Margaretha loopt

dam tot damGebrek aan energie inspireerde Margaretha (40+) op 37-jarige leeftijd de hardloopschoenen aan te trekken. Ze was herstellende van ziekte, en voelde zich een dweil. Ze besloot haar conditie aan te pakken door te gaan hardlopen.

'Hardlopen kan wanneer het mij uitkomt. Ik stap de deur uit, en ik kan beginnen. Geen dure abonnementskosten van een sportschool en heerlijk in de buitenlucht.'

In haar dagelijks leven is Margaratha fulltime manager in de detailhandel. Daarnaast is ze druk met haar gezin, sport, en haar hobby's: kinderverhalen illustreren, schrijven en dichten. Ze woont samen met haar man, en vier kinderen van 22, 21, 18 en 15.

Margaretha loopt

Margaretha loopt bij voorkeur in natuurgebied, maar zo nu en dan in de bebouwde kom vindt ze geen probleem. Op donkere winteravonden kiest ze zelfs bewust voor de veiligheid van de bebouwde kom. Meestal loopt ze alleen, en heel soms met een vriendin. Maar er staat deelname aan een loopgroepje op de planning!

Margaretha: 'Het voordeel van alleen lopen is dat je met niemand rekening hoeft te houden, je kunt lopen wanneer, hoe lang, en hoe ver je zelf wilt, in je eigen tempo. Het voordeel van een groep is dat het erg gezellig is, en elkaar kunt motiveren.

De frequentie van lopen wisselt, maar gemiddeld loopt Margaretha twee keer per week. 'Dit kan betekenen dat ik de ene week drie keer loop en een andere week maar éé keer.

'

Margaretha's motivatie om te lopen

'Hardlopen geeft een kick. Toen ik begon met hardlopen was ik iedere keer zo ongelooflijk trots dat ik het toch maar weer had geflikt! Nu kan ik niet meer zonder: hardlopen werkt verslavend, en hoort nu bij mijn leven. Het geeft energie, je rent het hoofd leeg, en je voelt dat je leeft.

Er zijn verschillende redenen om te hardlopen. Lichamelijk omdat het goed is voor de conditie, longen, je spieren en botten, mits je jezelf in acht houdt en de juiste uitrusting draagt.

Psychologisch is het ook erg goed, bijvoorbeeld voor mensen met weinig zelfvertrouwen. Door iedere keer een stukje verder te lopen, zie je dat je iets voor elkaar krijgt, wat je nooit voor mogelijk had gehouden. Ook gaat er niets boven het gevoel van zelfoverwinning en als je eigenlijk geen zin hebt, en toch uit je luie stoel komt en gaat rennen! Dan kom je heerlijk moe en opgepept weer thuis.'

Lopers zendingsdrang

Zoals veel lopers, praat Margaretha enthousiast over hardlopen, en heeft daardoor al diverse mensen met het 'hardloopvirus' aangestoken. En goed voorbeeld doet goed volgen, want haar dochters begonnen spontaan ook met hardlopen toen ze het effect zagen op hun moeder!

Wedstrijden

Sinds Margaretha is gestopt met roken is haar conditie met sprongen vooruit gegaan. Ze heeft nu plannen voor de 10 EM en een halve marathon. Daarnaast doet ze regelmatig mee aan recreatielopen.

'Ik vind het leuk om een doel te hebben, maar ergens heel stiekem in mijn achterhoofd wil ik ook iedere keer betere tijden neerzetten, zelfs al zeg ik dat het niet zo is. Deelname aan een wedstrijd is toch een bewijs dat ik het weer heb geflikt!'

Lopers gadgets

Margaretha loopt met haar mobieltje, en houdt daarmee met behulp van Runkeeper of Sportstracker haar afstanden en tijden bij. En zonder mp3-speler gaat ze niet de deur uit: 'Ik vind het heerlijk om op muziek te lopen. Alle muziek op mijn mp3-speler heeft hetzelfde ritme en bpm, zodat ik in een heel stabiel tempo en in een flow kan lopen. 

'

Loopkleding en loopschoenen

Looprokjes draagt Margaretha niet, maar loopschoenen kopen vindt ze leuk. Hoewel ze het wel lastig vindt om afstand te doen van haar oude schoenen!

'Ik loop altijd op Asics, maar moet eerlijk toegeven dat ik ook nog nooit een ander merk heb geprobeerd. Deze bevallen prima, ik ben tot de dag van vandaag blessurevrij, dus zie ik geen noodzaak om op een ander merk over te stappen.'

Margaretha's boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen!

Wel vind ik het belangrijk dat er getraind wordt met een schema. Dus rustig het hardlopen opbouwen, zelfs al denk je dat je meer kan, dat je sneller kan of dat je nog energie over hebt. De opbouw van de trainingsprogramma’s zijn er niet voor niets. Ze voorkomen dat je blessures oploopt, maar ook dat je er plezier aan beleeft.

Probeer door te zetten, het duurt toch zeker een half jaar voordat het superleuk wordt. In het begin denk je soms, waar ben ik aan begonnen, maar echt…. Het gaat over!!

Meer lezen van Margaretha?

Bezoek dan haar blog: Gedichten, verhalen en zo….

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.