijk lichaam tot veel in staat is. En als ik met iets zit krijg ik heel vaak de beste ideeën/antwoorden tijdens het lopen. Het is een beetje stilte en extra me-time in een luide, drukke wereld voor mij.

Hardlopen en moederen

Zowel hardlopen en moederen zijn vaak lopen, vliegen en rennen.

Hardlopen maakt me een meer ontspannen moeder. Als ik bijvoorbeeld een week niet kan lopen door omstandigheden, ben ik een stuk sneller nerveus enzo. Mijn hoofd zit dan te vol en mijn lichaam heeft teveel energie dat het niet kwijt kan.

Kinderen en hardlopen

Op dit moment leer ik de kinderen nog niet hardlopen. Ik vind ze daar nog een beetje te jong voor. En ik zou daar ook niet aan beginnen zonder begeleiding. Hun lichaam is anders dan het mijne (een volwassen lichaam). Dus wat ik doe is misschien niet goed voor hen. Mijn hart is ook sterker dan het hunne. Het is niet het eerste jonge kind dat in problemen komt met zijn hart...
Ik zou ook niet graag hebben dat ze door mijn toedoen een blessure oplopen omdat ik gewoon niet de kennis heb die pakweg een professionele sportbegeleider heeft.
Stel dat ze dit stilletjes aan gaan doen op school als ze wat ouder zijn, dan denk ik dat ik ze wel ga meenemen. Op iets kortere rondjes weliswaar. Ze kunnen nogal lui zijn, die 3 koters.

Als de kinderen wat ouder zijn raad ik ze hardlopen zeker aan.

Hardloop gadgets en apps

Ik loop zonder gadgets. Geen afleiding voor mij. Ik wil de natuur horen of gewoon de stilte. Hardlopen op muziek werkt voor mij niet. Ik hoor graag mijn eigen ademhaling zodat het me beter lukt die te controleren en mijn voetstappen, voor mijn ritme.
Het enige dat af en toe de stilte doorbreekt is mijn smartphone waar Runtastic op staat en die me om de kilometer laat weten hoeveel ik heb gelopen. En zelfs dat werkt soms op mijn systeem 😀

Hardloopwedstrijden en evenementen

Tot nu toe heb ik nog maar aan één wedstrijd meegedaan. Dat was de Antwerp10miles. Het verslag daarvan vind je trouwens terug op mijn blog. Ik vond het best leuk. Volgend jaar wil ik sowieso aan de startlijn van de 20 kilometer van Brussel staan. Maar buiten die twee grote doe ik niet echt aan wedstrijden.

Lopen is voor mij nog altijd iets dat ontspanning moet brengen. En dat competitiegedoe past dan niet in mijn plaatje. Tijdens een wedstrijd vind ik het leuk om te zien of ik die kilometers die ik in mijn eigen buurt zo 'makkelijk' loop ook op ander terrein met een heleboel mensen om mij heen ook kan lopen. Just for fun! Ik ga dan ook niet voor een prijs.

Hardloopkleding en schoeisel

Meestal zijn mijn loopschoenen zodanig goed ingelopen en zitten ze zo comfortabel dat als ik er nieuwe moet kopen, ik mij alleen maar zit te ergeren aan die knelpuntjes die het nieuwe met zich meebrengt. Ik stel nieuwe hardloopschoenen kopen daarom altijd zo lang mogelijk uit. Dat is niet zo goed natuurlijk.  Die uitgevallen teennagels die ik juist voor de zomer had zijn daar het vieze bewijs van.

Op dit moment loop ik op: Karrimor Trail Running schoenen. Zitten zalig! Net pantoffels 😉 En waren niet eens zo duur.

Hardloopinspiratie

Mijn vorige loopje inspireert me om weer te gaan hardlopen. Boeken of tijdschriften over hardlopen lees ik niet.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon doen! En het maakt niet uit hoe ver je loopt, of hoe snel (of traag 😉 ), als je maar beweegt. Je hebt geen idee wat voor ontspannen gevoel het je geeft
Luister altijd goed naar je lichaam. Als je merkt dat een rondje iets minder gaat of dat je een slechte dag hebt, ga dan niet je lichaam pushen om toch maar die paar extra kilometertjes te doen. Die kan je de week erna ook nog doen. Stop als je lichaam laat merken dat het niet meer kan. Drijf het niet te ver. Alleen zo houd je het vol. En voorkom je blessures en veel pijn.
En loop op een goede dag en op de dagen dat je lichaam aanvoelt alsof het bergen kan verzetten een beetje verder. Zo bouw je op op een tempo dat past bij jouw lichaam 😉
En een extra tip: heb je snel last van stijve en/of stramme spieren en/of zware benen? Probeer dan eens yoga en hardlopen! Ik ben daar voor de zomer mee begonnen en dat heeft me al geweldig goed geholpen!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.