Dorothé rent!

Dorothé (50) is Thuisblijfmoeder van drie jongens van 11, 13 en 15 en getrouwd met Arjen.Momenteel is ze druk bezig met bijscholing om weer een betaalde administratieve baan te vinden. Voorheen was Dorothé directiesecretaresse.

In haar vrije tijd maakt ze sieraden en kleding, fotografeert en blogt ze, en momenteel traint ze voor een marathon!

Hoe ben je begonnen met lopen?

Wat hardlopen betreft ben ik een laatbloeier. Ik begon eind 2007, op 48-jarige leeftijd, op de lopende band met 2 minuten rennen, 1 minuut wandelen enzovoorts. In 2008 deed ik mee aan de Marikenloop.

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Toen de jongste een jaar of twee was kreeg ik een ontsteking aan de peesplaat van mijn linkervoet. Ik droeg hem vaak op mijn heup, liep op slecht schoeisel en ik was te zwaar. Injecties hielpen niet lang en waren bovendien zeer pijnlijk.

Mijn tweede orthopeed adviseerde goed schoeisel en gewichtsverlies. Ik ging toen consequent veterschoenen met een goede demping dragen, zelfs onder rokjes, want ik wilde echt beter worden. Ik probeerde ook af te vallen, maar dat lukte niet zo.

Pas na de dood van mijn moeder in 2004 besefte ik dat ik goed voor mezelf moest zorgen. Toen ben ik in een jaar tijd 18,5 kilo afgevallen. Heel rustig, met een paar keer per week fitness en gezond eten. Met hardlopen ben ik eind 2007, op de lopende band, begonnen. 



Waar loop je het liefst: in natuurgebied of in de stad?

Ik loop het liefst buiten, in de frisse lucht, maar doe soms intervaltraining op de lopende band. Soms kies ik voor een paar keer de Brienenoordbrug* of bepaalde viaducten als heuveltraining. ’s Winters train ik graag op de gestrooide fietspaden in onze wijk.

Hoe vaak loop je?

Ik train momenteel voor de Rotterdam Marathon op 15 april, en loop drie keer per week. Daarnaast doe ik wekelijks een fitnesstraining, die bestaat uit gewichten, én cardio op crosstrainer en roeimachine, en soms ga ik ook nog zwemmen.

In de zomervakantie houd ik een rustpauze en na wedstrijden neem ik 'actieve' rust.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik merk dat ik ouder ben, en minder snel herstel. Bij mijn eerste marathon twee jaar geleden had ik achillespeesproblemen, en nu speelt de voetplaatblessure weer op. Ik moet dus stoppen met de lange duurlopen, en nog wat kilo’s kwijtraken.

Mijn ideale afstand is de halve marathon (21 km). Ik wil die in allerlei steden – ook in het buitenland- gaan lopen, en dat combineren met een minivakantie. Ik wil mijn leven lang blijven hardlopen, dus ik moet goed oppassen voor overbelasting en blessures.

Mijn droomtijden zijn: een marathon onder de 4 uur, een halve marathon in 1.45, en de 10 km onder de 45 minuten, maar dat zullen wel dromen blijven. (pr’s 4:40, 1:54:56 en 0:51:54)


Loop je alleen of in een groep?

Ik loop meestal alleen, soms met een (snellere) buurvrouw, maar de lange duurlopen voor de marathon boven de 25 km loop ik bij een atletiekvereniging. Het voordeel van alleen lopen is de absolute vrijheid qua tijd, tempo, afstand enz. Het voordeel van de groep is de gezelligheid, de uitdagingen en de hulp bij problemen en verzorging.



Wat motiveert je om te gaan hardlopen? Wat drijft je?

'Hardlopen verheldert,' is de slogan, en dat werkt echt voor mij. Na een uurtje in de buitenlucht zijn de problemen uit mijn hoofd gewaaid, en heb ik allerlei nieuwe ideeën. Ik word sjacherijnig als ik niet kan hardlopen door blessures. Ik voel me een gezonder, en gezelliger mens als ik ren.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Ik voel het eerder aan mijn humeur als ik niet loop, dan aan mijn lijf.


Wat betekent hardlopen voor jou?

Hardlopen is tijd voor mezelf in de buitenlucht, waar ik fysiek en mentaal enorm van opkikker. Minimaal om de dag moet ik gewoon bewegen anders word ik gek. Ik schreef op mijn blog eens: 'Mijn hoofd leeg, mijn longen vol en mijn vet weg, daar komt het op neer.'

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Voor allebei heb je uithoudingsvermogen nodig, en het vermogen te focussen op je kracht om door lastige stukken te komen. Je moet ook goed kunnen inspelen op de omstandigheden, bij zowel hardlopen als in een gezin. 



Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ik weet dat het bij kinderen respect afdwingt dat ik fanatiek sport. Ik geef daarmee het goede voorbeeld dat bewegen moet. Gezonde voeding, omgaan met alcohol, normaal slaappatroon etc. is allemaal gekoppeld aan mijn sporten, en daarin geef ik dus ook het goede voorbeeld aan de kinderen. Ze zien wat het doet, en dat het kan. 



Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

De kinderen vinden gym en sport leuk. Dat benadruk ik vooral, en niet de prestatie. Oudste moest door een groeiprobleem met sport stoppen, maar fietst wel dagelijks 25 km naar school. Middelste en jongste doen aan judo. Jongste is dit jaar begonnen met atletiek. Ze hebben allemaal een hekel aan hardlopen, dus dat doen ze alleen bij piepjestesten en in- en uitlopen. Jongste vindt kogelstoten en speerwerpen het leukst.

Raad je het je kinderen aan?

Ze hoeven van mij niet hard te lopen, als ze maar bewegen en daar lol in hebben. Een frisse neus halen, gezelligheid en lekker lichamelijk moe worden geeft meer ontspanning na de schooldag dan de computer.

Loop je met 'gadgets'?

Ik ben sinds december de trotse bezitter van een hartslaghorloge van Garmin. Daarvoor had ik wel een stopwatchhorloge. Ik time altijd wat ik loop, en hou het bij op www.afstandmeten.nl, en in een logboek.

Ik stel mijn eigen trainingsschema, op en houd aan de hand van mijn Garmin bij of ik vooruitga. De hartslagmeter is ook mijn controle om te voorkomen dat ik lange duurlopen in een te hoog tempo loop (70% van mijn maximale hartslag). Ik neem mijn mobieltje alleen mee als ik meer dan 10 km loop, en als ik in een vreemde omgeving of ’s avonds loop.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet? 


Ieder kwartaal probeer ik mee te doen aan een wedstrijd. Niet voor de uitdaging maar om een doel te hebben om naar toe te trainen. Voor de marathon ga ik heel anders te werk dan voor een 10 km. Ik probeer op zoveel mogelijk verschillende plaatsen te lopen. Soms win, of krijg ik een gratis startbewijs, waarvan ik natuurlijk dankbaar gebruik maak.


Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

Een wedstrijd is voor mij een wedstrijd met mezelf. Hoe goed ben ik onder deze omstandigheden? Ik streef ook altijd naar een PR en kijk serieus naar mijn plaats in het klassement voor mijn categorie V50. Op zo’n staatje met lopers, waarbij ik dan in de voorste gelederen loop, ben ik supertrots.

Ga je ook echt voor een prijs?

Helaas ben ik niet echt snel, dus in de prijzen val ik niet, maar ik zou het geweldig vinden om ergens de beste in te zijn.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ik ben slechthorend en draag gehoorapparaten. Bovendien moet ik opletten waar ik loop, voor mij dus geen muziek.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Ik heb een heel assortiment loopkleding, en kijk naar functionaliteit en mode. Helaas zit mijn looprokje niet zo lekker. De pijpjes kruipen teveel omhoog tijdens het lopen, dus op lange stukken draag ik die niet. Ik ben wel zo ijdel dat ik voor iedere wedstrijd nadenk met welk shirt ik op de foto wil. Ik ben van plan nog zelf mijn ideale looprokje te tekenen en te maken.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Nee, want ik heb maat 42 en val dus in maat 44 van de herenloopschoenen. Daar kun je weinig leuks van maken. Ik wacht ook altijd de aanbiedingen af. Ik heb verschillende paren en hou in een Excelbestand bij hoe oud ze zijn, en hoeveel kilometers ik erop heb gemaakt, zodat ik altijd op goede schoenen loop.

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Ik ken alleen Merel de Knegt van naam, en wat Keniaanse en Ethiopische mannen uit de top omdat ze toevallig in de wedstrijden liepen waar ik ook aan deelnam. 



Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Ik heb er vier en ik blijf erin lezen:


  1. Handboek hardlopen van Herber Steffny.
  2. Hardlopen van trimmen t/m de marathon van Richard Levy (hardloopschema’s en soorten trainingen)

  3. Hardlopen met bezieling van Kevin Nelson (inspiratie)
  4. Ik loop dus ik besta(toppers en amateurs over hun passie voor hardlopen) samengesteld door Paul Rosenmöller

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Ik had een abonnement, maar vond dat er te vaak hetzelfde in stond. Nu ik het af en toe lees vind ik het wel weer leuk.

Favoriete sportschoenen?

Asics Nimbus

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Als je weinig tijd hebt om te sporten, doe dan de helft die je moet of wilde doen. Dan heb je in ieder geval dat gedaan. Dat was voor die dag haalbaar en wees er dan tevreden over.

* De Van Brienenoordbrug is een grote brug over de Nieuwe Maas aan de oostkant van Rotterdam. De brug bestaat uit twee naast elkaar gelegen boogbruggen met in het verlengde daarvan drie basculebruggen. De weg over de brug is de rijksweg A16, en met zes rijstroken per richting en dagelijks meer dan een kwart miljoen voertuigen een van de breedste en drukste autosnelwegen van Nederland. Buiten de boog aan de oostzijde loopt ook een dubbel fietspad. De totale lengte van de Van Brienenoordbrug bedraagt 1320 meter en de doorvaarthoogte is ongeveer 24 meter. (Bron: Wikipedia)

Similar Posts

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.