Marjan loopt

Het is de meest gemaakte fout van beginnende hardlopers: te hard rennen. En het was precies deze fout die Marjan (45) vier jaar lang maakte, waardoor ze het niet volhield.

In 2008 kocht ze haar eerste paar loopschoenen, en zette het op een lopen, met als gevolg dat ze na twee minuten uitgeput was. Gelukkig kreeg ze afgelopen januari advies van een hardlopende vriendin om langzamer te lopen. Het bleek de sleutel tot succes! Nu loopt Marjan drie keer per week, en traint voor haar eerste 10 kilometer loop. Dat doet ze overigens onder begeleiding, zodat ze iemand heeft die haar afremt als ze weer te snel wil.

Als ze niet hardloopt combineert Marjan haar werk in het onderwijs met haar eigen praktijk voor massage, APS-en cranio sacraal therapie met de zorg voor haar twee kinderen van twaalf en dertien.

Waarom begon je met hardlopen?

Ik doe al jaren aan nordic walking, waarbij je ook kunt rennenn. Ik deed vroeger aan fitness en tennis, maar nordic walking was de eerste vorm van sport die ik volhield qua disclipline. Later ging ik er ook les in geven, wat het nóg leuker maakte. Het heeft helaas het imago van 'bejaardensport', maar dat is absoluut een misvatting! Nordic walken doe ik nog steeds, maar stiekem vind ik hardlopen leuker.

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of in de stad?

Ik woon in een klein dorp, en het dichtstbijzijnde bos is drie kilometer verderop. Daar loopt ik het liefst. Te midden van vogels, reeën, hazen en konijnen, en zo min mogelijk mensen. Als ik lees over trail running, oftewel hardlopen over ruig terrein, dan gaat mijn hart sneller kloppen.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Mijn eerstvolgende doel is 10 kilometer lopen. Mijn algemene doel is blessurevrij blijven lopen, plezier hebben en mijn conditie verbeteren. Het gevoel van vrijheid, rennen als een kind, is onbetaalbaar en verslavend.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Soms loop ik met anderen wanneer ik een clinic doe, maar het liefst loop ik alleen. Ik kan dan mijn eigen tempo bepalen en hoef niets. Ik hou niet van verplicht 'socializen’ en zeker niet wanneer ik in de natuur en in de stilte ben. Soms is samen lopen wel stimulerend en gezellig, dus zo nu en dan doe ik dat.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Ik voel me goed en energieker. De voldoening van bewegen is groot, zéker na afloop. Ik voel mijn spieren steviger worden en het vetgehalte verminderen. Ik hou het langer vol, en hoef niet meer te wandelen tussendoor. Het geeft een kick wanneer ik steeds iets verder kan. Wat me vooral ook drijft is het even rustig ‘op mezelf’ zijn. Als op een bepaald moment de ademhaling rustiger wordt en stabiliseert zou ik wel kunnen blíjven lopen, maar dan gaan mijn gewrichten, banden, spieren natuurlijk luidkeels protesteren.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Het is een combinatie van factoren, maar het interesseert me niet om dat nu helemaal te analyseren.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Ik ben nog een beginner, maar het is in korte tijd heel belangrijk voor me geworden. Voor mij is hardlopen een middel om goed voor mezelf te zorgen, en om een gezonde competitie met mezelf aan te gaan. Verantwoordelijkheid nemen voor mijn lijf en leden hoort daar ook bij.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

O, zeker. Moeder zijn in mijn eentje vind ik aan de ene kant bijna een voorrecht: het maakt dat ik me sterk voel. Ook is alleen mijn visie en die van de kinderen belangrijk: ik heb niet met een partner te maken. Tegelijkertijd voel ik me wel eens alleen, en mis ik steun.

Hardlopen kan in bepaalde fases van een training zwaar zijn, maar het voelt ook als een voorrecht dat ik dat mentaal en fysiek kan. Afzien hoort er bij, zowel in het moederschap als bij hardlopen. Zonder tegenstellingen geen leven, geen dynamiek. De ‘principes’ van hardlopen en moederschap komen dus overeen.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Tot nu toe niet. Mijn kinderen voetballen allebei en met 2 trainingen en 1 wedstrijd per week, is het al behoorlijk belastend. Voor hen én voor mij. Ik zou het de kinderen wel aanraden, mits goed begeleid.

Loop je met 'gadgets'?

Ik loop met mijn HTC met RunKeeper. Die draag ik in een heuptasje om mijn middel. Als ik langer dan drie kwartier ga lopen, neem ik een gordel met vier flesjes water mee. Ik loop nooit met muziek. Natuurgeluiden en mijn ademhaling zijn mijn muziek.

Van een collega kreeg ik een hartslagmeter/horloge. Ik heb er een paar keer mee gelopen. Ik vind het leuk om te weten wat het hart doet ten opzichte van inspanning, maar als ik er te vaak mee loop, focus ik daar te veel op, en geniet daardoor minder van het lopen zelf.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Ik heb net mijn eerste wedstrijd gedaan, en half juli ben ik van plan een tweede te gaan doen. Of het écht mijn ding is, weet ik nog niet. Het is wel erg massaal voor zo’n plattelandskind als ik. Maar het motiveert me om een doel te stellen, dus ik ga het gewoon uitproberen.

Ga je voor een prijs?

Nee. Mijn prijs is bijvoorbeeld dat ik op 3 juni als bijna 1000ste deelnemer startte, en als 507e over de streep kwam. Toen was ik wel trots op mijn prestatie.

Draag je looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Ik heb er laatst eentje gepast, maar voelde me er niet in thuis. Ik draag, als het even kan, een korte broek. Veel belangrijker vind ik het shirt. Als ik het te warm krijg, voelt het onaangenaam. Meestal loop ik dus in een hemd (en dan kan het best zijn dat ik een lange loopbroek draag).

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Pas twee keer gedaan. Een loopanalyse vind ik wel belangrijk, zodat je een passende schoen krijgt aangemeten. Schoenen kopen vind ik per definitie vreselijk, maar dit dient een goed doel:).

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Momenteel ben ik het boek Eenzame uren van Jolanda Linschooten aan het lezen. Ook koop ik regelmatig het blad Runners World’. Vanuit mijn achtergrond als sportmasseur verdiep ik me graag in blessures en inspanningsfysiologie.

Favoriete sportschoenen?

Asics, tot nu toe. Five Finger shoes vind ik geweldig om te zien. Die wil ik binnenkort eens gaan passen.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Denk vooral niet, zoals ik aanvankelijk, dat je het niet kunt. Voorzichtig het hardlopen opbouwen en vooral trots zijn op iedere keer dat je het volbracht hebt, hoe lang of kort het ook is.

Similar Posts

7 Comments

  1. Wat ik heel leuk vind aan dit interview is de opmerking over het lopen als een kind. Dat is zo waar!
    Dat had ik me nog nooit bedacht, maar dat is het inderdaad, de vrijheid en het lopen zoals je als kind deed. Mooi!
    Het boek ga ik zeker ook lezen, ik heb de link even aangeklikt en het lijkt me heel inspirerend voor deze zomervakantie..

  2. Hi Marjan,

    Super dat je je zo los kunt maken van alles wat er op je afkomt als loper. Lopen zonder muziek, hartslagmeter, kijken of je een wedstrijdje wel leuk vindt. Merken dat je hart sneller klopt voor trail, dragen wat jij fijn vindt, liever alleen lopen enz.

    Ik weet niet wat ik me moet voorstellen bij Nordic Walking met hardlopen. Kun je daar meer over vertellen?

    Er is verder nog een boek van Jan Knippenberg de Nederlandse ultraloper dat ik je kan aanbevelen.

    Keep running,

    Dorothé
    http://djaktief.wordpress.com

  3. Dorothé: hardlopen met stokken: met behoud van de specifieke techniek (grijpen/loslaten van de stokken, armzwaai naar achter, etc.) omtrent nordic walking ga je 'gewoon' rennen. Wat ik ook vaak doe is huppelen. (komt het kind-zijn weer). In feite ren je, maar zet je met je stokken een klein beetje af (en met huppelen veel meer!! - daardoor krijg je een 'vlieg-effect' - leuk!).
    Het leukst is interval: wandelen, huppelen en hardlopen afwisselen. Van nordic walking zeg ik altijd 'je sport terwijl je het niet doorhebt', maar met interval erbij is dat beduidend anders.

    1. Hoi Marjan,

      Ik wil het eens proberen dat Nordic Walking als aanvulling op de lange duurtraining om misschien in de toekomst trails en ultra's te kunnen doen op een heel laag tempo. Misschien krijg ik deze zomer in Engeland de kans. Als het gelukt is zal ik erover bloggen.

      groetjes,

      Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.