Verkouden hardlopen: do's en don'ts

verkouden hardlopen

Gemiddeld wordt een volwassene drie keer per jaar verkouden. En gemiddeld duurt zo'n verkoudheid een week. Maar als je graag wilt hardlopen, duurt zo'n week lang! Dus de vraag is: mag je verkouden hardlopen?

Verkoudheid: wat is het eigenlijk?

Je voelt de bui vaak al hangen. In je omgeving lopen mensen te proesten, sniffen en te niezen. En op een gegeven moment voel jij ook nattigheid. In je neus. Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een rhinovirus. Omdat het een virus is, heeft een antibioticumkuur geen effect! Er zit niets anders op dan te wachten tot het vanzelf over gaat.

Symptomen van een verkoudheid zijn:

  • Verstopte neus
  • Loopneus
  • Tranende ogen
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Niezen
  • Hoofdpijn
  • Je niet 100% voelen
  • Vermoeidheid
  • Koud voelen
  • Sloom
  • Niet goed kunnen nadenken
  • Niet meer kunnen ruiken
  • Geen smaak meer

Verkouden zijn is niet hetzelfde als de griep hebben! Toch zeggen mensen vaak: 'Ik heb griep!' als ze alleen maar verkouden zijn. Of: 'Ik voel me grieperig.' Maar als je echt griep hebt doet je hele lichaam pijn en heb je meestal ook koorts.

Verkouden hardlopen

Verkouden hardlopen kun je doen. Maar veel mensen voelen zich zo lamlendig dat ze niet moeten denken aan hardlopen. Voor hen is de vraag: 'Mag je verkouden hardlopen?' irrelevant. Maar er is ook een grote groep die stevig baalt. Zij willen geen training missen. Of voelen zich gewoon niet prettig zonder hun dagelijkse hardlooprondje. Eerlijk gezegd val ik ook in die laatste categorie. Het voelt niet fijn om mijn dagelijkse looproutine niet te doen.

Maar is verkouden hardlopen wel veilig? Dat is de hamvraag.

Gelukkig is er een duidelijk antwoord. En dat heet de Boven/Onder de Nek regel.

De Boven/Onder de Nek Regel

Zitten je symptomen bóven je nek? Denk aan loopneus, niezen, keelpijn, dan mag je verkouden hardlopen. Doe het wel rustig aan. En let goed op of je niet duizelig wordt, misselijk of meer zweet dan normaal. Gebeurt dit wel, dan moet je stoppen met hardlopen.

Zitten je symptomen ónder je nek? Denk aan vastzittend slijm enheel erg hoesten. Ga dan níét verkouden hardlopen. Ziek rustig uit voordat je weer gaat hardlopen. Ga je toch hardlopen? Dan maak je jezelf misschien wel zieker. Op de Facebookpagina van Ren mama, ren vertelde Renata dat ze een longontsteking opliep door verkouden hardlopen.

N.B. Als je koorts hebt, vervalt de Boven/Onder de Nek Regel, en mag je sowieso niet gaan hardlopen!

verkouden hardlopen
Meer afweercellen door hardlopen!

Hardlopen voorkomt verkoudheden

Mensen die hardlopen zijn minder vaak verkouden. Onderzoekers zeggen dat hardlopers 20 tot 30% minder vaak verkouden zijn mensen die weinig of niet bewegen! Ik was vroeger ook veel vaker verkouden dan nu! Lichamelijke inspanning zorgt voor een goede weerstand. Veel hardlopers gaan dan ook juist hardlopen als ze een verkoudheid voelen opkomen. Soms lijkt het te helpen. Maar soms is er ook geen houden meer aan, en word je gewoon verkouden.

Toch is het fijn om te weten dat elke keer dat je rústig gaat hardlopen, je immuunsysteem een boost krijgt! Na het hardlopen heb je meer zogenaamde Natural Killer Cells!  Die rennen rond en slaan bacteriën en virussen de kop in. Ze zijn een soort Arnold Schwarzenegger in Terminator!

Vuistregel:

Als je gemiddeld 30 tot 40 kilometer per week door het jaar heen loopt heb je de minsten verkoudbaarheidsaanvallen. Loop je wekelijks meer dan 90 kilometer? Dan stijgt je kans op een verkoudheid ietsje. Loop je meer dan 95 kilometer per week? Dan neemt het aantal verkouden flink toe.

Voorkomen is beter dan wachten tot het over gaat

Er zijn een aantal dingen je kunt doen om jezelf zo sterk mogelijk te maken. En de kans op een verkoudheid te beperken!

  • Zorg dat je genoeg slaap krijgt
  • Was je handen goed
  • Eet gezond
  • Train niet als een gek! Zorg voor voldoende rust.

Verkouden omdat je te intenstief hardloopt

Hardlopen is goed voor je weerstand. Maar als je te vaak en te intensief gaat hardlopen kan het juist je weerstand ondermijnen. Je lichaam wordt kwetsbaar in plaats van sterker. Dertig minuten per keer, 4 keer per week is de aanbevolen hoeveelheid beweging. Dus ben je druk bezig met een trainingsschema? En merk je dat je ineens veel vaker verkouden wordt? Dan kan dit een teken zijn dat je teveel vraagt van je lichaam.

Conclusie over hardlopen met verkoudheid

Verkouden hardlopen mag, mits je symptomen alleen boven je nek zitten en je geen koorts hebt. Doe het wel rustig aan.

Leestips

Hoe ga jij om met een verkoudheid als hardloper?

Similar Posts

3 Comments

  1. Goed verhaal! Hardlopen is inderdaad bevorderend voor de weerstand. Blijkt wel uit onderzoek dat dat effect snel afneemt naarmate je meer dan 90 km in de week loopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.